Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Βήμα  

Ιδιωτικοποίηση αρχαιολογικών χώρων

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Οι μάσκες έπεσαν. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόκειται να ανακαλέσει την εκχώρηση των χιλιάδων αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και στους δανειστές , που αποφάσισε το καλοκαίρι του 2018, αλλά τουναντίον, όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο που έχει στα χέρια της η ΠΕΥΦΑ, επεξεργάζεται σχέδιο για ιδιωτικοποίηση των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων που λειτουργούν με εισιτήριο, διαθέτουν αναψυκτήρια και πωλητήρια και γενικά έχουν έσοδα.

Συγκεκριμένα σε έγγραφο της ΕΙΔΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ, του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης με αρ πρωτ 118009/ΕΥΚΕ 1865 / 6-11-2018, αναφέρεται επι λέξει:
…σημαντικός αριθμός έργων που συγχρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα στον τομέα του πολιτισμού αφορούν σε έργα προστασίας, ανάδειξης , ανάπλασης και συντήρησης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία …..σε πολλές περιπτώσεις τα έσοδα των χώρων αυτών καλύπτουν το κόστος λειτουργίας τους. Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία διαφαίνεται ότι οι εν λογω δραστηριότητες πολιτισμού είναι οργανωμένες.

Και συνεχίζει το έγγραφο:

…..Επιπλέον ένας σημαντικός παράγοντας που θα διαμορφώσει τον χαρακτήρα λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, είναι η τυχόν μεταβίβαση ή παραχώρηση των χώρων αυτών στην Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου ΕΤΑΔ ή το ΤΑΙΠΕΔ , καθώς ενδέχεται να τροποποιηθούν τα δεδομένα λειτουργίας τους σε περίπτωση αποκρατικοποίησης … κλπ,κλπ.

Από το παραπάνω έγγραφο είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, όπως αποδεικνύεται με τον πιο επίσημο τρόπο, έχει αποφασίσει να ιδιωτικοποιήσει δηλαδή να ξεπουλήσει, τα μνημεία και τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα ( Ακρόπολη, Δελφοί, αρχαία Ολυμπία , Κνωσός , Λίνδος, κ.λπ.), χώροι οι οποίοι αποφέρουν έσοδα και επομένως θα είναι ελκυστικοί για τους επενδυτές, και μένει, σύμφωνα με το έγγραφο, σε περίπτωση αποκρατικοποίησης … να εξεταστούν τα δεδομένα λειτουργίας τους, δηλαδή πως θα γίνουν αποδοτικότεροι κλπ.

Το παραπάνω έγγραφο το οποίο αποκαλύπτουμε σήμερα, μόνο από κυβέρνηση εχθρική προς την χωρα και τον Ελληνικό πολιτισμό θα μπορούσε να έχει συνταχτεί. Οι συντάχτες του με κυνικό τρόπο δηλώνουν ότι για αυτούς η ιστορία μας, τα μνημεία μας, ο πολιτισμός μας είναι μια μπίζνα και τίποτα άλλο.!!!!

Φράσεις όπως: οι εν λογω δραστηριότητες πολιτισμού είναι οργανωμένες με εμπορικό τρόπο και έχουν χαρακτηριστικά οικονομικής δραστηριότητας και στη συνέχεια: ένας σημαντικός παράγοντας που θα διαμορφώσει τον χαρακτήρα λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, είναι η τυχόν μεταβίβαση ή παραχώρηση των χώρων αυτών στην Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου ΕΤΑΔ ή το ΤΑΙΠΕΔ και τέλος: ..καθώς ενδέχεται να τροποποιηθούν τα δεδομένα λειτουργίας τους σε περίπτωση αποκρατικοποίησης … μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλούν στους Αρχαιοφύλακες αλλά και στους εργαζομένους του ΥΠΠΟΑ και στον Ελληνικό λαό.

ΚΑΛΟΥΜΕ την Υπουργό Πολιτισμού να δηλώσει ότι αποδοκιμάζει το επαίσχυντο αυτό έγγραφο που αποκαλύπτουμε σήμερα και να παραδώσει άμεσα στους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ τον ονομαστικό κατάλογο των μνημείων, Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, που εκχωρηθήκαν με το ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018 στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) για την επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης.

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι είμαστε αποφασισμένοι, με οποιοδήποτε τίμημα, να προστατεύουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των μνημείων, Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και να τους αποτρέψουμε να βάλουν στο χέρι την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
08/01/2019


Διαδώστε το άρθρο


Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on TwitterΑρχική » Βήμα
Το χρήμα ρέει άφθονο .. 1.612.903,22 ευρώ για «Υπηρεσίες Συμβούλου» στην Περιφέρεια Αττικής
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εξ Αποστάσεως Ομαδικά Εργαστήρια Συμβουλευτικής για Ανέργους
ΙΝΕ ΓΣΕΕ
Προσλήψεις στις Περιφέρειες: Ούτε στο απώτερο μέλλον δεν σκοπεύουν να καλύψουν τις κενές θέσεις
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οι αλλαγές της κοινωνικής διάρθρωσης της χώρας ανά κλάδο, επαγγελματική ειδικότητα και επίπεδο δεξιοτήτων
ΕΘΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΙΕΑΔ
Στη Βουλή των Ελλήνων η ταπισερί «Η Σχολή των Αθηνών»
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Να επιτραπούν αντιρρήσεις για το σύνολο των αναμορφωμένων δασικών χαρτών
ΠΟΜΙΔΑ
Καταπέλτης ο Συνήγορος του Πολίτη στις επιλογές της Περιφερειακής Αρχής Αττικής
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