Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Ειδήσεις » Συμβαίνουν RSS Κατηγορίας

Η Ανοικτή επιστήμη κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ευρώπη

Diorismos.gr
Η Ανοικτή επιστήμη κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ευρώπη
Η Ανοικτή επιστήμη κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ευρώπη

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Το παρόν και το μέλλον της επιστημονικής επικοινωνίας (scholarly communication) στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, και η πλήρης μετάβαση στο μοντέλο της Ανοικτής Πρόσβασης συζητήθηκε στο διεθνές συνέδριο της ερευνητικής υποδομής OPERAS.
Έχοντας ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στη συζήτηση που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια για την Ανοικτή Επιστήμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ερευνητική υποδομή OPERAS (Open Scholarly Communication in the European Research Area for Social Sciences and Humanities), στην οποία συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), διοργάνωσε στις 2-4 Νοεμβρίου 2020 το διεθνές συνέδριο Opening up Social Sciences and Humanities in Europe: From Promises to Reality, με αντικείμενο την εμπέδωση της Ανοικτής Επιστήμης στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες (ΑΚΕ).

Η Ανοικτή Επιστήμη κερδίζει συνεχώς έδαφος σε πολλές περιοχές του πλανήτη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει πολύ μεγάλη σημασία στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νέφους Ανοικτής Επιστήμης (EOSC: European Open Science Cloud), που θα λειτουργήσει ως πανευρωπαϊκή υποδομή για την Ανοικτή Επιστήμη. Από αυτή την προσπάθεια, όπως αναφέρεται και στη ιδρυτική διακήρυξη του EOSC, δεν πρέπει να απουσιάζει κανένας επιστημονικός κλάδος.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν να φέρει σε επαφή διαφορετικούς δρώντες στην αλυσίδα παραγωγής και δημοσιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων, ώστε να συζητήσουν το παρόν και το μέλλον της επιστημονικής επικοινωνίας στις ΑΚΕ. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ερευνητές, εκδότες, υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση πολιτικής, βιβλιοθηκονόμοι, εκπρόσωποι ερευνητικών υποδομών (DARIAH), καθώς και εκπρόσωποι έργων με στόχο τη δημιουργία ευρωπαϊκού ανοικτού νέφους για τις ΑΚΕ (SSHOC). Η ύπαρξη εκπροσώπων όλων των πλευρών που έχουν λόγο στην Ανοικτή Επιστήμη είχε ως αποτέλεσμα τη διεξαγωγή πολύ ενδιαφερουσών συνεδριών.
Περισσότερες πληροφορίες


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Συμβαίνουν
5ος Λογοτεχνικός διαγωνισμός από τη δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Καλαμάτας
On line αφιέρωμα για την ημέρα της γυναίκας από το Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη
Διαδικτυακή σειρά εκδηλώσεων - δράσεων του εργαστηρίου ΣΓΘΛ Φιλολογίας του Π. Πελοποννήσου
Coffee talk «Η Ισότητα των φύλων στην εποχή του covid-19»
1ος διακρατικός διαγωνισμός δοκιμίου 2021
Διάλεξη Κριμιζή «Μια σύγχρονη Οδύσσεια: Το ταξίδι των Voyagers από τη Γη στο Γαλαξία»
Athens Science Virtual Festival 2021 - Η εποχή των ηρώων