Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Ειδήσεις » Συμβαίνουν RSS Κατηγορίας

Σειρά διαλέξεων «Η επανάσταση του 1821, κινητήριες ιδέες και συλλογικότητες»

Diorismos.gr
Σειρά διαλέξεων «Η επανάσταση του 1821, κινητήριες ιδέες και συλλογικότητες»
Σειρά διαλέξεων «Η επανάσταση του 1821, κινητήριες ιδέες και συλλογικότητες»

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Τα ΑΣΚΙ σε συνεργασία με το ΚΙΚΠΕ οργανώνουνμια σειρά επιμορφωτικών διαλέξεων με θέμα: Η επανάσταση του 1821, κινητήριες ιδέες και συλλογικότητες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι εκδηλώσεις, στις οποίες θα υπάρχουνδύο εισηγήσεις: μία ιστορική και μία φιλολογική. Οι εισηγητές θα αναδείξουν πλευρές της διαδρομής από την πολυεθνική αυτοκρατορία στο εθνικό κράτος, θέτοντας στο επίκεντρο των ανακοινώσεών τους ζητήματα της διεθνούς και ελληνικής ιστορίας και της νεοελληνικής γραμματείας. Ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με ένα στρογγυλό Τραπέζι, βασισμένο στις νεότερες προσεγγίσεις της ιστοριογραφίας γύρω από την Επανάσταση. Εισηγητές θα είναι ιστορικοί και φιλόλογοι από πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα οι οποίοι θα φωτίσουν γεγονότα και κείμενα μέσα από διαφορετικές οπτικές τους. Οι εκδηλώσεις θα γίνονται Πέμπτη από την 6η Φεβρουαρίου έως τις 9η Απριλίου 2020, στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου (οδός Πανεπιστημίου 30), Αμφιθέατρο Αργυριάδη και ώρα 6 - 8 μ.μ. Κάθε εισήγηση θα διαρκέσει 25΄ έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα συζήτησης με το κοινό.

Ο κύκλος διαλέξεων απευθύνεται στο ευρύ κοινό, σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές με ελεύθερη είσοδοκαι θα υπάρξει δυνατότητα να δοθεί στο τέλος του κύκλου βεβαίωση παρακολούθησης με προϋπόθεση τη δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση dialekseisaskikikpe@gmail.com και την τακτική παρακολούθηση των διαλέξεων.


Πρόγραμμα διαλέξεων

Η επανάσταση του 1821, κινητήριες ιδέες και συλλογικότητες
Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου (οδός Πανεπιστημίου 30),
Αμφιθέατρο Αργυριάδη και ώρα 6 - 8 μ.μ.


Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020
Αδαμάντιος Κοραής: Διαφωτισμός και θρησκεία, Κωνσταντίνος Ηροδότου (μεταδιδακτορικός ερευνητής, Εργαστήριο Πολιτικής Φιλοσοφίας (ΕΠοΦι), ΕΚΠΑ)
Ο φωτισμός ενός ιερέα: Διαφωτισμός και Εκκλησία στον Παπατρέχα του Αδαμάντιου Κοραή, Γιάννης Ξούριας (Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας ΕΚΠΑ)

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020
Από την πολυεθνική αυτοκρατορία στο εθνικό κράτος, Όλγα Κατσιαρδή - Hering (Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ)
Διονύσιος Σολωμός, η διαμόρφωση του εθνικού ποιητή. Οι ιδέες και οιεπιρροές στα προεπαναστατικά χρόνια, Κατερίνα Τικτοπούλου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας ΑΠΘ)


Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020
Γαλλική επανάσταση και 1821, Ελευθερία Ζέη (Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας Νέων Χρόνων, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης)
Ανδρέας Κάλβος: από την ποίηση της Ελευθερίας στην ποίηση της Επανάστασης, Δημήτρης Αρβανιτάκης (Ιστορικός, Υπεύθυνος Τμήματος Εκδόσεων Μουσείου Μπενάκη)

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020
Οι Φιλέλληνες ως μαχητές της ελευθερίας, Άννα Καρακατσούλη (Αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεώτερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτισμού, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ)
Φιλελληνισμός και αρχαιογνωσία: Η ιδέα της Ελλάδας στον Χαίλντερλιν, Βασίλειος Π. Βερτουδάκης (Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ)

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020
Το 1821 μέσα από μια παγκόσμια προοπτική: παραλληλισμοί με τις επαναστάσεις της Αμερικάνικης ηπείρου, Μαρία Δαμηλάκου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Αμερικανικής Ηπείρου, Τμήμα Ιστορίας Ιόνιου Πανεπιστημίου)
Η πράξη ίδρυσης ενός κράτους. Η Διακήρυξη Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, Εμμανουέλα Κάντζια (Διδάκτωρ συγκριτικής φιλολογίας)

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020
Ιερά συμμαχία: μύθος και πραγματικότητα, Γιώργος Καλπαδάκης (Ιστορικός, Εντεταλμένος ερευνητής, Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού (ΚΕΙΝΕ) Ακαδημίας Αθηνών)
Η ανοίκειος αγωνία του πολιτικού απομνημονεύματος και του πολιτικού υπομνήματος: η Ιερά Συμμαχία και η ανθελληνική πολιτική ως ρητορικό επιχείρημα στα αυτοβιογραφήματα του Μέττερνιχ και του Καποδίστρια, Νικόλαος Α. Ε. Καλοσπύρος (δ.φ., Επισκέπτης Καθηγητής Ιστορίας και Ερμηνευτικής της Κλασικής Φιλολογίας,ΕΚΠΑ)

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020
Στρογγυλό τραπέζι: Η Επανάσταση του 1821: Ιδεολογίες και Συγκυρίες
Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ
Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
Μιχάλης Κοπιδάκης, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) ΕΚΠΑ
Χρήστος Λούκος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Συμβαίνουν
Ενημερώσεις με webinars σχετικά με την ειδικότητα και άσκηση ιατρικής στη Βρετανία
Κοινωνικό φροντιστήριο από τον Δήμο Σερρών
1ο Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου και γαστρονομίας
1ος πανελλήνιος λογοτεχνικός διαγωνισμός βιβλιοθήκης Α. Παρασκευής
Υποστήριξη παιδαγωγικών δραστηριοτήτων με βίντεο στην εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίης
Οι Science Reactors παρουσιάζουν ένα δροσερό Science cocktail στο Momix Bar
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Βουλής για τον κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία