Diorismos.gr
Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 
Αρχική » Ειδήσεις » Συμβαίνουν RSS Κατηγορίας

Διάλεξη «Πλημμύρες και τσουνάμι: Τι κάνουμε;»

Diorismos.gr
Διάλεξη «Πλημμύρες και τσουνάμι: Τι κάνουμε;»
Διάλεξη «Πλημμύρες και τσουνάμι: Τι κάνουμε;»

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Το Τhe Hub Events και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για έβδομη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο Hub Science, με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, στις 20:00 σας προσκαλούμε στην πέμπτη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του καθηγητή φυσικών καταστροφών Κώστα Συνολάκη με θέμα Πλημμύρες και τσουνάμι: Τι κάνουμε;.

Πλημμύρες και τσουνάμι:
Τι κάνουμε;

To 2017 ευτυχώς έφυγε. Έφερε καταστροφικές πλημμύρες στο Τέξας, το Πουέρτο Ρίκο, τη Σιέρα Λεόνε, το Μπανγκλαντές, αλλά και στη Δυτική Αττική. Στην Ελλάδα σκοτώθηκαν αναλογικά, ανά κάτοικο, περίπου 4 φορές περισσότεροι άνθρωποι απ΄ ό, τι στο Τέξας. Πού αποδίδεται αυτό, στην έλλειψη προετοιμασίας, την κακή στιγμή ή την πραγματικά ακραία καταστροφή;

Στην ομιλία του, ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης θα εξετάσει τις μεγάλες πλημμύρες που προκαλούνται από τσουνάμι, τις ηφαιστειακές εκρήξεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Θα καταδείξει τις αδυναμίες μας να προβλέπουμε και να προλαμβάνουμε τα φαινόμενα αυτά. Επίσης, θα εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα που προκύπτουν μετά από κάθε ακραίο φαινόμενο, με σκοπό να ελαχιστοποιήσουμε ή και να μηδενίσουμε τους θανάτους.

Ο ομιλητής θα δείξει πώς και κάθε πότε δημιουργούνται τα τσουνάμι στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο, και θα δώσει έμφαση στα στοιχειώδη μέτρα που απαιτούνται για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Θα συζητήσουμε μαζί του πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στις παραλίες. Τέλος, θα εξετάσει τα περιβαλλοντικά ορθά μέτρα για την προστασία από τις παράκτιες πλημμύρες.?
Κώστας Συνολάκης

O Κώστας Συνολάκης είναι καθηγητής φυσικών καταστροφών στη σχολή μηχανικών περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Η έρευνά του επικεντρώνεται στους σεισμούς, τα τσουνάμι και τις ακραίες θαλάσσιες πλημμύρες. Έχει οργανώσει αναρίθμητες αποστολές πεδίου σε 20 χώρες σε όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς της γης. Ενδεικτικά αναφέρονται οι αποστολές σε Νέα Γουινέα, Σουμάτρα, Σρι Λάνκα, Μαλβίδες, Ομάν, Κένυα, Νήσο του Πάσχα, Σαμόα, Χαβάη, Περού, Χιλή και Ιαπωνία.

Το υπολογιστικό μοντέλο προσομοίωσης τσουνάμι (MOST) το οποίο ανέπτυξε χρησιμοποιείται από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ - National Oceanic and Atmospheric Administration) για την έγκαιρη πρόγνωση της διάδοσης των τσουνάμι στον Ειρηνικό, τον Ινδικό και τον Ατλαντικό ωκεανό.

Το 2014 ο καθηγητής Συνολάκης βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γεωεπιστημών (European Geosciences Union) με το βραβείο Sergey Soloviev για την καταπληκτική του ερευνητική συνεισφορά στην μείωση κινδύνων από τσουνάμι που συνδυάζουν θεωρία, εργαστηριακά πειράματα, έρευνες πεδίου και την ανάπτυξη του πλέον διαδεδομένου αριθμητικού κώδικα για τον υπολογισμό των επιπτώσεων τσουνάμι. Επίσης, το 2015 βραβεύτηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών (American Society of Civil Engineers) με το βραβείο Moffatt-Nichol, και η επιτροπή αξιολόγησης αναφέρθηκε εκτενώς στην ευρεία υιοθέτηση και εφαρμογή των ερευνητικών του επιτευγμάτων στην πρόγνωση τσουνάμι και στην αξιολόγηση κινδύνων. Ο Κώστας Συνολάκης και το Εργαστήριο Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης έχουν συμμετάσχει στην παραγωγή ντοκιμαντέρ σχετικών με τις έρευνες πεδίου για σεισμούς και τσουνάμι από τους τηλεοπτικούς σταθμούς National Geographic, Smithsonian, Discovery Channel, Nova, BBC, ZDF, History και Weather Channel.

Είσοδος ελεύθερη

Πού
The Hub Events (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός)

Πότε
Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, ώρα 20:00


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Συμβαίνουν
Συναυλία των Jazz μουσικών συνόλων του ΕΚΠΑ
Από σήμερα οι αιτήσεις για 15.000 νέους που θα ταξιδέψουν δωρεάν στην Ευρώπη
Εκδήλωση «Το πρόβλημα του Κακού στο συγγραφικό έργο του συγγραφέα Ααρόν Απελφελτ»
Ομιλία:Από τον Einstein στον Giacometti. Πως αντιλαμβανόμαστε την εξωτερική πραγματικότητα
Το European School Radio. Το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο
Διάκριση φοιτητικής ομάδας «iGEM Athens» στο παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας
Διατηρούνται οι ανισότητες στη γερμανική εκπαίδευση