Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Ειδήσεις » Συμβαίνουν RSS Κατηγορίας

Οριστική λύση για το θεατρικό μουσείο

Diorismos.gr
Οριστική λύση για το θεατρικό μουσείο
Οριστική λύση για το θεατρικό μουσείο

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι προχωράει σε οριστική και συνολική λύση για το Κέντρο μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο (Κ.Μ.Ε.Ε.Θ.-Θ.Μ.). Ο χώρος που θα στεγάσει το νέο Θεατρικό Μουσείο είναι το νεοκλασικό κτίριο της οδού Σταδίου 47, κληροδότημα Αλεξάνδρου Σούτζου, το οποίο θα παραχωρηθεί, βάσει συμφωνίας, από την Εθνική Πινακοθήκη στο ΥΠΠΟΑ.


Το νεοκλασικό της οδού Σταδίου 47, ισόγειο και δύο όροφοι, χρησιμοποιήθηκε ως εξοχικό της οικογένειας Αλεξάνδρου Σούτζου (διέθετε και έξοδο στην οδό Γεωργίου Σταύρου, η οποία ήταν η έξοδος των αλόγων). Περιήλθε, με διαθήκη και κωδίκελλο του 1894, στην Εθνική Πινακοθήκη και αποτελεί περιουσία του κληροδοτήματος Αλεξάνδρου Σούτζου. Η πρόσοψη κρίθηκε διατηρητέα από τον Δήμο Αθηναίων , το 2003. Το κτίριο εκμισθώνονταν έως τον Οκτώβριο του 2012, σε εμπορικές επιχειρήσεις.
Το νεοκλασικό της οδού Σταδίου 47 θα στεγάσει την πλούσια κληρονομιά του Θεατρικού Μουσείου, το πολύτιμο αρχείο του και την μοναδική βιβλιοθήκη του, ενώ θα προβλέπει χώρους έρευνας κι εκπαίδευσης για το ελληνικό θέατρο.


Η αποκατάσταση και η μετατροπή του νεοκλασικού κτιρίου σε Θεατρικό Μουσείο προβλέπεται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ενδιάμεσος διαχειριστικός φορέας έχει οριστεί το Εθνικό Θέατρο, στο οποίο έχουν αποδοθεί ήδη 450.000 ευρώ, για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του Θεατρικού Μουσείου. Για την διαμόρφωση της τελικής πρότασης έχει προηγηθεί πολύμηνη έρευνα και προετοιμασία από το ΥΠΠΟΑ. Η πρόταση έχει γίνει αποδεκτή, βάσει αποφάσεων από τα Δ.Σ της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, του Θεατρικού Μουσείου, της Εθνικής Πινακοθήκης και του Εθνικού Θεάτρου.


Παράλληλα, έχει κινηθεί η διαδικασία ούτως ώστε το Θεατρικό Μουσείο να περάσει στο Δημόσιο, αφού πρώτα διευκρινιστεί με ακρίβεια το ύψος των χρεών του. Αναμένεται η τελική επικύρωση βάσει του καταστατικού από τη γενική συνέλευση του Θεατρικού Μουσείου, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της μεταφοράς του Μουσείου στο Δημόσιο.

Σήμερα, Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018, είχε προγραμματιστεί, υπό την εποπτεία του ΥΠΠΟΑ και παρουσία εκπροσώπων του Θεατρικού Μουσείου, να ξεκινήσει η μεταφορά της βιβλιοθήκης από την οδό Καραμανλάκη στα Πατήσια, σε ασφαλή χώρο της ΕΡΤ, με έξοδα που θα καλυφθούν από το ΥΠΠΟΑ. Ωστόσο, το πρωί της Τρίτης μόλις ο εκπρόσωπος του Θεατρικού Μουσείου άνοιξε την πόρτα της Βιβλιοθήκης διαπίστωσε διάρρηξη του χώρου. Κλήθηκε η ʼμεση Δράση, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και η υπόθεση διερευνάται από την Αστυνομία.



 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter




Αρχική » Ειδήσεις » Συμβαίνουν
Υποτροφία υποψήφιου διδάκτορα ΠΕ Βιολόγου στο ΙΝΕΒ του ΕΚΕΤΑ
Πρακτική άσκηση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών
2 Υποτροφίες σε φοιτητές Ιατρικής ή Νοσηλευτικής από το κληροδότημα Ν. Μικρουλάκη
Πρόσκληση για διδακτορική διατριβή στο τμήμα Φυσικής Αγωγής του Δημοκρίτειου
1 Υποτροφία αριστείας υποψήφιου διδάκτορα στον ΕΛΚΕ του ΑΠΘ
Προκήρυξη διαγωνισμού EFNIL για την καλύτερη μεταπτυχιακή εργασία 2026
Υποτροφία από το κληροδότημα Ε. Αλτιναλμάζη