Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Βήμα  

Σχετικά με την λειτουργία του ΟΑΕΔ

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Aθήνα, 11 Ιανουαρίου 2007

Η υπεύθυνη Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, σχετικά με την επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στον ΟΑΕΔ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο κ. Υπουργός οφείλει να αντιληφθεί την πραγματικότητα. Τα τρία τελευταία χρόνια, ο ΟΑΕΔ έχει περιέλθει σε παραλυσία που όχι μόνο δεν λύνει, αλλά αντίθετα, διογκώνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματα. Για επεξεργασία πολιτικών απασχόλησης δεν γίνεται λόγος. Όμως, ο ΟΑΕΔ δεν καλύπτει πλέον ούτε τις τρέχουσες διαχειριστικές ανάγκες των προγραμμάτων που παρέλαβε. Λειτουργεί ως μηχανισμός τροφοδότησης του Δημοσίου με επιδοτούμενα προγράμματα. Άλλωστε το 2007, το 70% των προγραμμάτων του θα αφορούν το Δημόσιο, όπως προβλέπει ο ίδιος ο προϋπολογισμός του. Κατά συνέπεια, «τα περί σύζευξης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας», δεν έχουν καμιά βάση.

Πιο συγκεκριμένα,

  • Τα κέντρα προώθησης απασχόλησης, συνεχώς απομακρύνονται από την προσπάθεια να λειτουργήσουν με βάση την εξατομικευμένη προσέγγιση των ανέργων. Έχει εγκαταλειφθεί οποιαδήποτε διαδικασία πρόσληψης που στηρίζεται σε συγκεκριμένες ικανότητες και προσόντα. Η έκταση της δημοσιότητας των προκηρύξεων, δεν υπερβαίνει την περίμετρο των υπουργικών γραφείων. Κανένας πίνακας προσλαμβανομένων δεν δημοσιοποιείται, ώστε να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ποιοι προωθούνται. Η διαφάνεια παντελώς απουσιάζει. Το πελατειακό σύστημα βασιλεύει! 
  • Η κυβέρνηση, επεξέτεινε τη διάρκεια του προγράμματος για εργασιακή εμπειρία stage στο δημόσιο, από 12 σε 18 «και βάλε» μήνες. Έτσι, μετέτρεψε ένα πρόγραμμα, που το κύριο στοιχείο του ήταν η προετοιμασία των νέων για την είσοδο τους στην αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα, σε μια επιχείρηση δημιουργίας νέων συμβασιούχων του δημοσίου τομέα και τεχνητής μείωσης της ανεργίας κατά 30-50000 άτομα.
  • Μέσα στον ίδιο τον Οργανισμό, επικρατεί κλίμα αναξιοκρατίας, κομματισμού και παραγκωνισμού στελεχών με γνώσεις και ικανότητες. Αυτό το κλίμα έχει αποδιοργανώσει τις υπηρεσίες και δημιουργεί πολλά προβλήματα στην ικανότητα του Οργανισμού να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. 
  • Ο ΟΑΕΔ έχει ανάγκη από μία σοβαρή μεταρρύθμιση που να προωθεί την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια, με κοινωνική λογοδοσία και έλεγχο, την ενίσχυση των τοπικών πρωτοβουλιών και την αναβάθμιση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων στη διαχείριση του.


Διαδώστε το άρθρο


Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on TwitterΑρχική » Βήμα
Ετήσια άδεια έως το τέλος του έτους
ΓΣΕΕ
Δικαστική προσφυγή για την προκήρυξη ΑΣΕΠ 3ΕΑ/2019
ΗΛΙΑΣ ΚΟΛΛΥΡΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Άδεια σχολικής παρακολούθησης
ΓΣΕΕ
Πως αμείβεται η 15η Αυγούστου
ΓΣΕΕ
Πρόταση νόμου για δημοσιογράφους στους Δήμους
ΠΟΕΣΥ
Απολογισμός δράσεων του ΟΑΕΔ για την περίοδο Μάρτιος 2015-Ιούνιος 2019
ΟΑΕΔ
Διευκρινήσεις για την ετήσια άδεια των εργαζομένων - Υπολογισμός μέσω Online εφαρμογής
ΓΣΕΕ