Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Ειδήσεις » Συμβαίνουν RSS Κατηγορίας

Διαδικτυακό μαραθώνιο εκπαιδευτικής ρομποτικής για μαθητές από τον WRO

Diorismos.gr
Διαδικτυακό μαραθώνιο εκπαιδευτικής ρομποτικής για μαθητές από τον WRO
Διαδικτυακό μαραθώνιο εκπαιδευτικής ρομποτικής για μαθητές από τον WRO

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Μετά την επιτυχία του 1ου Διαδικτυακού Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με θέμα Χορεύοντας την...Άνοιξη!, με μεγάλη χαρά, ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas ανακοινώνει τον Διαδικτυακό Μαραθώνιο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Ε’ και Στ’ Δημοτικού, όλων των τάξεων Γυμνασίου και μαθητές Α΄ Λυκείου, ο οποίος επικεντρώνεται στον προγραμματισμό και θα διεξαχθεί μέσω του λογισμικού TRIK Studio, ενός εικονικού περιβάλλοντος προσομοίωσης ρομποτικής. Ο καινοτόμος διαγωνισμός https://wrohellas.gr/εκπαιδευτική-ρομποτική-για-όλους/ θα διεξαχθεί από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Οι ομάδες αποτελούνται από 1-2 άτομα και η κάθε εγγραφή ομάδας συνοδεύεται από έναν ενήλικα προπονητή για να ενημερώνεται για τις εξελίξεις κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού. Η συμμετοχή, όπως και σε κάθε διαγωνισμό WRO Hellas, είναι δωρεάν!

Περιβάλλοντα προσομοίωσης

Η ρομποτική αποτελεί ένα ισχυρό εκπαιδευτικό εργαλείο για την εισαγωγή των μαθητών στη μεθοδολογία STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Σήμερα, ο αριθμός των kit ρομποτικής που έχουν αναπτυχθεί, από εκπαιδευτικούς οργανισμούς, για την κατασκευή και τον προγραμματισμό ρομποτικών μηχανών που κινούνται και αλληλοεπιδρούν με το φυσικό περιβάλλον είναι πολύ μεγάλος.
Ένα τέτοιο εικονικό περιβάλλον προσομοίωσης ρομποτικής είναι το λογισμικό TRIK Studio, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο Innopolis στη Ρωσία. Διανέμεται δωρεάν και έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τη διεξαγωγή εικονικού μαθητικού διαγωνισμού ρομποτικής στη Ρωσία. Το TRIK Studio είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα εκπαιδευτικής ρομποτικής. Τα κύρια χαρακτηριστικά της περιγράφονται παρακάτω:

• Η βασική του έκδοση διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ.
• Υποστηρίζει το διαδεδομένο kit της LEGO EV3 Mindstorms

• Για τον προγραμματισμό του ρομπότ διαθέτει μια οπτική γλώσσα προγραμματισμού, φιλική προς τον αρχάριο προγραμματιστή.
• Εικονικό περιβάλλον πλοήγησης σε δύο διαστάσεις (2D).
• Εύκολη δημιουργία πρωτότυπων σεναρίων, καθώς επιτρέπει την εισαγωγή οποιασδήποτε εικόνας ως εικονικό περιβάλλον κίνησης του ρομπότ.
• Προσομοιώνει τη λειτουργία των παρακάτω αισθητήρων: χρώματος, φωτός, επαφής, υπερήχων και γυροσκόπιο.
• Προσομοιώνει σφάλματα στους αισθητήρες και τους κινητήρες, ώστε η συμπεριφορά τους να ομοιάζει με την πραγματική.
• Εύκολη εκτέλεση των προγραμμάτων και άμεση απεικόνιση των κινήσεων του ρομπότ σε πραγματικό χρόνο

Περιγραφή Θέματος

Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες, σύμφωνα με την ηλικία τους, με διαφορετικά θέματα το καθένα.
• Το 1ο group περιλαμβάνει τα παιδιά των τάξεων Ε’ Δημοτικού - Α’ Γυμνασίου.
• Το 2ο group περιλαμβάνει τα παιδιά των τάξεων B’ Γυμνασίου - Α’ Λυκείου.

Ο Μαραθώνιος θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, την προκριματική και την τελική.
•Προκριματική φάση:
Οι μαθητές συμμετέχουν σε 6 δεκαπενθήμερους online διαγωνισμούς/προπονήσεις που στόχο έχουν την σταδιακή βελτίωση των δεξιοτήτων τους στον προγραμματισμό. Σε αυτές τις 6 δοκιμασίες, οι μαθητές θα γνωρίσουν τους αισθητήρες: φωτός, χρώματος, επαφής, υπερήχων και γυροσκόπιο. Η προκριματική φάση είναι μη διαγωνιστικού χαρακτήρα.
Οι μαθητές με τη συμμετοχή τους και μόνο, κάθε 2 εβδομάδες συγκεντρώνουν 2 βαθμούς. Μετά το πέρας των 6 δεκαπενθήμερων δραστηριοτήτων, όσοι μαθητές συγκεντρώσουν περισσότερους από 8 βαθμούς, προκρίνονται στην τελική φάση του online διαγωνισμού.

•Θέμα Τελικής Φάσης: Τα ποτάμια ενώνουν την Ευρώπη
Μέσα από αυτή τη δοκιμασία, οι συμμετέχοντες θα προγραμματίσουν ρομπότ που διασχίζουν με μεγάλη ταχύτητα τους πλωτούς δρόμους της Ευρώπης. Το ταξίδι ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, όπου στο μέλλον θα βρίσκεται η πύλη της Ευρωπαϊκής ποτάμιας διαδρομής προς και από τις χώρες της Μεσογείου. Ξεκινώντας από τον Αξιό και μέσω του Δούναβη και των υπόλοιπων διασυνδεμένων ποταμών, θα είναι δυνατή η επικοινωνία και η μεταφορά αγαθών, ανθρώπων αλλά και πολιτισμών, σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.
• Οι μαθητές μπορούν να εκπαιδευτούν στο TRIK Studio από τον STEM Education για την ομαλή συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.

Μπορείτε να μεταβείτε στη σελίδα του επιστημονικού μας συνεργάτη https://stem.edu.gr/product/trik-studio-virtual-programming-ev3/ για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα.


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Συμβαίνουν
Διαγωνισμός «Γράφοντας ή απεικονίζοντας την επόμενη ημέρα από την Covid-19»
Online εκδήλωση για παιδιά: Παρέα με την Πριγκίπισσα Αθηνά και τον Παρρότο
10ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων
34ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Χημείας και Ολυμπιάδα Χημείας 2021
Το ΕΚΤ εγκαινιάζει τον ψηφιακό τόπο Περί Βιβλιοθηκών aboutlibraries.gr
Εξ αποστάσεως εκμάθηση ξένων γλωσσών και πιστοποίηση αναγνωρισμένη από το ΑΣΕΠ
Connect Day(s) 2021, με επίκεντρο την καινοτομία και τις αναδυόμενες τεχνολογίες