Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Ειδήσεις » Σεμινάρια RSS Κατηγορίας

Διαδικτυακό σεμινάριο «Πρόσωπα της Ελληνικής Ιστορίας και Τέχνης στο SearchCulture.gr»

Diorismos.gr
Διαδικτυακό σεμινάριο «Πρόσωπα της Ελληνικής Ιστορίας και Τέχνης στο SearchCulture.gr»
Διαδικτυακό σεμινάριο «Πρόσωπα της Ελληνικής Ιστορίας και Τέχνης στο SearchCulture.gr»

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) σας προσκαλεί στο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα Πρόσωπα της Ελληνικής Ιστορίας και Τέχνης στο SearchCulture.gr, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022 (15:00-17:00).

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον καινούργιο τρόπο ανακάλυψης περιεχομένου στον Εθνικό Συσσωρευτή Ψηφιακού Πολιτιστικού Περιεχομένου SearchCulture.gr, μέσα από τις εμβληματικές μορφές που άφησαν το στίγμα τους στην ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό.

Η ομάδα του SearchCulture.gr θα παρουσιάσει τη νέα λειτουργικότητα αναζήτησης και πλοήγησης σε πρόσωπα και θα αναδείξει πτυχές της διαδικασίας επιμέλειας που προηγήθηκε. Θα επεξηγηθεί η μεθοδολογία των εμπλουτισμών και θα παρουσιαστούν σενάρια χρήσης για διαφορετικές κοινότητες χρηστών.

Μέσα από τη νέα λειτουργικότητα ανοίγονται νέες δυνατότητες για τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες και τη βιογραφική σπουδή. Για πρώτη φορά διασυνδέεται σε τέτοια έκταση και είναι προσβάσιμα από ένα σημείο το έργο και τα τεκμήρια που αφορούν 8.000 προσωπικότητες του ελληνικού πολιτισμού - τεκμήρια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε πολλά διαφορετικά ψηφιακά αρχεία.

Η εκδήλωση απευθύνεται ιδιαίτερα σε φορείς περιεχομένου και σε τεχνικούς αναδόχους οι οποίοι υλοποιούν έργα ψηφιοποίησης στον πολιτισμό και μπορούν να αξιοποιήσουν με τη σειρά τους τα ανοικτά λεξιλόγια του Semantics.gr στην πρωτογενή τους τεκμηρίωση ή για τον εμπλουτισμό των αποθετηρίων που αναπτύσσουν μέσω του ανοικτού API, όπου διατίθεται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εκδήλωση και για ερευνητές, μελετητές και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς θα μπορούν ν ανακαλύψουν ποικίλους τρόπους αξιοποίησης των δυνατοτήτων που ανοίγει η λειτουργικότητα αυτή. Φιλομαθείς πολίτες και ιστοριοδίφες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν προσωποκεντρικό τρόπο πρόσβασης σε ποιοτικό ψηφιακό περιεχόμενο.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα μέσω της πλατφόρμας Zoom. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή εδώ.

Δεν θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στη διεύθυνση searchculture@ekt.gr.


Πρόσωπα της ελληνικής ιστορίας και τέχνης: Ένας νέος τρόπος ανακάλυψης περιεχομένου στο SearchCulture.gr
Το SearchCulture.gr, ο εθνικός συσσωρευτής ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου, εγκαινιάζει έναν προσωποκεντρικό τρόπο εξερεύνησης των ψηφιακών συλλογών που συγκεντρώνει, με βάση τα πρόσωπα που εμφανίζονται είτε ως δημιουργοί, είτε ως αναφερόμενες οντότητες στα μεταδεδομένα των τεκμηρίων. Μέσα από αυτή τη νέα λειτουργικότητα, για πρώτη φορά διασυνδέεται σε τέτοια έκταση, και είναι προσβάσιμα από ένα σημείο, το έργο και τα τεκμήρια που αφορούν 8.000 προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας και τέχνης, τεκμήρια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε πολλά διαφορετικά ψηφιακά αρχεία.

Η νέα λειτουργικότητα έχει σχεδιαστεί με χρηστοκεντρικό σκεπτικό και καλαίσθητη διεπαφή. Προσφέρει διττό τρόπο αναζήτησης σε πρόσωπα: ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει σημαντικά πρόσωπα και να εντοπίσει το σύνολο των τεκμηρίων στο SearchCulture.gr των οποίων τα πρόσωπα είναι δημιουργοί, δηλαδή εικαστικά έργα, μουσικά, θεατρικά ή έργα λόγου που δημιούργησαν, ή στα οποία υπάρχει αναφορά στο πρόσωπο αυτό, δηλαδή φωτογραφίες, έγγραφα, πορτραίτα, αναφορές σε κείμενα, κ.ά. Υπάρχουν πολλαπλές δυνατότητες παρουσίασης των αποτελεσμάτων και φίλτρα, για να εστιάσει όσο θέλει ο χρήστης την αναζήτηση.

Η αξία είναι τεράστια για την έρευνα, την ιστορική ή βιογραφική σπουδή, καθώς εντοπίζονται εύκολα όλα τα συσχετιζόμενα τεκμήρια στον συσσωρευτή, δηλαδή τεκμήρια που αναφέρονται στο πρόσωπο για το οποίο γίνεται η έρευνα, πηγές σημαντικής συγκειμενικής πληροφορίας τα οποία προσφέρουν την εννοιολογική πλαισίωση που αποζητά ένας ιστορικός ή μελετητής. Αλλά και ο απλός πολίτης που ενδιαφέρεται για την ιστορία και την τέχνη, εύκολα ανακαλύπτει το έργο μιας ιστορικής προσωπικότητας, χρησιμοποιώντας τις φιλικές προς τον χρήστη δυνατότητες πλοήγησης. Ο προσωποκεντρικός τρόπος πλοήγησης είναι πιο προσβάσιμος για όλους, δεδομένου ότι ένα όνομα προσώπου είναι ευρέως γνωστό και προσφέρει μια δίοδο πιο δημοφιλή και εύχρηστη, κατανοητή από όλες τις ηλικίες και τα μορφωτικά επίπεδα.


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Σεμινάρια
ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Εξ αποστάσεως ομαδικά εργαστήρια συμβουλευτικής
Υλοποίηση διαδικτυακών μαθημάτων 2022-2023 από το eTwinning
Έναρξη της επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για την αγγλική γλώσσα στο νηπιαγωγείο
ΛΓ Σεμινάριο Ομηρικής Φιλολογίας
Διαδικτυακό εργαστήριο στο πλαίσιο του έργου «Learning from the extremes» από το ΙΕΠ
Διαδικτυακό σεμινάριο από το γραφείο προσέλκυσης χρηματοδοτήσεων ΕΚΠΑ
Πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης πωλητών λιανικής στην Πάτρα από τον ΟΑΕΔ