Diorismos.gr
Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 
Αρχική » Ειδήσεις » Συμβαίνουν RSS Κατηγορίας

Εκδήλωση «George Boole: Η Άλγεβρα στη λογική του Αριστοτέλη» στο Π. Κέντρο Δ. Αθηναίων

Diorismos.gr
Εκδήλωση «George Boole: Η Άλγεβρα στη λογική του Αριστοτέλη» στο Π. Κέντρο Δ. Αθηναίων
Εκδήλωση «George Boole: Η Άλγεβρα στη λογική του Αριστοτέλη» στο Π. Κέντρο Δ. Αθηναίων

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ σας προσκαλεί την Παρασκευή 20 Απριλίου στις 7.00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ - Πνευματικό Κέντρο Δ. Αθηναίων (Ακαδημίας 50).
στην εκδήλωση George Boole: Η Άλγεβρα στη Λογική του Αριστοτέλη

Ομιλητής Ηλίας Ανδριανός

Η φωτεινή σκέψη του Βρετανού φιλοσόφου και αυτοδίδακτου μαθηματικού George Boole (1815 -1864) παραμένει ενεργή και αξιοποιείται, μέχρι σήμερα, από την επιστήμη. Ο Boole υπήρξε ένας δημιουργικός, τολμηρός και ανορθόδοξος στοχαστής που θεωρούσε τον εαυτό του περισσότερο δάσκαλο της Λογικής αντί για μαθηματικό, αν και οδήγησε τα μαθηματικά σε μια εντελώς καινούργια κατεύθυνση.

Το 1847 παρουσίασε μια άλγεβρα της Λογικής με μεταβλητές δύο τιμών ( λογικές μεταβλητές), ναι-όχι, άσπρο-μαύρο, 0-1 κτλ. Στις μέρες μας, η άλγεβρα αυτή ονομάζεται Άλγεβρα Boole ή δυαδική άλγεβρα και εφαρμόζεται στη σχεδίαση του λογισμικού και των κυκλωμάτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Το σημαντικότερο, όμως, επίτευγμα του κορυφαίου μελετητή ήταν να αποδείξει μία και καλή ότι η λογική επιχειρηματολογία θα μπορούσε να αναπτυχθεί ως αυτόνομος κλάδος των Μαθηματικών. Στη διάλεξή του, ο μαθηματικός Hλίας Ανδριανός θα μιλήσει για την προσφορά του Boole στη σύγχρονη επιστήμη και για τον τρόπο που προσέγγισε τη Λογική, δυο χιλιάδες χρόνια μετά το πρωτοποριακό έργο του Αριστοτέλη και την εξέλιξή του από τους Στωικούς στους Ελληνιστικούς χρόνους και τους Σχολαστικούς του 12ου αιώνα στην Ευρώπη.

Ο μαθηματικός Ηλίας Ανδριανός σπούδασε στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων (1973-78). Στη συνέχεια εργάστηκε σε Φροντιστήρια στην Αθήνα. Το 1983, διορίστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών του τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ. Από τον Ιούνιο του 2004 εργάζεται στο 2ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών. Από τη σχολική χρονιά 2005-06 είναι συνιδρυτής και έκτοτε συνυπεύθυνος του Πολιτιστικού Προγράμματος Μαθηματικά και Λογοτεχνία και στη συνέχεια του ομώνυμου Ομίλου. Η Ιστορία και η Φιλοσοφία των Μαθηματικών, και γενικότερα των Θετικών Επιστήμων, είναι ο χώρος των ενδιαφερόντων του, κυρίως μέσω της αφήγησης και της ένταξής τους στη διδασκαλία των Μαθηματικών.


Αμφιθέατρο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ - Πνευματικό Κέντρο Δ. Αθηναίων (Ακαδημίας 50).
Παρασκευή 20 Απριλίου, 19.00
Είσοδος Ελεύθερη


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Συμβαίνουν
Οι Science Reactors στο Μουσείο των Ηρακλειδών
Εκδήλωση «Η συμμετρία στη Φυσική» στον Όμιλο Μαθηματικών και Λογοτεχνίας
Συναυλία των Jazz μουσικών συνόλων του ΕΚΠΑ
Από σήμερα οι αιτήσεις για 15.000 νέους που θα ταξιδέψουν δωρεάν στην Ευρώπη
Εκδήλωση «Το πρόβλημα του Κακού στο συγγραφικό έργο του συγγραφέα Ααρόν Απελφελτ»
Ομιλία:Από τον Einstein στον Giacometti. Πως αντιλαμβανόμαστε την εξωτερική πραγματικότητα
Το European School Radio. Το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο