Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Ειδήσεις » Συμβαίνουν RSS Κατηγορίας

Διεθνής διάκριση της σχολής χημικών μηχανικών ΕΜΠ

Diorismos.gr
Διεθνής διάκριση της σχολής χημικών μηχανικών ΕΜΠ
Διεθνής διάκριση της σχολής χημικών μηχανικών ΕΜΠ

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Ο διεθνής διαγωνισμός Chem-e-car competition διοργανώνεται κάθε χρόνο από το American Institute of Chemical Engineers (AIChE) και απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές Σχολών Χημικής Μηχανικής απ’ όλον τον κόσμο.

Ο φετινός διαγωνισμός διεξήχθη στο πλαίσιο του ‘2019 AIChE Annual Meeting’ στις 10 Νοεμβρίου 2019 στο Orlando (Florida, USA). (https://www.aiche.org/conferences/annual-aiche-student-conference/2019/events/2019-annual-student-conference-chem-e-car-competitionr).


Ο διαγωνισμός αφορά στον σχεδιασμό και την κατασκευή μικρού/φορητού οχήματος που τροφοδοτείται από πηγή χημικής ενέργειας και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ένα συγκεκριμένο φορτίο σε δεδομένη απόσταση όπου και σταματά με μηχανισμό πέδησης που ελέγχεται από τον ρυθμό χημικής αντίδρασης και μόνο.

Πρόκειται για μια τεχνική πρόκληση με σημαντικό εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Οι διαγωνιζόμενοι σπουδαστές πρέπει να σχεδιάσουν αλλά και να κατασκευάσουν ένα αυτοκινούμενο όχημα, το οποίο στην πράξη αποτελεί μια πλατφόρμα εφαρμογής σχεδόν ολόκληρης της επιστήμης του Χημικού Μηχανικού: από την παραγωγή ενέργειας και τον έλεγχο μέσω καταλυτικών χημικών αντιδράσεων, μέχρι την ηλεκτρο-χημικο-μηχανική μετατροπή και τη βελτιστοποίηση, ώστε να προκύπτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των συναγωνιζόμενων ομάδων. Όλα τα παραπάνω σε ένα πνεύμα ομαδικότητας και άμιλλας, το οποίο -κατά την μέχρι τώρα εμπειρία - προσελκύει τους καλύτερους μεταξύ των σπουδαστών.

Η εκπροσώπηση της Ελλάδας στον διεθνή διαγωνισμό γίνεται μέσω του εθνικού τελικού που διεξάγεται στη διάρκεια των εργασιών του Πανελληνίου Επιστημονικού Συνεδρίου Χημικής Μηχανικής.

Φέτος, την Ελλάδα εκπροσώπησε η ομάδα ‘Πολυδεύκης (Pollux)’ της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, η οποία κατέκτησε την πρώτη θέση στον εθνικό τελικό που διεξήχθη στο πλαίσιο του 12ου ΠΕΣΧΜ (https://12pesxm.chemeng.ntua.gr/) στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), που ευγενώς μας παραχωρήθηκαν για τον σκοπό αυτό. Μια αναδρομή στη διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου διαγωνισμού Chem-E-Car.

Στον διεθνή διαγωνισμό στο Orlando η ομάδα μας κατέκτησε την 5η θέση στη γενική κατάταξη. Η θέση αυτή - η υψηλότερη που έχει κατακτήσει ελληνική ομάδα - αποτελεί μια εξαιρετική διάκριση για τη Σχολή μας και την Ελλάδα, καθόσον, στον εξόχως απαιτητικό αυτόν διαγωνισμό, μετέχουν ομάδες από τα καλύτερα Πολυτεχνεία του κόσμου, οι οποίες έχουν προκριθεί στον τελικό μέσα από πολιτειακές ή εθνικές διαγωνιστικές διαδικασίες.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υποστήριξε με δωρεά του την κάλυψη των εξόδων αποστολής της ομάδας στον διεθνή τελικό του διαγωνισμού ChemECar, εξασφαλίζοντας πολλαπλά οφέλη αφενός για τους συμμετέχοντες φοιτητές και αφετέρου για την προβολή της Σχολής μας στο εξωτερικό.


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Συμβαίνουν
πλατφόρμα για την ελληνική γλώσσα StaEllinika
Έρευνα ΕΚΤ: COVID-19 και νέοι Έλληνες ερευνητές
Διαδικτυακές εκπομπές του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας
Παγκόσμια ημέρα DNA 2020
Εξερευνήστε διαδραστικά την Ακρόπολη και τη Ζωφόρο του Παρθενώνα
Σύνολο μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας το εύρημα της Δοξιπάρας
Ο κόσμος των βιβλιοθηκών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα