Diorismos.gr
Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 
Αρχική » Ειδήσεις » Συμβαίνουν RSS Κατηγορίας

Η ψηφιακή Αθήνα στην υπηρεσία του πολίτη

Diorismos.gr
Η ψηφιακή Αθήνα στην υπηρεσία του πολίτη
Η ψηφιακή Αθήνα στην υπηρεσία του πολίτη

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Τον οδικό χάρτη του 2018 για την ψηφιακή Αθήνα, παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, θέτοντας στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και έχοντας ως στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών, αποτελεσματικότερων λύσεων και περισσότερης διαφάνειας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε τις υπηρεσίες που ήδη έχει στη διάθεσή του ο δημότης και βελτιώνουν την καθημερινότητά του:
• Ηλεκτρονική υπογραφή που εφαρμόζεται σε όλη την αλυσίδα της δημοτικής διοίκησης και επιτρέπει στη δήμο να διακινεί ηλεκτρονικά το 80% των εγγράφων, μαζί με πολλά έγγραφα της καθημερινής λειτουργίας.
• Ηλεκτρονικές πληρωμές (www.cityofathens.gr/khe/pliromes) που δίνουν τη δυνατότητα στους δημότες να πληρώνουν με ένα κλικ όλες τις υποχρεώσεις τους. Ήδη στους πρώτους μήνες εφαρμογής του νέου συστήματος, το 20% των πληρωμών γίνεται ηλεκτρονικά με στόχο σε 12 μήνες το ποσοστό αυτό να έχει αυξηθεί στο 60%.
• Ηλεκτρονικές εγγραφές (www.cityofathens.gr/khe/aitiseis/idiotes) σε παιδικούς σταθμούς του δήμου που εξυπηρετούν πάνω από 6.000 πολίτες, θωρακίζοντας με αξιοπιστία και διαφάνεια τη διαδικασία επιλογής.

• Το Νοιάζομαι, την πλατφόρμα που διασυνδέει όλες τις ιατρικές και κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων και παρέχει ενοποιημένες υπηρεσίες στους ωφελούμενους. Μέσω του Νοιάζομαι έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 70.000 συμπολίτες μας, λαμβάνοντας 20 διαφορετικές υπηρεσίες. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τον συντονισμό του Athens Partnership.
• Ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης αθλουμένων που μετράει ήδη 1.800 εγγεγραμμένους στο ολοκαίνουργιο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα επεκταθεί στα 14 γυμναστήρια του δήμου και θα εξυπηρετεί συνολικά περίπου 12.000 αθλούμενους.
• Ηλεκτρονική στάθμευση (http://mycitypass.gr/) που επιτρέπει στους χρήστες του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης να εντοπίζουν την θέση του αυτοκινήτου τους και να αγοράζουν χρόνο στάθμευσης ηλεκτρονικά.

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων θα αποκτήσουν επαρκές εύρος ζώνης για την κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών τους αναγκών, μειώνοντας παράλληλα το τηλεπικοινωνιακό κόστος. Πάνω από το 50% των υπαλλήλων του δήμου θα αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ταχύτητες gigabit, ενώ και οι δυνατότητες ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο για τους πολίτες σε δημόσια κτίρια (πχ σχολεία) ή ανοιχτούς δημόσιους χώρους θα είναι επαρκείς ώστε να προσφέρονται μεγάλες ταχύτητες σε πλήθος χρηστών ταυτόχρονα. Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην Αθήνα για την περαιτέρω ενίσχυση της ενσύρματης και ασύρματης ευρυζωνικότητας, με στόχο τουλάχιστον το 30% των κατοίκων της Αθήνας να μπορεί να έχει πρόσβαση σε ταχύτητες έως 50Mbps μέχρι το τέλος του 2018.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, μίλησε και για δύο ακόμα σημαντικές πρωτοβουλίες που οδηγούν ακόμα πιο συντονισμένα στην προσπάθεια του διοικητικού εκσυγχρονισμού:
1. Ο ορισμός, για πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα, του Chief Digital Officer του δήμου Αθηναίων, κ. Κωνσταντίνου Χαμπίδη, με αρμοδιότητες την ανάπτυξη του δυναμικού της Αθήνας στην ψηφιακή τεχνολογία.
2. Η συγκρότηση Ψηφιακού Συμβουλίου, στο οποίο μετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής της χώρας και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στόχος του Ψηφιακού Συμβουλίου είναι η ενίσχυση της πόλης με τεχνογνωσία και καλές πρακτικές για να μπορεί ο πολίτης να απολαμβάνει την πόλη του.
Στην παρουσίαση του οδικού χάρτη για την ψηφιακή Αθήνα 2018 συμμετείχε και η κυρία Catherine Oliver, επικεφαλής της ομάδας Μέσων και Ψηφιακής Στρατηγικής του οργανισμού Bloomberg Associates. Η κυρία Oliver μίλησε για την τεχνογνωσία που μοιράστηκε με το δήμο Αθηναίων κατά την δημιουργία του οδικού χάρτη καθώς και τις παγκόσμιες καλές πρακτικές που υιοθετήθηκαν άπω τη δημοτική αρχή της Αθήνας. Η πόλη που ανακάλυψε τη δημοκρατία θα την επανεφεύρει για τον 21ο αιώνα και θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες, είπε η κυρία Oliver και υπογράμμισε: Αυτός ο οδικός χάρτης θα βελτιώσει τις υποδομές διαδικτύου της πόλης ώστε περισσότεροι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση. Θα διευκολύνει επίσης την πρόσβαση των πολιτών σε σημαντικές υπηρεσίες, θα προσφέρει στους ανθρώπους νέες δεξιότητες και θα συμβάλει στην μετατροπή της Αθήνας σε μια πιο βιώσιμη πόλη για τους κατοίκους της και πιο φιλική για τις επιχειρήσεις

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά ο δήμος Αθηναίων προχωράει σε διοικητικό εκσυγχρονισμό, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό και την υποδομή του για να γίνει μία σύγχρονη ψηφιακή πόλη. Πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικοί φορείς, δεκάδες επιχειρήσεις, αποτελούν τον πυρήνα για τη δημιουργία νέων ιδεών που διευκολύνουν τον πολίτη και νέων θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της ψηφιακής ολοκλήρωσης.


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Συμβαίνουν
Ομιλία «Η Ποιότητα διακυβέρνησης και οι επιδόσεις του δημοσίου τομέα»
10 Δράσεις και 5 θεσμικές αλλαγές προτείνει το ΕΚΠΑ για τις φυσικές καταστροφές
Δωρεάν είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία την 28η Οκτωβρίου
Ίδρυση σχολής προπονητών TAE KWON DO στη Θεσσαλονίκη
Ο Δήμος Φούρνων ίδρυσε την πρώτη ενεργειακή κοινότητα της νησιωτικής Ελλάδας
Έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου: Ενδυμασίες του προϊστορικού Αιγαίου» 3-16/9
Διαγωνισμός νέων σκηνοθετών για την επανασύνδεση των πολιτών της ΕΕ