Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Βήμα  

Σκοπιμότητες της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τις θέσεις ευθύνης στα ΚΕΠ

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Κύριοι συνάδελφοι της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Προκαλεί έκπληξη το έγγραφό σας με Α.Π. 753/13.9.2017, προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη και την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Όλγα Γεροβασίλη, κατά του άρθρου 84 του Ν.4484/2017, με το οποίο διασφαλίζεται ότι σε θέσεις ευθύνης των ΚΕΠ θα υπηρετούν υπάλληλοι με αυξημένα προσόντα, βασικός παράγοντας για την αναβάθμιση της λειτουργίας τους. Μεγαλύτερη έκπληξη και απογοήτευση βέβαια προκαλούν οι ανακρίβειες της έωλης επιχειρηματολογίας σας, προκειμένου να στηρίξετε αίτημα για την τροποποίηση του.

Θα περίμενε κανείς από την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., όπως αποδέχεται -και ορθώς- τη διάταξη του άρθρου 99 παρ. 6 του Ν.4483/2017, σύμφωνα με την οποία προϊστάμενοι στη Δημοτική Αστυνομία τοποθετούνται υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ του κλάδου Δημοτικών Αστυνομικών και ελλείψει αυτών υπάλληλοι άλλων κλάδων των ίδιων κατηγοριών, να επικροτήσει την αντίστοιχη ακριβώς ρύθμιση για τα ΚΕΠ και τους υπαλλήλους του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών (ΔΥΠ), λόγω της ιδιαιτερότητας των δύο συγκεκριμένων υπηρεσιών. Είναι φανερό όμως, ότι η αντιμετώπιση γίνεται με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Θα μπορούσε να παρατηρήσει επομένως κάποιος, ότι οι σκοπιμότητες δεν στερεύουν στην Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Διαπιστώνουμε ότι ξαφνικά η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ενδιαφέρεται για τα ΚΕΠ, προτείνοντας μέτρα για το ‘’καλό’’ του Θεσμού των ΚΕΠ και των υπαλλήλων κλάδου ΔΥΠ, όταν αγνοεί ουσιαστικά δεδομένα της Υπηρεσίας μας κι όταν οι εκάστοτε προτάσεις της αντιμετωπίζουν τους συναδέλφους μας ως σύγχρονους σκλάβους της Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς δικαιώματα αλλά μόνο με υποχρεώσεις. Όπως για παράδειγμα το υπόμνημα που κατέθεσε στη Βουλή πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την Κινητικότητα, ώστε οι υπάλληλοι κλάδου ΔΥΠ να παραμένουν κλειδωμένοι στα ΚΕΠ. Όπως και η τελευταία πρόταση για αυθαίρετες με αποφάσεις Δημάρχων μετακινήσεις των υπαλλήλων κλάδου ΔΥΠ σε διάφορες υπηρεσίες των Δήμων, με πρόσχημα ότι θα έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν, αν βεβαίως οι ΟΕΥ τους το επιτρέπουν.

Ευτυχώς, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης γνωρίζουν καλά τις ανάγκες των υπηρεσιών που το καθένα εποπτεύει και από ποιους πρέπει να στελεχώνονται οι θέσεις ευθύνης στη Δημοτική Αστυνομία και στα ΚΕΠ αντίστοιχα, για να επιτελείται καλύτερα το έργο και η αποστολή τους. Ειδικά για τα ΚΕΠ, συνάδελφοι της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα που αγνοείτε, παραγνωρίζετε ή αποσιωπάτε:

1. Οι διοικητικοί υπάλληλοι (ΠΕ, ΔΕ και ΤΕ) δεν αποτελούν το 80% των εργαζομένων στα ΚΕΠ όπως παραπλανητικά αναγράφετε στο έγγραφό σας, αλλά το 10% των εργαζόμενων σε αυτά. Το 90% των υπαλλήλων που στελεχώνουν τα ΚΕΠ είναι του κλάδου ΔΥΠ σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

2. Οι υπάλληλοι του κλάδου ΔΥΠ στελεχώνουν τα ΚΕΠ στηρίζοντας την παραγωγική τους λειτουργία από το 2002, έτος ίδρυσης του Θεσμού. Το πρόσθετο ουσιαστικό προσόν λοιπόν που διαθέτουν για την κατά προτεραιότητα τοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης των ΚΕΠ έναντι υπαλλήλων άλλων κλάδων είναι η πολύχρονη εμπειρία τους στις υπηρεσίες που εργάζονται.

3. Το 2007 και το 2008, όταν κατέλαβαν θέσεις μόνιμου προσωπικού κλάδου ΔΥΠ συμβασιούχοι των ΚΕΠ, δεν τους αναγνωρίστηκε η προϋπηρεσία για μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεκδικήσουν ισότιμα θέσεις ευθύνης ούτε στις ίδιες τους τις υπηρεσίες.

4. Την τελευταία 15ετία στις υπηρεσίες των ΚΕΠ προΐστανται σχεδόν στο σύνολό τους διοικητικοί υπάλληλοι που κατά ένα σημαντικό μέρος είναι απόφοιτοι Λυκείου.

Επειδή μας αρέσει να μιλάμε με αληθινά παραδείγματα αναφέρουμε τα εξής :

α) Σε ΚΕΠ του Νομού Αττικής υπηρετεί υπάλληλος ΠΕ ΔΥΠ με Διδακτορικό, αλλά προΐσταται Διοικητικός Υπάλληλος ΔΕ.

β) Σε ΚΕΠ του Νομού Θεσσαλονίκης υπηρετούν 3 υπάλληλοι ΠΕ ΔΥΠ με Μεταπτυχιακό, αλλά προΐσταται Διοικητικός Υπάλληλος ΔΕ.

Θα μπορούσαμε να σας παρουσιάσουμε παρόμοιες τέτοιες περιπτώσεις, καθώς και πλείστες άλλες προϊσταμένων που δεν βρίσκονται ποτέ στα ΚΕΠ που υπηρετούν, που δεν έχουν γνώση Η/Υ, που δεν γνωρίζουν ούτε ένα αντικείμενο εργασίας των ΚΕΠ ή παρουσιάζουν μηδενική κίνηση στους κωδικούς τους.

Αυτές τις στρεβλώσεις έρχεται να διορθώσει ο νομοθέτης με τις πρόνοιες του άρθρου 84 του Ν.4484/2017. Διασφαλίζοντας κατά το δυνατόν, ότι τις θέσεις ευθύνης στα ΚΕΠ θα κατέχουν υπάλληλοι με υψηλά προσόντα, με πολύχρονη εμπειρία, με διαρκή παρουσία στο χώρο και αξιόμαχοι στην παραγωγική λειτουργία τους, ώστε να πάψουν να είναι τα ΚΕΠ ένας τόπος εξορίας για αρκετούς διοικητικούς ή ένας τόπος αναψυχής για κάποιους άλλους.

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων στα ΚΕΠ σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχουμε στόχο να πάμε τα ΚΕΠ στο μέλλον που επιβάλλει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, με υπηρεσίες ακόμη καλύτερες προς τους πολίτες, που ήδη έχουν δείξει την αγάπη τους προς το Θεσμό με ποσοστό αποδοχής πάνω από 95%. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί ανακυκλώνοντας τα κακώς κείμενα του παρελθόντος και διατηρώντας συντεχνιακές ή παρωχημένες αντιλήψεις.

Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε την ψήφιση του άρθρου 84 του ν. 4484/2017 -με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία από τη Βουλή- ως ένα πολύ σημαντικό και ουσιαστικό βήμα που οδηγεί, για πρώτη φορά στα χρονικά του Θεσμού των ΚΕΠ, στο να επιλέγονται προϊστάμενοι με πραγματικά αξιοκρατικά κριτήρια. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε με όραμα και δράσεις, για τη δομή, την οργάνωση και τη λειτουργία των ΚΕΠ προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Για το Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Ε.Κ.Ε.Π.
Αθήνα, 18/09/2017
ΠΡΟΣ: Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Κύριο Πάνο Σκουρλέτη
2. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Κυρία Όλγα Γεροβασίλη


Διαδώστε το άρθρο


Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on TwitterΑρχική » Βήμα
Το χρήμα ρέει άφθονο .. 1.612.903,22 ευρώ για «Υπηρεσίες Συμβούλου» στην Περιφέρεια Αττικής
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εξ Αποστάσεως Ομαδικά Εργαστήρια Συμβουλευτικής για Ανέργους
ΙΝΕ ΓΣΕΕ
Προσλήψεις στις Περιφέρειες: Ούτε στο απώτερο μέλλον δεν σκοπεύουν να καλύψουν τις κενές θέσεις
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οι αλλαγές της κοινωνικής διάρθρωσης της χώρας ανά κλάδο, επαγγελματική ειδικότητα και επίπεδο δεξιοτήτων
ΕΘΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΙΕΑΔ
Στη Βουλή των Ελλήνων η ταπισερί «Η Σχολή των Αθηνών»
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Να επιτραπούν αντιρρήσεις για το σύνολο των αναμορφωμένων δασικών χαρτών
ΠΟΜΙΔΑ
Καταπέλτης ο Συνήγορος του Πολίτη στις επιλογές της Περιφερειακής Αρχής Αττικής
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