Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Ειδήσεις » Εκπαίδευση RSS Κατηγορίας

Ομιλία «Γυναίκες επιστήμονες και καινοτομία»

Diorismos.gr
Ομιλία «Γυναίκες επιστήμονες και καινοτομία»
Ομιλία «Γυναίκες επιστήμονες και καινοτομία»

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων (ΣΕΕ) σας καλεί την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 στις 6.30 μ.μ. στην ομιλία της Δρ. Μαρίζας Τσακαλέρου, με θέμα Γυναίκες επιστήμονες και καινοτομία.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο εντευκτήριο του ΣΕΕ, Βουλής 44Α.


Ως καινοτομία ορίζεται η χρήση της γνώσης με σκοπό την παραγωγή νέων προϊόντων και την παροχή νέων υπηρεσιών. Η καινοτομία βρίσκεται στην καρδιά του επαγγέλματος των μηχανικών. Είναι κοινά αποδεκτό ότι οι χώρες που έχουν έλλειψη σε τεχνολογικές δεξιότητες υστερούν δραματικά στην καινοτομία. Οι τεχνολογικά καταρτισμένοι απόφοιτοι, με την ποικιλομορφία των απόψεων, των εμπειριών, των οπτικών και των λύσεων που μπορούν να παρέχουν, αποτελούν την κινητήρια δύναμη της καινοτομίας και συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας μιας χώρας. Ακόμη περισσότερο, η ποικιλομορφία στο επίπεδο της στελέχωσης αποτελεί σημαντικό στοιχείο επιτυχίας της τεχνολογικής καινοτομίας.

Συγκεκριμένα, διεθνής διακλαδική μελέτη του οίκου McKinsey διαπίστωσε ότι οι επιχειρήσεις που διαθέτουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία τεχνολογικά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού τείνουν να έχουν σημαντικά καλύτερη επίδοση στην καινοτομία. Η μελέτη διαπίστωσε πως, όταν περιορίζονται οι εμπειρίες, οι απόψεις και οι οπτικές των μελών σε μια ομάδα επιφορτισμένη με καινοτομία, περιορίζεται και ο αριθμός των λύσεων που θα εξερευνηθούν. Στην καλύτερη περίπτωση, αξιολογούνται λιγότερες νέες ιδέες και στην χειρότερη, κανονικοποιούνται οι εγγενείς προκαταλήψεις του χώρου.

Παράλληλα, ερευνητές του MIT και του Carnegie Mellon διαπίστωσαν ότι οι ομάδες καινοτομίας που συμπεριέλαβαν ικανό αριθμό γυναικών είχαν καλύτερα αποτελέσματα, και μάλιστα ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η αναλογία των γυναικών, τόσο καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα της ομάδας. Είναι ενδιαφέρον ότι ο αριθμός των γυναικών μηχανικών αποτελεί πρόβλημα ακόμη και σε ανεπτυγμένες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ. Στην Αμερική, 80% των αποφοίτων STEM (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Επιστήμη των Μηχανικών και Μαθηματικά) είναι στο τομέα της μηχανικής και της επιστήμης των υπολογιστών, αλλά η γυναικεία εκπροσώπηση βρίσκεται στο 12% για τον πρώτο και στο 26% για τον δεύτερο. Συνοπτικά, οι γυναίκες αποτελούν το 46% του συνολικού εργατικού δυναμικού, αλλά οι γυναίκες στα STEM αποτελούν μόνο το 14% των Αμερικανών μηχανικών. Δυστυχώς το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν πτυχία μηχανικών έχει παραμείνει σταθερό για τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Στην Ελλάδα μόνο το 7% των νέων κοριτσιών ενδιαφέρεται να σπουδάσει μηχανική σε σχέση με το 20% των νέων αγοριών. Ενώ, την ίδια στιγμή, καινοτόμες εταιρείες πιέζουν για περισσότερες γυναίκες μηχανικούς.

Καθώς η μηχανική και η τεχνολογία συνεχίζουν να γίνονται όλο και πιο σημαντικές για τη ζωή μας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι περισσότεροι από τους νέους μας, και κυρίως τις νέες μας, θα ακολουθήσουν καριέρα μηχανικού. Στην ομιλία αυτή θα εξειδικευθούν οι παραπάνω διαπιστώσεις και θα αναπτυχθούν και άλλες σημαντικές διαστάσεις, όπως η θετική συσχέτιση μεταξύ της αναλογίας των γυναικών στα ηγετικά κλιμάκια και στην κερδοφορία της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η καινοτομία είναι μια συλλογική προσπάθεια και δεν έρχεται από μια Εύρηκα στιγμή. Η καινοτομία είναι μια διαδικασία που περνά από διαφορετικές φάσεις και στάδια, στα οποία απαραίτητα στοιχεία είναι η συλλογικότητα και οι συνθήκες που εμπνέουν όλα τα μέλη της ομάδας, για να οδηγήσουν και να συμβάλουν μακροπρόθεσμα σε καλύτερες και σταθερές επιδόσεις. Δημιουργώντας τις συνθήκες ποικιλομορφίας, προσθέτουμε εχέγγυα για την ανταγωνιστικότητα τόσο της επιχείρησης όσο και της χώρας μας.


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Εκπαίδευση
24 νέα «ευρωπαϊκά πανεπιστήμια» ενισχύουν τον Ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις επαγγελματικές σχολές ΟΑΕΔ με 32 ειδικότητες
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας σε ΠΥΣΠΕ, ΚΕΣΥ και ΣΜΕΑΕ
Τα στατιστικά στοιχεία για τις βαθμολογικές επιδόσεις στις πανελλαδικές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης»
Ανακοίνωση βαθμών πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ σήμερα στο results.it.minedu.gov.gr
Αιτήσεις για φοίτηση στο πρόγραμμα παιδαγωγικής κατάρτισης για το 2020-2021 της ΑΣΠΑΙΤΕ