Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Βήμα  

Αλλοιώσεις των πινάκων επιτυχόντων Επαγγελματιών Οπλιτών

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

ΠΑΣΟΚ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Αλλοιώσεις των πινάκων επιτυχόντων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας - Ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του διαγωνισμού και στην αξιοκρατία!

Την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2006 στον δικτυακό τόπο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και συγκεκριμένα στις ιστοσελίδες του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δημοσιοποιήθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα διαγωνισμού για πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ). Την ίδια αυτή μέρα άναυδοι οι ενδιαφερόμενοι και οι οικογένειές τους παρακολουθούσαν τα επίσημα αποτελέσματα να διαφοροποιούνται μπρος στα μάτια τους, με τρεις (3) αλλεπάλληλες εκδοχές των καταλόγων επιτυχόντων και επιλαχόντων να «ανεβαίνουν» στον επίσημο δικτυακό τόπο του Υπουργείου. Στους αλλεπάλληλους αυτούς καταλόγους υπήρχαν μετακινήσεις προσώπων από τους επιτυχόντες στους επιλαχόντες και την θέση τους καταλάμβαναν άλλα πρόσωπα, δημιουργώντας ολοκληρωτική σύγχυση για τον διαγωνισμό και τα αποτελέσματά του. Από πλευράς του Υπουργείου φέρεται να υποστηρίχθηκε ότι το συμβάν είναι προϊόν δράσης «πειρατών του διαδικτύου» (hackers), χωρίς όμως να διευκρινίζεται επαρκώς ποιος είναι ο αυθεντικός κατάλογος επιτυχόντων και χωρίς να ανακοινώνεται προσφυγή στις αρμόδιες αρχές (Εισαγγελία, Εθνική Επιτροπή Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αρμόδια μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας) κατά των ενδεχόμενων δραστών για την σοβαρότατη αυτή «εισβολή» στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Υπουργείου?

Το σοβαρότατο αυτό συμβάν έρχεται να προστεθεί στα αναξιοκρατικά αποτελέσματα και τις κατάφορες αδικίες που συντελέσθηκαν εις βάρος νέων συμπολιτών μας από τις «γαλάζιες συνεντεύξεις», τις καταγγελλόμενες πλαστογραφίες και τις αλλοιώσεις των αποτελεσμάτων ΕΠΟΠ του 2005. Παρά τις καταγγελίες μας, παρά την δημόσια κατακραυγή, οι ρουσφετολογικές αυτές πρακτικές αυτές συνεχίστηκαν και στις διαδικασίες πρόσληψης του 2006, παγιώνοντας μία εικόνα αναξιοπιστίας, αναξιοκρατίας, αδιαφάνειας, προχειρότητας και έσχατης περιφρόνησης στην νομιμότητα, αλλά και στην νοημοσύνη των πολιτών.

Ακόμα κι αν «πειρατές του διαδικτύου» μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι στις επίσημες ιστοσελίδες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, αλλοιώνοντας επίσημα έγγραφα, κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είχε θορυβήσει τον Υπουργό που έχει την ευθύνη της εθνικής μας ασφάλειας και άμυνας, να είχε κινητοποιήσει μηχανισμούς ασφαλείας και λοιπές αρμόδιες αρχές. Διότι η δικαιολογία περί «ηλεκτρονικού εγκλήματος» που προβλήθηκε από το Υπουργείο, αν βέβαια αληθεύει, αποτελεί εξαιρετικά ανησυχητικό γεγονός σχετικά με την ηλεκτρονική ασφάλεια του επίσημου δικτυακού τόπου του Υπουργείου και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε κάθε περίπτωση όμως ακόμα και αυτή η ακραία δικαιολογία δεν επαρκεί για να δικαιολογήσει το χάος αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας μίας ακόμα διαδικασίας «γαλάζιων προσλήψεων». Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω καταγγελίες:

