Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Ειδήσεις » Συνέδρια RSS Κατηγορίας

Συνέδριο του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας

Diorismos.gr
Συνέδριο του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας
Συνέδριο του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

To Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών οργανώνει Διεθνές Συνέδριο με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του (1918-2018) με θέμα:
Du terrain a l’archive : les archives de folklore et d’ethnologie en tant que poles de recherche, d’education et de culture -
Από την επιτόπια έρευνα στο αρχείο: τα λαογραφικά και εθνολογικά αρχεία ως πόλοι έρευνας, εκπαίδευσης και πολιτισμού
XXXI Συνέδριο του Δικτύου FER-EURETHNO του Συμβουλίου της Ευρώπης


1ο Συνέδριο της Γαλλόφωνης Ομάδας Εργασίας της Societe Internationale d’Ethnologie et de Folklore (SIEF)

Ανατολική αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28, 14-16 Σεπτεμβρίου 2018 (Έναρξη: Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, ώρα 9.00).


Στο Συνέδριο, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Λαογραφικού Αρχείου (τώρα Κέντρου Λαογραφίας) της Ακαδημίας Αθηνών, θα επιχειρηθεί συγκριτική και κριτική προσέγγιση των μεθόδων και των πρακτικών συλλογής του λαογραφικού υλικού και των επιτοπίων εθνογραφικών-εθνολογικών ερευνών στον ευρωπαϊκό χώρο από τον 19ο αιώνα έως τις ημέρες μας, όπως και των πρακτικών αρχειοθέτησης του συναφούς υλικού (που έχει αποθησαυριστεί σε χειρόγραφα, φωτογραφίες, ηχογραφήματα, κινηματογραφικές ταινίες, αντικείμενα).


Η κατάρτιση θεματικών καταλόγων για την ταξινόμηση των εκδηλώσεων του υλικού πολιτισμού, της κοινωνικής ζωής και των ειδών του προφορικού λόγου οργανώνεται σήμερα σύμφωνα με νέες διαδικασίες μετασχηματισμού των προφορικών δεδομένων, που προέρχονται από επιτόπιες έρευνες, και αποτυπώνονται στα εθνογραφικά κείμενα. Χάρη στη συνδρομή των ψηφιακών τεχνολογιών η σχέση των ερευνητών με τους πληροφορητές μετασχηματίζεται, όπως επίσης και η σχέση τους με τις γραπτές πηγές και τα αποτελέσματα της έρευνας. Επιπλέον, η νέα έννοια της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς θέτει υπό συζήτηση τον τρόπο αντιμετώπισης διαφόρων όψεων/εκφάνσεων του λαϊκού πολιτισμού. Στη σύγχρονη κοινωνία που διαμορφώνεται με βάση τα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα, η εθνογραφική πρόσληψη και μελέτη της πραγματικότητας από τους επιστήμονες τείνει να πραγματοποιείται σε αλληλεπίδραση με το κοινό (άτομα, συλλόγους-σωματεία, τοπική αυτοδιοίκηση, κ.λπ.) συνθέτοντας νέες μορφές εφαρμοσμένης έρευνας.
Ο σκοπός του Συνεδρίου δεν είναι αποκλειστικά επιστημολογικός αλλά και πρακτικός δεδομένου ότι επιχειρείται να προσεγγιστεί κατά τρόπο συγκριτικό η κατάσταση της έρευνας στην Ευρώπη όσον αφορά την αρχειοθέτηση του εθνογραφικού υλικού αλλά και να ενθαρρυνθεί ο προβληματισμός για τις δυνατότητες ανανέωσης και κοινωνικής χρησιμότητας των μεθόδων καταλογογράφησης και αρχειοθέτησης. Με λίγα λόγια, στις αρχές του 21ου αιώνα που χαρακτηρίζεται από καινοφανή φαινόμενα (παγκοσμιοποίηση, αστικοποίηση, αντιπαράθεση και συνύπαρξη πολιτισμών), η επιστημονική αυτή συνάντηση έχει ως σκοπό να διερευνήσει τον σύνθετο ρόλο των Αρχείων ως πόλων επιστημονικής έρευνας, αλλά επίσης εκπαίδευσης και πολιτισμού.


Οι εισηγήσεις εξετάζουν θέματα μετασχηματισμού και ανανέωσης των μεθόδων συλλογής, αρχειοθέτησης και διάδοσης του λαογραφικού και εθνογραφικού υλικού στις Ευρωπαϊκές χώρες.
Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας: http://www.kentrolaografias.gr/sites/default/files/Programme%2014-16%20Septembre%202018.pdf


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Συνέδρια
16th HSSS National and International Conference
Ανοικτή διαδικτυακή ημερίδα της ΓΓΕΤ για τη δράση του ΕΠΑνΕΚ «Κέντρα Ικανοτήτων»
Ενημερωτική εκδήλωση του ΣΕΒΕ στην Λάρισα για νέα επιδοτούμενα προγράμματα
Συνέδριο για τα 30 χρόνια του τμήματος θεατρικών σπουδών του ΕΚΠΑ
Πανελλαδικό συνέδριο καλλιτεχνικής παιδείας 2020
11ο πανελλήνιο συνέδριο: Οι φυσικές επιστήμες στην προσχολική εκπαίδευση
4ο Πανελλήνιο συνέδριο κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης