Diorismos.gr
Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 
Αρχική » Ειδήσεις » Συμβαίνουν RSS Κατηγορίας

STEMforYouth: Μία νέα εκπαιδευτική πλατφόρμα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Diorismos.gr
STEMforYouth: Μία νέα εκπαιδευτική πλατφόρμα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
STEMforYouth: Μία νέα εκπαιδευτική πλατφόρμα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Σε λειτουργία τέθηκε η πρωτότυπη εκπαιδευτική πλατφόρμα STEMforYouth (www.stem4youth.eu), η οποία δημιουργήθηκε από το ομώνυμο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό έργο καινοτομίας. Η εκπαιδευτική πλατφόρμα STEMforYouth προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση και υποστήριξη εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μαθητών/τριών ηλικίας 12-18 ετών και περιέχει καλά δοκιμασμένες μεθοδολογίες και πρακτικές εκπαίδευσης φυσικών επιστημών σε διάφορα περιβάλλοντα μάθησης, που εφαρμόζονται σε συνδυασμό με θέματα επιστήμης. Στο έργο συμμετέχουν και δύο ελληνικοί φορείς: το Ίδρυμα Ευγενίδου και η εταιρεία Research Paths.


Ο εκπαιδευτικός αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος/η θα μπορεί ελεύθερα να επισκέπτεται την εκπαιδευτική πλατφόρμα, να αντλεί και να χρησιμοποιεί στην τάξη μία ή περισσότερες προκλήσεις μέσα από έξι επιστημονικούς κλάδους: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Αστρονομία, Εφαρμοσμένη Μηχανική, Ιατρική και μια διεπιστημονική ενότητα: Επιστήμη των Πολιτών (στα σχολεία).
Μαθήματα, διαδραστικά παιχνίδια και νέα πρωτότυπα εργαλεία που κάνουν τη διδασκαλία της επιστήμης να μοιάζει με παιχνίδι, είναι μερικά μόνο από τα περιεχόμενα της νέας πλατφόρμας!


Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές/τριες ανακαλύπτουν δεξιότητες και ταλέντα, μαθαίνουν στην πράξη πώς να φτιάχνουν ή να επεξεργάζονται εφαρμογές STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) και εκπαιδεύονται μέσω της διάδρασης και της ενεργητικής μάθησης. Επιπροσθέτως, ο επισκέπτης/τρια θα μπορεί να ενημερώνεται για εκδηλώσεις, δρώμενα, pop - up εγκαταστάσεις αλλά και δράσεις - έκπληξη που προγραμματίζονται.
Οι υπηρεσίες παρέχονται στα αγγλικά, ωστόσο τα θεματικά πεδία Αστρονομίας, Εφαρμοσμένης Μηχανικής, καθώς και επιλεγμένες κατηγορίες από άλλα θεματικά πεδία θα είναι σύντομα διαθέσιμα στα ελληνικά.


Το Ίδρυμα Ευγενίδου που συμμετέχει ως εταίρος στο έργο, έχει αναπτύξει 7 προκλήσεις Εφαρμοσμένης Μηχανικής στα πεδία Αεροναυπηγικής, Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ναυπηγικής, Ρομποτικής και Ηλεκτρονικής.
Έτσι οι μαθητές/τριες ακολουθώντας έξι απλά βήματα, χρησιμοποιούν αρχές σχεδιασμού και μεθοδολογία εργασίας της Εφαρμοσμένης Μηχανικής, προκειμένου να επιλύσουν ένα πρακτικό πρόβλημα, όπως να κατασκευάσουν ένα ηλεκτρικό σκουπάκι χειρός ή ένα ρομπότ που τροφοδοτείται από ηλιακά πάνελ! Οι προκλήσεις αυτές αποτελούν μια χρήσιμη εργαλειοθήκη και βοηθούν τους εκπαιδευτικούς να παρουσιάσουν την επιστήμη και την τεχνολογία με τρόπο ευχάριστο και ψυχαγωγικό, ενώ παράλληλα δείχνουν πώς λειτουργεί η επιστήμη στην καθημερινή ζωή.


Στο έργο εκτός του Ιδρύματος Ευγενίδου, συμμετέχει επίσης ως εταίρος και η μη-κερδοσκοπική εταιρεία RESEARCH PATHS. Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στον τομέα της εκπαίδευσης, της επιμόρφωσης και του πολιτισμού, είναι υπεύθυνη για το θεματικό πεδίο της Αστρονομίας.
Σημειώνεται ότι ευρύτερος στόχος του έργου είναι να φέρει τους/τις νέους/νέες σε επαφή με το STEM, εξηγώντας τους τις εξαιρετικές ευκαιρίες που μπορεί να τους προσφέρει στην αγορά εργασίας!


Το έργο STEMforYouth έχει λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Νο710577) και μέσω αυτού συνεργάζονται πανεπιστήμια, επιστημονικά κέντρα, ερευνητικά ιδρύματα και φορείς από την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τσεχία και τη Σλοβενία. Συντονιστής του έργου είναι το Πολυτεχνείο της Βαρσοβίας.


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Συμβαίνουν
Οι Science Reactors στο Μουσείο των Ηρακλειδών
Εκδήλωση «Η συμμετρία στη Φυσική» στον Όμιλο Μαθηματικών και Λογοτεχνίας
Συναυλία των Jazz μουσικών συνόλων του ΕΚΠΑ
Από σήμερα οι αιτήσεις για 15.000 νέους που θα ταξιδέψουν δωρεάν στην Ευρώπη
Εκδήλωση «Το πρόβλημα του Κακού στο συγγραφικό έργο του συγγραφέα Ααρόν Απελφελτ»
Ομιλία:Από τον Einstein στον Giacometti. Πως αντιλαμβανόμαστε την εξωτερική πραγματικότητα
Το European School Radio. Το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο