Diorismos.gr
Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 
Αρχική » Ειδήσεις » Συμβαίνουν RSS Κατηγορίας

Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές 2017 από το υπουργείο πολιτισμού

Diorismos.gr
Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές 2017 από το υπουργείο πολιτισμού
Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές 2017 από το υπουργείο πολιτισμού

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος, από τις 25 έως τις 28 Μαΐου σε όλη τη χώρα, την επικοινωνιακή δράση Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.
Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Μουσείων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Η δράση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 σε 3 νομούς, και στη συνέχεια το 2013, το 2014 και το 2015 σε 12, 29 και 31 νομούς αντίστοιχα. Το 2016 συμμετείχαν φορείς από 36 νομούς, ενώ και φέτος συμμετέχουν 140 φορείς από 36 νομούς της επικράτειας.

Συγκεκριμένα 50 Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προγραμματίζουν πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με 22 Δήμους, 21 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 5 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, 3 Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και με πολλούς εθελοντές.

Από την Πέμπτη 25 Μαΐου έως την Κυριακή 28 Μαΐου οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ενημερωθεί αλλά και να ψυχαγωγηθεί συμμετέχοντας σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά. Επισυνάπτεται ο πλήρης κατάλογος των εκδηλώσεων.

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών υλοποιεί τις εξής δράσεις:
Α) Το Σάββατο και την Κυριακή 27 και 28 Μαΐου 2017, στις 10:30, το Τμήμα Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών σε συνεργασία με την Δρα Βιολογίας Ειρήνη Βαλλιανάτου, επιμελήτρια του Βοτανικού Κήπου Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους οργανώνει θεματική ξενάγηση με τίτλο Η πολύ-ποικιλότητα του έργου της συντήρησης των μνημείων. Η πράσινη διάσταση στον αρχαιολογικό χώρο της Νότιας Κλιτύος της Ακρόπολης. Σταθμοί της ξενάγησης τα συντηρημένα μνημεία της Στοάς Ευμένους και του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού και θέμα της η ωφέλιμη συνύπαρξη της πλούσιας κι ενίοτε σπάνιας ενδημικής χλωρίδας και των αρχαίων μνημείων με ήπιους περιβαλλοντικά τρόπους.
Η ξενάγηση απευθύνεται σε φοιτητές συντήρησης αρχαιοτήτων και συναφών επιστημών (Σάββατο) και σε ενήλικες και παιδιά 8-11 ετών (Κυριακή).
Δηλώσεις συμμετοχής απαραίτητες.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210-3233009 (Σ. Παπιδά, κα Μ. Παύλου)

Β) Την Πέμπτη και την Παρασκευή 25-26 Μαΐου 2017 θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Θα αναδειχθούν η ιστορία της περιοχής της Ακαδημίας με οδηγό τον Κηφισό ποταμό και το φυσικό περιβάλλον, καθώς και ο τρόπος που το ποτάμι καθόρισε την ιστορική πορεία του τόπου και τη ζωή των ανθρώπων όταν ήταν ορατό μέχρι σήμερα.
Ώρα εκδήλωσης: 11:00
Σημείο συνάντησης: Είσοδος Αρχαιολογικού Χώρου, Τριπόλεως και Κρατύλου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3313340 (Μ. Παναγιωτόπουλος, Τ. Χατζηευθυμίου)

Γ) Την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 και ώρα 11:00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου. Θα γίνει αναδρομή στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής από το 1959, όταν συλλαμβάνεται η ιδέα δημιουργίας του Πνευματικού Κέντρου της Αθήνας, ως τη διενέργεια σωστικών ανασκαφών για την ανέγερση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης το 1995, την αποκάλυψη της παλαίστρας και την ανάδειξη της θέσης.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3251744 (εσωτ. 0120) (Ν. Σακκά)

Δ) Την Πέμπτη και την Παρασκευή 25-26 Μαΐου 2017 και ώρα 09:30 θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θα αναζητήσουν και θα γνωρίσουν τον Διόνυσο στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης μέσα από τον μύθο, το Ιερό και τα μνημεία που είναι αφιερωμένα σε αυτόν αλλά και μέσα από τη φύση. Παράλληλα, με άξονα ενημερωτικές πινακίδες για την πανίδα και τη χλωρίδα του χώρου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εντοπίσουν γνωστά και άγνωστα είδη της πανίδας και της χλωρίδας που αναπτύσσονται και βρίσκουν καταφύγιο στο ειδυλλιακό, ήσυχο και ασφαλές περιβάλλον της νότιας πλαγιάς της Ακρόπολης, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν για την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3214834, 210 9238747 (Α. Γιαννακοπούλου, Ε. Γιαννικαπάνη)