 • Σε εφημερίδα που δημοσιεύτηκαν τα υποτιθέμενα αποτελέσματα επιτυχόντων ΕΠΟΠ 63 άτομα εμφανίζονται επιτυχόντες σε 2 ταυτόχρονα ειδικότητες (!), ενώ η σχετική προκήρυξη με σαφήνεια προβλέπει στην 1η σελίδα της ότι επιτυχών μπορεί να είναι ένας υποψήφιους σε μία και μόνο ειδικότητα. Με δεδομένο το γεγονός ότι οι «χάκερς» εισβάλλουν μόνο στο διαδίκτυο, αναρωτιέται ο κοινός νους αν το Υπουργείο για αυτήν την αλλοίωση αποτελεσμάτων επικαλεστεί την δικαιολογία της «εισβολής» του «δαίμονα του τυπογραφείου».
 • Στα ίδια αποτελέσματα διαπιστώνεται ότι τα ίδια επώνυμα επαναλαμβάνονται από πέντε έως οκτώ φορές ως επιτυχόντες και ορισμένα από αυτά με το ίδιο πατρώνυμο. Φαίνεται πως η υπόθεση «ηλεκτρονικού εγκλήματος» μεταμορφώνεται ξαφνικά σε «οικογενειακή υπόθεση».
 • Παρά τις επιταγές της διαφάνειας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν ανακοίνωσε τα μόρια των επιτυχόντων, αλλά μόνο τα μόρια του πρώτου και του τελευταίου επιτυχόντος κάθε ειδικότητας, τους οποίου όμως ΔΕΝ αναφέρει ονομαστικά. Είναι αδύνατον λοιπόν οι υποψήφιοι να ενημερωθούν για τη σχέση της αναλυτικής βαθμολογίας τους με αυτής άλλων υποψηφίων για να διαπιστώσουν τυχόν σφάλματα κατά τη διαδικασία αξιολόγησης, τυχόν παράλειψη συνυπολογισμού ειδικών προσόντων για συγκεκριμένες ειδικότητες ή οποιαδήποτε άλλη παρατυπία εις βάρος τους. 
 • Τις υποψίες αδιαφανών πρακτικών και αλλοιώσεων ενισχύει και το γεγονός της μη ανακοίνωσης από το Γενικό Επιτελείο Στρατού σειράς επιλαχόντων, σε κατάφορη παραβίαση κάθε έννοιας δημοκρατικού ελέγχου της διαδικασίας και κάθε δικαιώματος αντικειμενικής συνολικής ενημέρωσης των υποψηφίων.
 • Δεν λείπουν και οι σοβαρότατες καταγγελίες για ανεπίτρεπτες διακρίσεις κατά τις αθλητικές δοκιμασίες, αφού το γεγονός ότι άλλοι υποψήφιοι διαγωνίζονταν σε υπαίθρια αθλήματα με βροχές και άλλο με άψογες καιρικές συνθήκες, ουδόλως προβλημάτισε τους υπεύθυνους. 
 • Για όλα δε αυτά, οι τυχόν αδικηθέντες στερούνται του αυτονόητου δικαιώματός τους να ζητήσουν εξηγήσεις και επανεξέταση της υπόθεσής τους, αφού το Γενικό Επιτελείο Στρατού ενημερώνει τηλεφωνικά ότι δεν προβλέπεται δικαίωμα ένστασης για καμία από τις κατηγορίες εξετάσεων!

Επειδή, δεν είναι δυνατόν να φταίνε «χάκερς» για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική ηγεσία της χώρας νοθεύει την αξιοκρατία και εμπορεύεται την ελπίδα νέων παιδιών με τον εγκληματική θεσμοθέτηση της «γαλάζιας συνέντευξης», αλλά και με τις πρωτοφανείς ρουσφετολογικές «γαλάζιες» επεμβάσεις. 

Επειδή το δικαίωμα ισότιμης μεταχείρισης των νέων παιδιών που αναζητούν μια ευκαιρία για προκοπή και ευκαιρία δεν είναι δυνατόν αν ευτελίζεται και μάλιστα με τόσο απροκάλυπτο τρόπο από την ίδια την Κυβέρνηση της χώρας.

Επειδή η Εθνική Άμυνα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής κοινωνίας και τομέα στον οποίο επενδύονται τόσο τα χρήματα του λαού μας όσο και η πεποίθηση του για την αποτελεσματική προάσπιση της ακεραιότητας της χώρας μας.

Επειδή στα σοβαρότατα αυτά θέματα δεν χωρούν πρακτικές αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας, έλλειψης σοβαρότητας και κομματισμού.

Επειδή άλλο το «ηλεκτρονικό έγκλημα» και άλλο το πολιτικό έγκλημα των «γαλάζιων συνεντεύξεων» και αλλοιώσεων.

Μετά τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 1. Δεν θεωρεί ότι η πρακτική αυτή της ανακοίνωσης αλληλοαναιρούμενων αποτελεσμάτων, χωρίς ποτέ τελικά να ανακοινωθούν ΕΠΙΣΗΜΑ, ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ και ΚΑΘΑΡΑ τελικά αποτελέσματα, ευτελίζει το κύρος της Πολιτείας και τον Υπ. Εθν. Άμυνας ιδιαίτερα; Δεν θεωρεί ότι η πρακτική αυτή, αλλά και το σύνολο των πρακτικών που ακολουθήθηκαν στους δύο τελευταίους διαγωνισμούς ΕΠΟΠ, ευτελίζει την έννοια της χρηστής διοίκησης και ταπεινώνει τους υποψήφιους ΕΠΟΠ και γενικότερα την Ελληνική νεολαία;
 2. Για ποιους λόγους δημοσιοποιήθηκαν μέσα σε μία μόνο μέρα τρεις διαφορετικές εκδοχές των αποτελεσμάτων αυτών και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί α) για τον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων και β) για την διασφάλιση της αξιοπιστίας κρίσιμων πληροφοριών που δημοσιοποιούνται μέσω του Διαδικτύου;
 3. Αν, όπως φέρεται, υπεύθυνοι για τις αλλοιώσεις των αποτελεσμάτων στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου είναι «πειρατές του διαδικτύου», γιατί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, προκειμένου αν προασπίσει τη διαφάνεια και να άρει την σύγχυση, δεν ανακοίνωσε άμεσα τα έγκυρα και επίσημα αποτελέσματα του διαγωνισμού; Ποια είναι, τελικά, τα οριστικά, πραγματικά, ισχύοντα και νόμιμα αποτελέσματα του διαγωνισμού πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών;
 4. Φταίνε, μήπως, οι «χάκερς» και για τη σωρεία άλλων καταγγελιών που βαρύνουν τη διαδικασία επιλογής ΕΠΟΠ;
  • Για τα επίσημα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στον τύπο με 63 άτομα να είναι επιτυχόντες σε δύο (!!!) ειδικότητες, με επώνυμα να επαναλαμβάνονται 5 έως 8 φορές με το ίδιο πατρώνυμο; 
  • Φταίνε, λοιπόν, οι «χάκερς» που ο διαγωνισμός φαίνεται να μετατράπηκε σε οικογενειακή υπόθεση; 
  • Ποιος φέρει την ευθύνη που το Γενικό Επιτελείο Στρατού απαντά τηλεφωνικά στα παιδιά που αποκλείστηκαν ότι δεν έχουν καν δικαίωμα να κάνουν ένσταση;
  • Ποιος φέρει την ευθύνη που δεν ανακοινώθηκε επίσημα σειρά επιλαχόντων, ούτε καν τα μόρια όλων των επιτυχόντων; 
 5. Σε κάθε περίπτωση, αν πράγματι «χάκερς» εισβάλλουν ανενόχλητοι στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ποια η θέση ενός Υπουργού που το Υπουργείο του χειρίζεται ευαίσθητα εθνικά θέματα, αλλά δεν μπορεί να προστατέψει τις ηλεκτρονικές πληροφορίες που παρέχει; 
 6. Αν είναι αλήθεια ότι υπήρξε παρέμβαση από «πειρατές του διαδικτύου» , σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το ΥΠΕΘΑ. Προς την Εισαγγελία, την Ε.Ε.Ε.Τ, την Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κάθε άλλη αρμόδια αρχή;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μιχάλης Καρχιμάκης 
Μάρκος Μπόλαρης
Ντίνος Ρόβλιας
Βασίλης Οικονόμου
Θάνος Μωραΐτης
Γιώργος Ντόλιος
Γιώργος Παπαγεωργίου


Διαδώστε το άρθρο


Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on TwitterΑρχική » Βήμα
Υπολογίστε online την ετήσια άδεια που δικαιούστε
ΓΣΕΕ
Εξαίρεση εργαζομένων με συμβάσεις μερικής απασχόλησης από το «αλά Ελληνικά» πρόγραμμα SURE
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Επιβεβλημένη η παράταση του προγράμματος των 5.500 πτυχιούχων σε τομείς του δημοσίου
ΓΣΕΕ
Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
ΓΣΕΕ
Το ΤΕΕ διαφωνεί με την εξίσωση των αποφοίτων των Κολεγίων με τους Διπλωματούχους Μηχανικούς
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κινητοποιήσεις εργαζομένων ειδικού προγράμματος ΟΑΕΔ για 5500 άνεργους πτυχιούχους
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΑΕΔ
Ετήσια άδεια έως το τέλος του έτους
ΓΣΕΕ