Diorismos.gr
Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 
Αρχική » Ειδήσεις » Συμβαίνουν RSS Κατηγορίας

Δράση Περιβάλλον και Πολιτισμός «Πνοές Ανέμων»

Diorismos.gr
Δράση Περιβάλλον και Πολιτισμός «Πνοές Ανέμων»
Δράση Περιβάλλον και Πολιτισμός «Πνοές Ανέμων»

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Από το έτος 2008 το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων σχεδίασε και έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή την επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο Περιβάλλον και Πολιτισμός.Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Κεντρικός άξονας είναι η προβολή του δεσμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης (γη, νερό, φωτιά, αέρας) με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία διαχρονικά.


Εφέτος ολοκληρώνεται ο κύκλος της παρουσίασης των τεσσάρων στοιχείων της φύσης εγκαινιάζοντας τη θεματική του αέρα, με το γενικό τίτλο Πνοές Ανέμων. Ο αέρας αποτελεί βασικό συστατικό της ατμόσφαιρας και συνεπώς δομικό στοιχείο της φύσης και της ίδιας της ζωής. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι θεωρούσαν τον αέρα ένα από τα κυριότερα κοσμογονικά στοιχεία, ενώ η υπαρξιακή αναγκαιότητα και η λυτρωτική ενέργειά του συναντώνται στη φυσική αλλά και στην ψυχική ζωή.
Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται στις 19, 20, 21 και 22 Οκτωβρίου 2017. Σε αυτές συμμετέχουν 52 Φορείς από 32 νομούς από όλη την επικράτεια, ενώ 68 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία θα υλοποιήσουν ποικίλες δράσεις όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και οικογένειες, θεματικές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, διαλέξεις και ενημερωτικές παρουσιάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εικαστικά εργαστήρια, προβολές, δράσεις ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και άλλα.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, 19 - 22 Οκτωβρίου 2017, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις διοργανώνει τις εξής δράσεις:
Στην Αρχαία Αγορά θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική δράση για σχολικές ομάδες και το ευρύ κοινό με τίτλο Με το φύσημα του ανέμου: Έπεα για όντα πτερόεντα στην Αρχαία Αγορά. Μια πνοή του Αιόλου από το θώρακα της Οδύσσειας θα μας ταξιδέψει στους αιθέρες όπου θα συναντήσουμε ένα πλήθος φτερωτών μορφών, δημιουργημάτων της εξαίρετης μυθοπλαστικής φαντασίας των αρχαίων.
¨Ώρες και ημέρες εκδηλώσεων:
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες: 19 και 20 Οκτωβρίου, ώρες κατόπιν συνεννόησης.
- Θεματική ξενάγηση για το ευρύ κοινό 21 Οκτωβρίου στις 11:00.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3210196, 210 3210180 (Μ. Λιάσκα)

Στην Ακαδημία Πλάτωνος θα πραγματοποιηθεί η δράση Άνεμοι και αρχαία Ακαδημία την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, που θα περιλαμβάνει θεματικές ξεναγήσεις για σχολικές ομάδες, με προσδιορισμό ώρας κατόπιν συνεννόησης. Ο Αέρας και ο Άνεμος συνδέονται με την αρχαία Ακαδημία με τρείς τρόπους. Ως φυσικά φαινόμενα, γονιμικά και καταστροφικά. Ως θεότητες μέσα από τη σχέση των Ίππων των Διοσκούρων με τον Ποσειδώνα, τον Κύριο των Ανέμων, με τη χθόνια υπόστασή του ως Ιππίου. Ως φυσικές ουσίες που περνούν στη φιλοσοφική και φυσική θεωρία μέσα από τους προσωκρατικούς και φυσικούς φιλοσόφους και φθάνουν στον Πλάτωνα για να πάρουν τη μορφή οκταέδρου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3313340 (Μ. Παναγιωτόπουλος, Τ. Χατζηευθυμίου)

Στον αρχαιολογικό χώρο των Λόφων, στο αναπαυτήριο Πικιώνη, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό ο οστέινος πλαγίαυλος που αποκαλύφθηκε σε τάφο του 2ου αι. π.Χ. κατά την ανασκαφή του νεκροταφείου της αρχαίας οδού Κοίλης. Ο ακέραιος χαλκόδετος πλαγίαυλος αποτελεί μοναδικό εύρημα και εξαιρετικό δείγμα μουσικού οργάνου που ήταν σχεδιασμένο να παίζει σε δύο κλίμακες, την διατονική και την χρωματική μελωδική. Η έκθεση θα περιλαμβάνει ομιλίες και εποπτικό υλικό σχετικό με τις συνθήκες εύρεσής του, τα στάδια συντήρησης και τον τρόπο λειτουργίας του. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με επίσκεψη και ξενάγηση στο Ηρώο του μυθικού ποιητή Μουσαίου, στο λόφο των Μουσών, καθώς και στα ιερά των Νυμφών και του Πανός, θεότητες κατεξοχήν συνδεδεμένες με τη μουσική και το χορό, που εμπνέονται από τις Πνοές Ανέμων, καθώς ο αέρας αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο της φύσης και κατ’ επέκταση της ίδιας της ζωής.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 9240548, 210 9240549 (Μ. Ντούρου, Β. Μυλωνά)

• Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών επιθυμεί να φέρει το κοινό πιο κοντά σε ένα σημαντικό μνημείο - τοπόσημο της περιοχής βόρεια της Ακρόπολης, το Ωρολόγιον Ανδρονίκου Κυρρήστου, στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, γνωστό και ως Πύργος των Ανέμων ή Αέρηδες. Με εννέα ηλιακά ρολόγια στις εξωτερικές πλευρές του μνημείου, και έναν μηχανισμό ωρολογίου ή πλανηταρίου κάποτε στο εσωτερικό του, οκτώ μαρμάρινες φτερωτές μορφές που αναπαριστούν τους οκτώ κυριότερους ανέμους, πνέουν αδιάκοπα επάνω στη ζωφόρο του, παρακολουθώντας από εκεί, μεγάλα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πόλη, από τα ύστερα ελληνιστικά χρόνια έως και τις ημέρες μας. Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν θεματικές ξεναγήσεις για σχολικές ομάδες, με προσδιορισμό ώρας κατόπιν συνεννόησης, και το Σάββατο 21 Οκτωβρίου θεματικές ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό, από τις 11:00.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3233058, 210 3216690 (Ν. Τσονιώτης, Δ. Σούρλας)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής προγραμματίζει τα εξής:
- Στη Λαυρεωτική τις ημέρες υλοποίησης της δράσης θα παρουσιασθούν διαδρομές και χρήσεις του αέρα κατά την αρχαιότητα, φωτίζοντας διαστάσεις που συνδέονται με την τεχνολογία, στο πλαίσιο της αρχαίας μεταλλευτικής και μεταλλουργίας, αλλά και με τη ναυσιπλοΐα. Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου ξεκινώντας από τα πανιά του πλοίου του Θησέα. Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν περιηγήσεις στα αρχαία μεταλλεία στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού (ώρα 10:00 - 11:30), όπου οι ψυχαγωγίες - αρχαία μεταλλευτικά φρέατα - οδηγούσαν (και οδηγούν ακόμη) τον καθαρό αέρα στις μεταλλευτικές στοές, σε βάθη έως και 180μ. κάτω από τη γη. Ξεναγήσεις σε μεταλλουργικά εργαστήρια καμίνων τήξεως, στην Πουνταζέζα (ώρα 12:00 - 13:00), θα ξεδιπλώσουν τους τρόπους χρήσης του αέρα για την επίτευξη υψηλών θερμοκρασιών στην κάμινο, αλλά και για την ψύξη του ρευστού μετάλλου. Η περιήγηση θα ολοκληρωθεί στο Σούνιο (ώρα 13:30 - 15:00) με ξενάγηση και εξερεύνηση των νεώσοικων και του διαχρονικού ρόλου των λιμένων και του ακρωτηρίου στη ναυσιπλοΐα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3213700, εσωτ. 112, 148 (Α. Καπετάνιος)

- Στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Βραυρώνας θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, με τίτλο Το ταξίδι της Ιφιγένειας: νέα πνοή στην ιστορία, όπου θα παρουσιαστεί η σχέση του Ιερού της Βραυρωνίας Αρτέμιδος με την Τρωική εκστρατεία. Στον αρχαίο δήμο των Φιλαϊδών, υπήρχε η παράδοση (σχολ. Αριστοφ., Λυσιστράτη 645) πως ο Αγαμέμνονας με τους άλλους Έλληνες είχε αποπλεύσει για την Τροία από τον όρμο της Βραυρώνας και όχι από την Αυλίδα. Η Ιφιγένεια, κόρη του Αγαμέμνονα και κλειδούχος ιέρεια της Αρτέμιδος, έπρεπε να θυσιαστεί για να σταματήσει η άπνοια και επιτέλους να ξεκινήσει το ταξίδι των Αχαιών προς την Τροία. Παράλληλα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία θα πραγματοποιήσει περιβαλλοντική περιήγηση για το ευρύ κοινό σε επιλεγμένες διαδρομές στον Υγρότοπο της Βραυρώνας, παρατήρηση πτηνών και δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά. Πιο αναλυτικά θα πραγματοποιηθούν:
• Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, ώρα: 10:00 - 13:00: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας και Περιβαλλοντική Περιήγηση σε επιλεγμένες περιηγητικές διαδρομές στον Υγρότοπο Βραυρώνας..
• Κυριακή 22 Οκτωβρίου, ώρα 10:00 - 14:00: Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Βραυρώνας και Περιβαλλοντική Περιήγηση σε επιλεγμένες περιηγητικές διαδρομές στον Υγρότοπο Βραυρώνας.
Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 22990 27020, 27340 (αρχαιολογικό μουσείο Βραυρώνας), 210 3215515, εσωτ.131, 149 (Κ. Πέτρου, Μ. Στάθη), 210 8227937, 210 8228704 (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία)


Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων συμμετέχει στις εκδηλώσεις με τις εξής δράσεις:
- … του ανέμου και της φωτιάς: στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας. Τι συνέβαινε όταν ο αέρας και η φωτιά συναντιούνταν με τον χαλκό ή τον πηλό μέσα στα καμίνια των τεχνιτών στον οικισμό της Κολώνας; Ποιες τεχνολογικές γνώσεις επέτρεπαν στους αρχαίους χαλκουργούς και κεραμείς να θέτουν στην υπηρεσία τους τον αέρα; Με αφορμή τις εργαστηριακές εγκαταστάσεις που βρέθηκαν στον προϊστορικό οικισμό της Κολώνας στην Αίγινα, το χυτήριο του χαλκουργού και τον φούρνο του αγγειοπλάστη, συζητάμε για τη χρήση του αέρα στην χαλκοπλαστική και αγγειοπλαστική.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί για μαθητές την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου και για το ευρύ κοινό την Κυριακή 22 Οκτωβρίου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 4590707 (Ε. Πίνη)

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:
- Τετάρτη 18 Οκτωβρίου: ξενάγηση - εισήγηση Οι άνεμοι και η θάλασσα από τον Αντώνη Μαστραπά, δ.φ. και Σχολικό Σύμβουλο Πειραιά σε μαθητές της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά Άγιος Παύλος.
- Παρασκευή 20 Οκτωβρίου (απόγευμα):
α) Ομιλία με τίτλο Οι άνεμοι και η θάλασσα του Αντώνη Μαστραπά, δ.φ., Σχολικού Συμβούλου Πειραιά. Με αφετηρία εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, οι επισκέπτες θα περιηγηθούν με τους ανέμους στην ελληνική μυθολογία, στην αρχαία ελληνική τέχνη, στη λογοτεχνία και στην αρχαία ιστορία του Πειραιά.
β) Θεατρικό δρώμενο από την ομάδα Θεατρικά Όνειρα του Γενικού Λυκείου Καλλίπολης, με την επιμέλεια της φιλολόγου Ελένης Βεντούρη.
Η εκδήλωση απευθύνεται στο ευρύ κοινό και στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 4590704, -772, -713 (Α. Καπετανοπούλου, Α.Συρογιάννη, Α. Ντόβα)

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Στις 19, 20, 21 και 22 Οκτωβρίου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στην πανελλήνια εκστρατεία με τίτλο Πνοές Ανέμων. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αναζητήσουν μέσα στο μουσείο επιλεγμένα εκθέματα που σχετίζονται με τον αέρα, με τη βοήθεια δίγλωσσου ενημερωτικού φυλλαδίου που θα διατίθεται δωρεάν στην είσοδο του Μουσείου.
Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, 10:00-12:00, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική περιήγηση για μαθητές Γ΄ έως Στ΄ Δημοτικού σε αντιπροσωπευτικά εκθέματα που σχετίζονται με τον αέρα καθώς και εικαστικό εργαστήρι.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 213 2144889 (Μ. Σελέκου, Π. Κουτσιανά)


Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο
Το Επιγραφικό Μουσείο συμμετέχοντας στις δράσεις θα παρουσιάσει σε μαθητές σχολείων και ενήλικες επιγραφές που αναφέρονται σε θεότητες που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, όπως τον Δία Καταιβάτη κλπ., σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
- Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση σε μαθητές σχολείων και στις 12:30 σε ενήλικες.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 8232950 (Ε. Χωρέμη, Ε. Ζαββού)

Το Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει στην πανελλαδική εκστρατεία με τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων για σχολικές ομάδες και ενήλικες.
Το Ιλίου Μέλαθρον ως χώρος ανοιχτός σε εκπαιδευτικές, κοινωνικές και ψυχαγωγικές δράσεις, υποδέχεται το κοινό με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος και θεματικών περιηγήσεων σε τρία (3) επιλεγμένα εκθέματα που σχετίζονται με τα στοιχεία της φύσης.
Επίσης θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Κωστή Στήκα Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Οι ερευνητές ξεκλειδώνουν τα μυστικά του αρχαιότερου μηχανισμού του σύμπαντος.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 19-22 Οκτωβρίου.
Για τη συμμετοχή του κοινού θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3643774, 210 3632057 (Γ. Βενιέρη, Γ. Νικολάου, Ε. Νάκη)


Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει και φέτος στη δράση, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των τεσσάρων στοιχείων της φύσης. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων τα αντικείμενα της έκθεσης θα μας οδηγήσουν σε μια διαδρομή όπου θα ανιχνεύσουμε -αυτή τη φορά- τη σημασία του ανέμου, του αέρα στην ανθρώπινη δραστηριότητα και σκέψη. Μαζί θα ανακαλύψουμε εικόνες με παραστάσεις που αφηγούνται ναυτικές ιστορίες, με πνευστά μουσικά όργανα, θα εντοπίσουμε αντικείμενο που λέγεται αέρας και θα συζητήσουμε για την άποψη των βυζαντινών για τον αέρα και τους ανέμους.
Tηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 213 2139507 (Π. Βοσνίδης)


Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη
Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης συμμετέχοντας στις δράσεις διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες στο Λουτρό των Αέρηδων. Το Λουτρό των Αέρηδων, το οποίο χρονολογείται στην πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας, είναι το μόνο από τα λουτρά της Αθήνας που σώζεται μέχρι σήμερα. Τα δημόσια λουτρά υπήρξαν χώροι καθαριότητας και περιποίησης του σώματος, απόλαυσης και ψυχαγωγίας, συνάντησης και κοινωνικής συναναστροφής.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει στη χρήση του ζεστού αέρα της καύσιμης ύλης, όπου διοχετευόταν στα υπόκαυστα για την επιδαπέδια και επιτοίχια θέρμανση του Λουτρού , μέσα από βιωματικά παιχνίδια, αφήγηση και εικαστική κατασκευή.
Ημερομηνίες: 20 Οκτωβρίου
Ώρα: 10:00
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3223368 (Κ. Καντσού) και 210 3244340 (Λουτρό των Αέρηδων)

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συμμετέχει στις δράσεις προβάλλοντας στη μόνιμη έκθεσή του τρία εκθέματα: τη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα με το ρόδο των ανέμων, το ακρόπρωρο του μπρικιού Άρης του Ανδρέα Μιαούλη και το ομοίωμα του ίδιου πλοίου, προϊόν μικροναυπηγικής του 19ου αι. Τρία κειμήλια του ΕΙΜ, μια αφορμή, λοιπόν, για να μιλήσουμε περί ανέμων και να δούμε τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε η γνώση τους και η διαχείρισή τους στην ανάπτυξη της ναυτιλίας, του εμπορίου αλλά και της διακίνησης των φιλελεύθερων ιδεών του 18ου και 19ου αιώνα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό 19, 20, 21 και 22 Οκτωβρίου, στις ώρες λειτουργίας του μουσείου.
Μπροστά από τα επιλεγμένα εκθέματα, θα υπάρχει ξεχωριστή σήμανση. Επίσης, θα διανέμεται ενημερωτικό δίπτυχο που θα εισάγει τον επισκέπτη στην εποχή και στο ρόλο που έπαιξε η ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας στο εμπόριο αλλά και στη διάδοση των νέων φιλελεύθερων ιδεών του 18ου και 19ου αιώνα.
Στα πλαίσια της δράσης αυτής, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του μουσείου μας εκπαιδευτικό υλικό με θέμα την ανάπτυξη της ελληνικής ναυσιπλοΐας κατά τον 18ο και 19ο αιώνα για τους μαθητές της Α/θμιας εκπαίδευσης που θα επισκεφτούν το μουσείο μας από τις 19 με 20 Οκτωβρίου και εξής.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3222266 και 210 3237617 (Ν. Ζυγούρη)


Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία
Το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών- Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία θα πραγματοποιήσει ειδικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις 19 και 20 Οκτωβρίου για σχολικές ομάδες και στις 21-22 Οκτωβρίου για ομάδες ενηλίκων και μεμονωμένους επισκέπτες. Με βάση τους ζωγραφικούς πίνακες του Μουσείου που παρουσιάζουν τη χρήση του αέρα, οι επισκέπτες θα κατανοήσουν τη σημασία του στη ναυσιπλοΐα και τη ναυτική τέχνη ως φυσικό στοιχείο και το συμβολισμό του στοιχείου αυτού στη μνημειακή γλυπτική και τη ζωγραφική τέχνη.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3231387 (Ε. Καραμπού)

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης προσκαλεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου τα παιδιά της πόλης στην Ρωμαϊκή Αγορά για να μιλήσουμε για την πυρκαγιά του 1917 που με την βοήθεια των ισχυρών ανέμων κατέκαψε το ιστορικό κέντρο της πόλης, σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου. Στις 21 και 22 Οκτωβρίου στο ίδιο χώρο θα υποδεχτούμε συμπολίτες μας κάθε ηλικίας για να μιλήσουμε ξανά για το ίδιο θέμα και να περιηγηθούμε με τη βοήθεια του Βορέα (ή του Βαρδάρη) στο χώρο και το χρόνο της πόλης.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2313 310454, 310440, 310453 (Α. Λιούτας, Γ. Σκιαδαρέσης, Ι. Καρλιάμπας)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου την εκπαιδευτική δράση Πνοές ανέμων: ιστορίες ανεμόμυλων. Η δράση επικεντρώνεται στην παρουσίαση της παραδοσιακής τεχνογνωσίας για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, με αφορμή τους ανεμόμυλους στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου και του Χορτιάτη, και απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους, μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων σχολείων θα αποσταλεί πρόσκληση στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2310 801402 (Ε. Ντάφου)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

To ΑΜΘ θα εστιάσει στη συμβολή του αέρα στις τέχνες και συγκεκριμένα στη μουσική. Οι μουσικοί ήχοι δεν είναι τίποτα παραπάνω από κύματα πίεσης που παράγονται από τα διάφορα μουσικά όργανα και διαδίδονται στον αέρα. Τα κύματα, με τη σειρά τους, παράγονται όταν κάποιο σώμα κινείται παλμικά και συμπιέζει - αποσυμπιέζει τον αέρα στην περιοχή του. Η ίδια η ανθρώπινη φωνή είναι το αποτέλεσμα μιας πνοής ανέμου, καθώς παράγεται από τον αέρα που ξενικά από τους πνεύμονες, πάλλει τις φωνητικές χορδές και μορφοποιείται από τα όργανα της στοματικής και ρινικής κοιλότητας.
Η μουσική και το τραγούδι κατείχαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο των αρχαίων. Οι νέοι ασκούνταν στα γυμνάσια υπό τους ήχους αυλού, ενώ στα συμπόσια οι συνδαιτυμόνες έπαιζαν λύρα ή κιθάρα, τραγουδούσαν ή απολάμβαναν τη μουσική και τον χορό που εκτελούσαν οι εταίρες. Αλλά και οι εργασίες του σπιτιού και του αγρού, όπως η ύφανση, ο τρύγος και ο θερισμός αντίστοιχα, συνοδεύονταν από τραγούδια. Η μουσική είχε βέβαια καίρια θέση και στην τελετουργία του γάμου αλλά και στον θρήνο για το θάνατο των προσφιλών προσώπων.


Με βάση τα παραπάνω θα οργανωθούν οι δράσεις του ΑΜΘ. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία του ΑΜΘ με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης και με τον καθηγητή μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ κο Ιωάννη Καϊμάκη, θεματική ξενάγηση για σχολικές μονάδες σχετικά με τα αρχαία μουσικά όργανα και παρουσίαση αντιγράφων αρχαίων και παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Μεσογείου. Κατόπιν, οι Ιωάννης Καϊμάκης και Κώστας Παπάς, από το μουσικό σύνολο Μεσογειακά Ηχοχρώματα, θα παρουσιάσουν τον ήχο αερόφωνων και μεμβρανόφωνων οργάνων.
Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον καθηγητή μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ κο Ιωάννη Καϊμάκη θεματική ξενάγηση με στάσεις που πραγματεύονται θέματα της αρχαίας μουσικής και ζωντανή παρουσίαση αντιγράφων αρχαίων και παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Μεσογείου από το μουσικό σύνολο Μεσογειακά Ηχοχρώματα (Ιωάννης Καϊμάκης: αερόφωνα, Κώστας Παπάς: μεμβρανόφωνα, Ελένη Χατζηευαγγέλου: παραδοσιακό τραγούδι).
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2313 310244 (Α. Μπεχτσή)

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
To Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού προγραμματίζει να διανείμει θεματικό φυλλάδιο και θεματικές ξεναγήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας. Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων έχει ως εξής:
- Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, 10:00: Εκπαιδευτική περιήγηση για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου με θέμα την τεχνολογία του φυσητού γυαλιού. Υπεύθυνος αρχαιολόγος: Δρ Αναστάσιος Αντωνάρας.
- Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, 10:00: Εκπαιδευτική περιήγηση για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου με τίτλο Το αέριον γένος των δαιμόνων στη λαϊκή δοξασία των Βυζαντινών. Υπεύθυνος αρχαιολόγος: Δρ Παναγιώτης Καμπάνης.
- Σάββατο 21 Οκτωβρίου: Θεματικό φυλλάδιο για ελεύθερη επίσκεψη στο Μουσείο.
- Κυριακή 22 Οκτωβρίου , 11:00: Θεματική ξενάγηση για ενήλικες με θέμα την τεχνολογία του φυσητού γυαλιού. Υπεύθυνος αρχαιολόγος: Δρ Αναστάσιος Αντωνάρας.
- Κυριακή 22 Οκτωβρίου, 12:00: Θεματική ξενάγηση για ενήλικες με Γυμνασίου με τίτλο Το αέριον γένος των δαιμόνων στη λαϊκή δοξασία των Βυζαντινών. Υπεύθυνος αρχαιολόγος: Δρ Παναγιώτης Καμπάνης.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2313 306403 - 306467 (κ. Μιχαλοπούλου)

Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στις δράσεις με εκδηλώσεις που προγραμματίζονται το Σάββατο και Κυριακή 21 και 22 Οκτωβρίου και ώρες 11:00-13:00. Οι θεματικές μας για το εργαστήριο που θα υλοποιηθεί στο χώρο μας θα στηρίζονται στη συμβολή του αέρα στις τέχνες και στη ναυσιπλοΐα. Πιο συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθούν από τη συλλογή μας πνευστά μουσικά όργανα και εκθέματα που χρησιμοποιούν τον άνεμο ως πηγή κινητικής ενέργειας. Όλα αυτά έχουν σκοπό να γνωρίσουν οι επισκέπτες την λαϊκή τέχνη των μουσικών οργάνων και την πορεία ανάπτυξης της εμπορικής δραστηριότητας στον ελλαδικό χώρο.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2310 913047 (Α. Δέλλιου)

Τελλόγλειο Ίδρυμα
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα συμμετέχει στην Πανελλήνια δράση. Για το λόγο αυτό έχει σχεδιαστεί στο πλαίσιο της έκθεσης Τέχνη: 65 χρόνια συλλογές που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο έως την 1η Νοεμβρίου διήμερη δράση, το Σάββατο 21 & την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, που απευθύνεται σε οικογένειες και εστιάζει σε επιλεγμένα έργα της έκθεσης που σχετίζονται με το θέμα. Με οδηγό ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό φυλλάδιο οι επισκέπτες θα αναλογιστούν και θα αναζητήσουν μέσα από τα έργα το ρόλο του στοιχείου του αέρα σε διαφορετικές πλευρές της ζωής και της δράσης του ανθρώπου. Στο τέλος θα μπορούν να δημιουργήσουν σε ένα ανοιχτό εργαστήριο έναν μικρό, διακοσμητικό χαρταετό. Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2310 991615, 991610 (Χ. Τσαγκάλια)

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης
Το ΛΕΜΜ-Θ συμμετέχει στην πανελλήνια εκστρατεία με ένα τριήμερο εκδηλώσεων υπό τον τίτλο: Στα αλώνια ευθύς υψώθηκε το χρυσαφένιο στάρι. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και στο ευρύτερο κοινό. Για τα πρωινά 19 και 20 Οκτωβρίου προγραμματίζονται εκπαιδευτικές δράσεις που περιλαμβάνουν μουσική περιήγηση στην εκθεσιακή ενότητα της σιτοκαλλιέργειας, με έμφαση στο λίχνισμα, εργασία αδύνατη χωρίς την ευεργετική πνοή του ανέμου, και εικαστική δραστηριότητα - performance με τη συμβολή του αέρα. Το απόγευμα του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου, θα παρουσιαστούν παραμύθια και τραγούδια των ανέμων που συναντιούνται στις λαϊκές παραδόσεις.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2310 889840 (Ά. Ζίλφου)


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Συμβαίνουν
Αιτήσεις νέων καλλιτεχνών σε πρόγραμμα της περιφέρειας Puglia
Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες διασφαλίζουν περισσότερη προστασία για τους παραθεριστές φέτος
Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες διασφαλίζουν περισσότερη προστασία για τους παραθεριστές φέτος
Έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου: Ενδυμασίες του προϊστορικού Αιγαίου»
DiscoverEU: 15.000 ταξιδιωτικές κάρτες στους νέους για να εξερευνήσουν την ΕΕ το καλοκαίρι
Νέο εθνικό ερευνητικό δίκτυο για την αποκρυπτογράφηση του DNA της ελληνικής ελιάς
Διεθνής ημέρα μουσείων 2018