Ε) Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας/Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 και ώρα 10:00, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Ανάντη = αντίθετα στο ρεύμα του ποταμού, στους Αρχαιολογικούς Χώρους Κεραμεικού και Αρχαίας Αγοράς.
To πρόγραμμα απευθύνεται σε ομάδες μαθητών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης (Δ' -ΣΤ΄ Δημοτικού). Οι μαθητές θα εξοικειωθούν με την τοπογραφία των δύο αρχαιολογικών χώρων, καθώς και με όψεις του αρχαίου βίου που σχετίζονται με αυτούς. Θα γνωρίσουν τον βιότοπο του Ηριδανού ποταμού. Θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες οι οποίες επιχειρούν να αποκαταστήσουν νοητά την ενότητα του αρχαίου αστικού τοπίου αλλά και να αναδείξουν τη διασύνδεση φύσης και πολιτισμού.
Απαραίτητη συνεννόηση.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3210196 (Μ. Λιάσκα)

Στ) Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 και ώρα 10:30, στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Αγοράς δράση με τίτλο Πράσινες μυθιστορίες. Η δράση απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά 8-14 ετών.

Περιλαμβάνει παρουσίαση των ανασκαφών, της διαμόρφωσης και της δενδροφύτευσης του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Αγοράς και διαδραστικό θεματικό περίπατο στον αρχαιολογικό χώρο, δομημένο ως παιχνίδι ρόλων. Κατά τη διάρκεια της πράσινης διαδρομής, οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν τη διαθεματική παρουσίαση 13 δέντρων και θάμνων της Αγοράς χρησιμοποιώντας σενάριο/εικονογραφημένους διαλόγους και σχετικό εποπτικό υλικό. Πολυαισθητηριακές δραστηριότητες, και κατασκευές ζωντανεύουν την Ιστορία και τις ιστορίες, τη χρήση, τους μύθους, και τις απεικονίσεις στην τέχνη των 13 φυτών, αναδεικνύοντας τις πολλαπλές διασυνδέσεις φύσης και πολιτισμού.
Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3210196 (Μ. Λιάσκα)


Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής πραγματοποιεί εκδηλώσεις ως ακολούθως:
Α) Σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού την Κυριακή 28 Μαΐου 2017, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας του Νερού, μνημείου που βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.
Στο ανυπέρβλητης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον της Πάρνηθας, βρίσκεται ο ναός της Αγίας Τριάδας, η πρώτη φάση του οποίου χρονολογείται στους υστεροβυζαντινούς χρόνους. Σημαντικές επεμβάσεις έγιναν στο μνημείο κατά το 1761 και το 1908. Ο ναός πήρε το όνομά του από παλαιά πηγή νερού (αγίασμα) που βρίσκεται στα νότια του μνημείου.
Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση των πολιτών για τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής και την άρρηκτη σχέση του με το άμεσο φυσικό περιβάλλον, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία τους.
Ώρα εκδήλωσης: 11:00 - 13:00
Πρόγραμμα ξεναγήσεων: 11:00 - 12:00 και 12:00 - 13:00
Σημείο συνάντησης: Ι. Ν. Αγίας Τριάδας του Νερού στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας
Τηλέφωνα επικοινωνίας για το κοινό:
2103216700, εσωτ, 136 και 143 (Ε. Κατσάρα)
210 3321753 (Ν. Γεωργιόπουλος)

Β) Σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Βραυρώνας από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, ενώ παράλληλα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία θα πραγματοποιήσει περιβαλλοντική περιήγηση για το ευρύ κοινό σε επιλεγμένες περιηγητικές διαδρομές στον Υγρότοπο Βραυρώνας με παράλληλη παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια. Οι δύο δράσεις θα διεξαχθούν παράλληλα στις ώρες 10:00 - 11:30 και 11:30 - 13:00.
Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας

Tηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό:
22990 27020, 22990 27340 (κα Κ. Πέτρου, Μ. Στάθη)
210 8227937, 210 8228704 (κα Ρ. Τρίγκου, εσωτ. 118)

Γ) Το Σάββατο 27 Μαΐου 2017 και ώρα 11:00-12:00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο μνημείο του Λέοντα της Κάντζας και στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου, στην περιοχή Άγιος Νικόλαος Κάντζας του δήμου Παλλήνης. Πρόκειται για μία μικρή περιηγητική ξενάγηση στον φυσικό λόφο της περιοχής όπου συνυπάρχουν ο περικαλλής ταφικός μαρμάρινος Λέοντας της Κάντζας του 4ου π.Χ., ο οποίος έδωσε και το τοπωνύμιο της περιοχής Λεοντάριον Κάντζας, και ο μεταβυζαντινός ναΐσκος του Αγ. Νικολάου, χτισμένος πάνω σε προγενέστερο βυζαντινό ναό.
Ώρα εκδήλωσης: 11:00
Σημείο συνάντησης: Οδός Λεονταρίου, στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Κάντζας
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3213122, εσωτ. 138, 143 (Ά. Πλασσαρά,
Κ. Καραθανάση)

Δ) Σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Λαυρίου θα πραγματοποιηθεί στις 28-05-2017 και ώρα 10:00-14:00, στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, δράση με τίτλο Ες Δρυμόν εκδράμωμεν. Πρόκειται για περιηγητική ξενάγηση για μικρούς και μεγάλους, συνδυασμένη με εκπαιδευτικές δράσεις.
Α. Περίπατος στα μονοπάτια της κοιλάδας της Σούριζας:
Περιήγηση σε κλειστή διαδρομή αγροτικής οδού, διασχίζοντας συγκροτήματα αρχαίων μεταλλουργικών εργαστηρίων και κατάλοιπα των εργασιών της Γαλλικής και της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας στο μοναδικό γεωλογικό - βιοποικίλο σύνολο του Λαυρεωτικού οικότοπου.
Β. Ξενάγηση στον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο των μεταλλουργικών εργαστηρίων της Σούριζας (ήπια διαδρομή).
Γ. Εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά στον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο των μεταλλουργικών εργαστηρίων της Σούριζας.
Ώρα εκδήλωσης: 10:00
Σημείο συνάντησης: Αγία Τριάδα στο Δρυμό
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 22920 22817 (Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου)

Ε) Την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 και ώρα 09:30, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής σας προσκαλεί σε μια ξενάγηση - περιήγηση από αρχαιολόγους της Εφορείας στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντος.
Στην κοιλάδα του Λοιμικού, στο βορειοανατολικό άκρο της Αττικής δίπλα από τον Ευβοϊκό κόλπο σώζονται τα ερείπια του αρχαίου δήμου του Ραμνούντος. Διασχίζοντας την αρχαία οδό με τους πολυτελείς ταφικούς περιβόλους των κλασικών χρόνων προσεγγίζεται το περίφημο ιερό της Νεμέσεως με κατάληξη το φρούριο. Θα πραγματοποιηθεί περιήγηση, στα ιδιωτικά και δημόσια κτήρια, την αγορά, τα μικρά ιερά, το θέατρο και το γυμνάσιο της αρχαίας πόλης και της ακρόπολης που περικλείονται από τον περίβολο του φρουρίου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό:
22940 63477 (Αρχαιολογικός χώρος Ραμνούντος)
210 3213122 εσωτ. 102 (Ειρ. Χαριτάκη)

Στ) Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής διοργανώνει εκδήλωση στο Φρούριο της Φυλής και στον Αρχαίο Υδραύλακα το Σάββατο 27 Μαΐου 2017 σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής-Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τον Δήμο Φυλής και τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Ελευσίνας. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο σεμιναρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο Δυτική Πάρνηθα: Το φυσικό περιβάλλον συνομιλεί με το ανθρωπογενές που διοργανώνουν οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Δυτικής Αττικής για 40 εκπαιδευτικούς. Θα περιλαμβάνει ξενάγηση από αρχαιολόγο στο Φρούριο της Φυλής και πεζοπορική διαδρομή από το Φρούριο προς την Φυλή με επίσκεψη στον Αρχαίο Υδραύλακα. Σημείο εκκίνησης είναι το Δημαρχείο της Φυλής (Κεντρική Πλατεία Φυλής) το Σάββατο 27 Μαΐου και ώρα 10:00.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό:
ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής: 2103213122 (εσωτ. 106 κα Γεωργουσοπούλου)
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής: 2131600830 (κα Τσίγκου)

Ζ) Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθ. κ.κ. Ν. Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Π. Βαλαβάνη, Γ. Παπαδάτο και Γ. Βαβουρανάκη, περιήγηση στις αρχαιότητες στη θέση Πλάσι Μαραθώνα. Πρόκειται για παρακολούθηση της διαδικασίας ανασκαφής, τεκμηρίωσης και πρώτων μέτρων προστασίας των αρχαίων που αποκαλύπτονται στο πλαίσιο της συστηματικής έρευνας που διεξάγεται με τη συμμετοχή πλειάδας φοιτητών και ερευνητών.
Aπό τον Μάιο του 2014, η ανασκαφή διεξάγεται από τον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ, υπό την εποπτεία της ΕΦΑΑΝΑΤ. Η ανασκαφή έχει διττό χαρακτήρα, εκπαιδευτικό και ερευνητικό. Ως εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί το βασικό πεδίο πρακτικής άσκησης των φοιτητών αρχαιολογίας. Ως ερευνητικό πρόγραμμα αφορά μία θέση η οποία αποτέλεσε επίκεντρο ανθρώπινης δραστηριότητας από τη Νεολιθική εποχή έως και την Ύστερη Αρχαιότητα (για περισσότερες πληροφορίες, www.marathonexcavations.arch.uoa.gr ).

Ημερομηνία εκδήλωσης: Σάββατο 27 Μαΐου 2017
Ώρα εκδήλωσης: 11:30 - 13:00
Ώρα συνάντησης: 11:15
Σημείο συνάντησης: Παραλία Μαραθώνα, στη συμβολή της Λεωφόρου Ποσειδώνος με την οδό Μάχης Μαραθώνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3213122 (εσωτ. 102), 6971 994920
(κα Λ. Σίσκου - Π. Φωτιάδη)


Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων πραγματοποιεί εκδηλώσεις ως ακολούθως:
Α) Στον αρχαιολογικό χώρο στη θέση Άγιος Νικόλαος Πάλλων (Βούλα) διεξάγεται συστηματική έρευνα από το 2011. Ο χώρος παρουσιάζει ένα μοναδικό πλεονέκτημα, καθώς βρίσκεται εντός του πυκνού οικιστικού ιστού της σύγχρονης πόλης και έχουν έρθει στο φως κατάλοιπα κλασικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής.
Η ανασκαφή διεξάγεται κατά κύριο λόγο με τη συμμετοχή φοιτητών, Ελλήνων και Αμερικανών ενώ κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών περιόδων επισκέπτονται το χώρο σχολεία της περιοχής, όλων των βαθμίδων και ενημερώνονται για τις αρχαιότητες και τις μεθόδους της ανασκαφής. Οι αρχαιολόγοι της επιστημονικής ομάδας της ανασκαφής θα υποδεχτούν τους επισκέπτες σε μια πρώτη γνωριμία με το χώρο και θα μυήσουν κυρίως τους μαθητές στη διαδικασία της ανασκαφικής έρευνας.
Ημερομηνία εκδήλωσης: 25 και 26 Μαΐου 2017
Ώρα εκδήλωσης: 09:00-13:00
Σημείο συνάντησης: Ο αρχαιολογικός χώρος επί της οδού Μάρνη 1, στη Βούλα
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 4590711 και 210 4590714
(Ά.-Μ. Αναγνωστοπούλου, Μ. Γιαμαλίδη)

Β) Με αφορμή τον εορτασμό των Ημερών Θαλάσσης που θα λάβει χώρα στον Δήμο του Πειραιά τις ίδιες μέρες, το κοινό θα ξεναγηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά με άξονα τα ιδιαίτερα εκείνα ευρήματα που καταδεικνύουν τον ναυτικό χαρακτήρα του Πειραιά στον πόλεμο, αλλά και κατά τη διάρκεια της ειρήνης, με την άσκηση του εμπορίου. Παράλληλα, θα γίνει αναφορά και στη ιδιαίτερη δυναμική του Λιμανιού σε σχέση με τις ασθένειες και τις ιδιαίτερες οικολογικές συνθήκες του αρχαίου Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής του.
Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή 28 Μαΐου 2017
Ώρα εκδήλωσης: 10:00- 14:00
Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 4590731 (Ν. Μπέσης, Β. Αγγαθαγγελίδου,
Ε. Βάλβη)

Γ) Η ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο των Αστικών Πυλών προσφέρει στον επισκέπτη και στο κάτοικο του Πειραιά μία γνωριμία με ένα σημαντικό μνημείο της πόλης που διατηρείται σαν νησίδα πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό. Οι Αστικές Πύλες αποτελούσαν την αρχαία είσοδο στον Πειραιά, μέσω των δύο αρχαίων δρόμων που ένωναν το άστυ των Αθηνών με το πολεμικό και εμπορικό λιμάνι του. Οι δρόμοι αυτοί έβαιναν κατά μήκος των Μακρών Τειχών. Τα αποσπασματικά αυτά σωζόμενα μνημεία φωτίζουν και αποκαλύπτουν το μεγαλεπήβολο σχέδιο της οχύρωσης της Αθήνας και του Πειραιά και της σύνδεσής τους με τα Μακρά τείχη.
Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή 28-5-17
Ώρα εκδήλωσης: 11:00
Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικός Χώρος Διαμέσου Πύλης, πεζόδρομος οδ. Πύλης 8, Πειραιάς
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 4590713 (Α. Ντόβα, 210 4590700:Γραμματεία ΕΦΑΔΥΑΤ)

Δ) Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων διοργανώνει μια περιήγηση στον Άγιο Γεώργιο στο Βουνό (Κύθηρα) την Κυριακή 28/5/2017.
Ανηφορίζοντας το μονοπάτι οι επισκέπτες θα ακολουθήσουν τα βήματα των κατοίκων του νησιού που, από την αρχαιότητα έως σήμερα, ανεβαίνουν στο Βουνό για να προσευχηθούν και να αποθέσουν προσφορές και τάματα. Θα γνωρίσουν τον τόπο όπου στα προϊστορικά χρόνια είχε ιδρυθεί ένα σημαντικό Ιερό Κορυφής με πολύ πλούσια αφιερώματα, καθώς επίσης και το παλαιοχριστιανικό ψηφιδωτό του 7ου αιώνα, που διατηρήθηκε μέσα στο μεταγενέστερο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Όσοι από τους επισκέπτες το επιθυμούν μπορούν να επισκεφθούν και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, όπου εκτίθενται τα ευρήματα από το Ιερό Κορυφής του Αγίου Γεωργίου. Η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη.
Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή 28/5/2017
Ώρα εκδήλωσης: 11:00 - 13:00
Σημείο συνάντησης: Κοινοτικό κατάστημα Αρωνιάδικων (στη διασταύρωση)
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 27360 31739 (Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων)
210 4590707 Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων (Ε. Πίνη)

Ε) Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 με τίτλο Αρχαιολογικός Περίπατος από τον Πειραιά προς την Αθήνα: στα ίχνη των Μ. Τειχών - ταφικά σύνολα, κτήρια και δρόμοι
Οι αρχαιολόγοι της Εφορείας θα προσπαθήσουν να αναπλάσουν την αρχαία τοπογραφία της Αθηναϊκής πεδιάδας (μεταξύ των πόλεων της Αθήνας και του Πειραιά) , ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να κατανοήσουν το αρχαίο Αττικό τοπίο , καθώς θα επισκεφθούν θέσεις όπου διατηρούνται ταφικά σύνολα και μνημεία, τμήματα αρχαίων δρόμων και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα κτηρίων που πλαισίωναν τα Μακρά Τείχη.
Επίσης θα αναζητηθούν ίχνη των Μ. Τειχών από τον Πειραιά προς την Αθήνα , ενός μνημείου- συμβόλου για την Αθήνα και τον Πειραιά , καθώς αποτέλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα οχυρωματικά έργα στην Αρχαία Αττική.
Σημείο συνάντησης: Λεωφ. Πειραιώς, έμπροσθεν του εργοστασίου ΕΛΑΪΣ
Ώρα συνάντησης: 10:30 (διάρκεια περιπάτου περίπου 3 ώρες)
Ελεύθερη συμμετοχή.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 45 90 705, 6937 930 252
(Γιαν. Συρόπουλος), 210 4590712 (Ειρ. Σκιαδαρέση)

