Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Βήμα  

Σχετικά με την ειδική έκθεση του ΣTΠ για τις προσλήψεις

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2007

Σε απάντηση προς τη δήλωση του υπεύθυνου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με την Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ως συνήθως ο κ. Βενιζέλος διαστρεβλώνει προκλητικά την πραγματικότητα, αυτή τη φορά για να συγκαλύψει το ότι η Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη αποτελεί πραγματικό κόλαφο τόσο για την ρουσφετολογική πολιτική των Κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε θέματα προσλήψεων όσο και για την εκ μέρους των Κυβερνήσεων αυτών μεθοδική επιχείρηση αποδυνάμωσης του ΑΣΕΠ, ιδίως μεταξύ 1997 - 2004. Ήταν τότε που και Υπουργοί του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δημόσια καταφέρονταν κατά του ΑΣΕΠ και του ν. 2190/1994, που το καθιέρωσε.

Δυστυχώς για τον κ. Βενιζέλο και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αυτά που καταγγέλλει η Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη συνοψίζονται στα εξής:

Οι διαδικασίες προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ, στις οποίες αναφέρεται η Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, αφορούν στις εξαιρέσεις της παρ.2 του άρθρου 14 του ν.2190/1994 από τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, καθώς και σε ειδικές διατάξεις νόμων που καθιερώνουν ειδικές διαδικασίες προσλήψεων (π.δ. 23/2002 για τις προσλήψεις ειδικού ένστολου προσωπικού για τη Δημοτική Αστυνομία, παρ. 20 άρθρου 14 ν.2266/1994, όπως ισχύει, για το διορισμό συγγενικών ατόμων υπαλλήλων που απεβίωσαν κατά την εκτέλεση υπηρεσίας, παρ. 8 άρθρου 34 ν.2725/1999 για το διορισμό αθλητών, παρ. 1 και 3 άρθρου 19 ν.2594/1998 για τη στελέχωση της μεταφραστικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, παρ. 12 του άρθρου 7 του ν.2557/ 1997 για τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο ΤΔΠΕΑΕ και το άρθρο 17 ν.2889/2001 για τις προσλήψεις φυλάκων στα δικαστικά καταστήματα κράτησης).

Η Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη κάνει, περαιτέρω, εκτενή αναφορά στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου, κυρίως στους ΟΤΑ, βάσει του άρθρου 6 του ν.2527/1997.

Όπως είναι γνωστό, οι εξαιρέσεις από τον έλεγχο του ΑΣΕΠ έγιναν με σειρά διατάξεων που θέσπισαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Είναι επίσης γνωστό ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποδυνάμωσε και, εν τέλει, απαξίωσε το ΑΣΕΠ με τη μέθοδο των συνεχώς ανανεούμενων συμβάσεων έργου που υπέκρυπταν εξαρτημένη εργασία. Μέθοδο με την οποία, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αφενός εξυπηρετούσε τα μικροκομματικά του συμφέροντα και τους «ημετέρους» με προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, αφετέρου κρατούσε σε ομηρία και εκμεταλλευόταν χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετώπισε άμεσα, με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία δεδομένων και των δυσεπίλυτων νομικών - και όχι μόνο - προβλημάτων, το τεράστιο αυτό κοινωνικό ζήτημα που δημιούργησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με τη θέσπιση των μεταβατικών διατάξεων του άρθρου 11 του π.δ. 164/2004, καθώς και με τη θέσπιση των πάγιων και αυστηρών διατάξεων του ιδίου διατάγματος (ιδίως άρθρα 6 και 7) με σκοπό την αποφυγή παραβιάσεων στο μέλλον, αλλά και με τις διατάξεις του π.δ. 180/2004 και του άρθρου 2 του ν.3320/2005 για την αυξημένη μοριοδότηση.

Πρέπει στο σημείο αυτό, ως απάντηση σε όσους σπεύδουν να καταδικάσουν τη διαδικασία της συνέντευξης, να αναφερθεί επιπροσθέτως και η άποψη που διατυπώνεται στην Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, σύμφωνα με την οποία η εκτίμηση μόνο των τυπικών προσόντων δεν είναι ασφαλές κριτήριο για την καταλληλότητα του υποψηφίου, ενώ η συνέντευξη κρίνεται ως σημαντική και μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει στοιχείο χρήσιμο για την αξιολόγηση του υποψηφίου.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι δύο, τουλάχιστον, από τις ρυθμίσεις που προβλέπει η «όψιμη» πρόταση νόμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. «για την ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στο σύστημα προσλήψεων του ν. 2190/1994» (!) έρχονται ήδη σε αντίθεση με τα πορίσματα της Ειδικής Έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη. Πρώτον, η προτεινόμενη από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατάργηση της διαδικασίας συνέντευξης - και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, δηλαδή με απόλυση εργαζομένων (!) - και, δεύτερον, η προτεινόμενη ρύθμιση περί ακυρότητας πρόσληψης, που δεν έχει προβλεφθεί στον προγραμματισμό προσλήψεων, διάταξη, η οποία, κατά τον Συνήγορο του Πολίτη, θα ήταν ανεφάρμοστη.

Ας κοιτάξει λοιπόν ο κ. Βενιζέλος καλύτερα την Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη και ας απολογηθεί για τα έργα και τις ημέρες των Κυβερνήσεων, στις οποίες μετείχε καθώς και για τις σημερινές προχειρότητες των θεσμικών «παρεμβάσεων» του ΠΑ.ΣΟ.Κ.».


Διαδώστε το άρθρο


Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on TwitterΑρχική » Βήμα
Υπολογίστε online την ετήσια άδεια που δικαιούστε
ΓΣΕΕ
Εξαίρεση εργαζομένων με συμβάσεις μερικής απασχόλησης από το «αλά Ελληνικά» πρόγραμμα SURE
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Επιβεβλημένη η παράταση του προγράμματος των 5.500 πτυχιούχων σε τομείς του δημοσίου
ΓΣΕΕ
Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
ΓΣΕΕ
Το ΤΕΕ διαφωνεί με την εξίσωση των αποφοίτων των Κολεγίων με τους Διπλωματούχους Μηχανικούς
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κινητοποιήσεις εργαζομένων ειδικού προγράμματος ΟΑΕΔ για 5500 άνεργους πτυχιούχους
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΑΕΔ
Ετήσια άδεια έως το τέλος του έτους
ΓΣΕΕ