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στα παιδιά και τους γονείς τον διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο του.
Με τον γενικό τίτλο Στους Κήπους του Βυζαντινού Μουσείου θα πραγματοποιηθεί σειρά εκπαιδευτικών δράσεων, την Κυριακή 28 Μαΐου 2017:
Α) Θα υπάγω εις τους κήπους…
Μαζί με τα παιδιά θα ανακαλύψουμε σε αντικείμενα του Μουσείου, λουλούδια, φυτά και δέντρα, κήπους πραγματικούς και συμβολικούς. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με κηπουρική δραστηριότητα.
Ώρες έναρξης: 10:00 και 12:00
Για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών

Β) Ζωγραφικό εργαστήρι στη φύση
Τα παιδιά παρατηρούν τη φύση και προσπαθούν να αποδώσουν ζωγραφικά τον χώρο ή να δημιουργήσουν τη δική τους σύνθεση με αφορμή τους Κήπους.
Ώρες έναρξης: 10:00 και 12:00
Για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών

Γ) Γνωριμία με τους Κήπους του Βυζαντινού Μουσείου
Όλοι μαζί ξεκινάμε μια βόλτα στους Κήπους κι εντοπίζουμε σημεία ενδιαφέροντος που συνδέονται και με τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.
Ώρα έναρξης: 12:00
Για παιδιά κι εφήβους από 13 ετών

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν. Είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 213 2139507 (Π. Βοσνίδης, Α. Χατζή, Ζ. Τζιουβάρα)


Επιγραφικό-Νομισματικό Μουσείο
Το Νομισματικό Μουσείο σε συνεργασία με τον Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους, τις εκδόσεις Αιγηίς, το Κλασσικό Ωδείο Χολαργού και το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για σχολικές ομάδες και ενήλικες.
Το Ιλίου Μέλαθρον ως χώρος ανοιχτός σε εκπαιδευτικές, κοινωνικές και ψυχαγωγικές δράσεις, υποδέχεται το κοινό για άλλη μια φορά με εκπαιδευτικές δράσεις και μουσικές εκδηλώσεις στον κήπο του Μουσείου.

Συγκεκριμένα:
Πέμπτη 25 Μαΐου 2017
Ώρα: 10:00- 11:30
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες
Άνθη και φυτά στον Κήπο των Μουσών
Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα άνθη και τα φυτά του κήπου του Ιλίου Μελάθρου μέσα από τη γνωριμία τους με τα νομίσματα.

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017
Ώρα: 12:00
Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Αθανασόπουλου ΠΕΙΡΑΙΑΣ- Περιηγητικός Αρχαιολογικός Οδηγός στην αίθουσα των Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου.

Σάββατο 27 Μαΐου 2017
Ώρα: 12:00
Οπερατική συναυλία στην αίθουσα των Εσπερίδων.
Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την προσέλευση του κοινού.

Κυριακή 28 Μαΐου 2017
Ώρα: 20:30
Συναυλία της Ομάδας Μουσικής του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ στο Καφέ του Κήπου του Νομισματικού Μουσείου.

Για τη συμμετοχή του κοινού θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Tηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3643774, 210 3632057 (Ε. Νάκη)


Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη

Α) Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού, την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 και ώρα 10:00-12:00. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τη δράση τους Επιχείρηση Καθαρή πρόσοψη για τον καθαρισμό προσόψεων κτιρίων από graffiti, και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών για το σεβασμό του δημόσιου χώρου και της γειτονιάς τους.
Σημείο συνάντησης: Κτήριο Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Τριπόδων 28
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3223368 (Β. Πολυζώη)

Β) Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, διοργανώνει ξενάγηση στο οικοδομικό τετράγωνο Αδριανού-Άρεως-Κλάδου-Βρυσακίου, όπου πρόκειται να στεγαστεί η νέα έκθεση του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη.
Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 και ώρα 10:00 - 12:00. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο επικοινωνίας.
Σημείο συνάντησης: Είσοδος του Μουσείου στην οδό Άρεως
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3249698 (Ουρ. Ράπτη)


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Συμβαίνουν
Συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής «Αρχαία Όργανα - Καινούργιοι Ήχοι»
Βραδιά του ερευνητή στο ΕΜΠ, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018
Καλοκαίρι για τα παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Οι Science Reactors και αυτό το καλοκαίρι στο MoMix Bar
Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές - ολόκληρος ο κατάλογος με τις δωρεάν εκδηλώσεις
Παγκόσμια διάκριση της νομικής Αθηνών στο διαγωνισμό εικονικής δίκης στο αεροπορικό δίκαιο