Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Βήμα  

Μαζική μεταφορά έδρας ελληνικών επιχειρήσεων σε χώρες του εξωτερικού για φορολογικούς λόγους

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Τη μαζική μεταφορά έδρας ελληνικών επιχειρήσεων σε χώρες του εξωτερικού για φορολογικούς λόγους αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ζητά να μάθει τα επίσημα στοιχεία για το πόσες επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια έχουν μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό και κυρίως στη Βουλγαρία κι αν έχει γίνει ουσιαστικός έλεγχος των προϋποθέσεων για την μεταφορά αυτή.

Επίσης ρωτάει αν η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει τις προϋποθέσεις μεταφοράς έδρας επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και να προβεί σε ενέργειες για τον περιορισμό της έκτασης του φαινομένου, έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον εικονικές μεταφορές στο εξωτερικό.

Τέλος ο Γιώργος Αμυράς ρωτά τον υπουργό Οικονομικών αν έχει υπάρξει κάποια πρόβλεψη για το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί αναπόφευκτα, τόσο από την μελλοντική μη φορολόγηση εισοδημάτων, όσο και από τυχόν επιστροφές ΦΠΑ για προγενέστερα έτη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Γιώργος Αμυράς Βουλευτής Β΄ Αθήνας - Το Ποτάμι
Αθήνα, 01.06.2017
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Μεταφορά φορολογικής έδρας των επιχειρήσεων από την Ελλάδα προς χώρες του εξωτερικού

Από το 2009 και μετά η οικονομική κρίση καθώς και η φορολογική λαίλαπα που ακολούθησε, οδήγησε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις σε μαζική φυγή προς το εξωτερικό για λόγους επαγγελματικούς ή και φορολογικούς.
Μεταφέροντας κάποιος τη φορολογική του έδρα στο εξωτερικό, απολαμβάνει ιδιαίτερα ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα, καθώς και την ευκολία πρόσβασης και εγκατάστασης της επιχείρησής του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μόνο στην γειτονική μας Βουλγαρία, παρατηρήθηκε την τελευταία διετία αύξηση κατά 6000 επιχειρήσεων ελληνικού ενδιαφέροντος.
Γίνεται αντιληπτό, ότι η ζημιά για το ελληνικό κράτος δεν περιορίζεται μόνο στη φορολογία εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά εξαπλώνεται και στον ΦΠΑ, καθώς οι εν λόγω εταιρείες μπορούν να εκμεταλλευτούν το ισχύον νομικό πλαίσιο και να απαιτήσουν επιστροφές ΦΠΑ. Επιστροφές, για τις οποίες δεν υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό και οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Στο έργο αυτό, πρωταγωνίστρια είναι η ελληνική κυβέρνηση, η οποία με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση διόγκωσε τη συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Ενώ ταυτόχρονα, εμφανίζει τεράστια αδυναμία στο να ελέγξει από πλευράς Φορολογικής Διοίκησης, τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη μεταφορά της φορολογικής έδρας στο εξωτερικό.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Έχετε στοιχεία για το πόσες επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια έχουν μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό και κυρίως στη Βουλγαρία; Έχει γίνει ουσιαστικός έλεγχος των προϋποθέσεων για την μεταφορά αυτή;
2. Προτίθεστε να επανεξετάσετε τις προϋποθέσεις μεταφοράς έδρας επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και να προβείτε σε ενέργειες για τον περιορισμό της έκτασης του φαινομένου, έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον εικονικές μεταφορές στο εξωτερικό;
3. Έχει υπάρξει κάποια πρόβλεψη για το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί αναπόφευκτα, τόσο από την μελλοντική μη φορολόγηση εισοδημάτων, όσο και από τυχόν επιστροφές ΦΠΑ για προγενέστερα έτη;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας

Γιώργος Αμυράς
Βουλευτής Β΄ Αθήνας - Το Ποτάμι
Αθήνα, 01.06.2017


Διαδώστε το άρθρο


Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on TwitterΑρχική » Βήμα
Το χρήμα ρέει άφθονο .. 1.612.903,22 ευρώ για «Υπηρεσίες Συμβούλου» στην Περιφέρεια Αττικής
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εξ Αποστάσεως Ομαδικά Εργαστήρια Συμβουλευτικής για Ανέργους
ΙΝΕ ΓΣΕΕ
Προσλήψεις στις Περιφέρειες: Ούτε στο απώτερο μέλλον δεν σκοπεύουν να καλύψουν τις κενές θέσεις
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οι αλλαγές της κοινωνικής διάρθρωσης της χώρας ανά κλάδο, επαγγελματική ειδικότητα και επίπεδο δεξιοτήτων
ΕΘΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΙΕΑΔ
Στη Βουλή των Ελλήνων η ταπισερί «Η Σχολή των Αθηνών»
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Να επιτραπούν αντιρρήσεις για το σύνολο των αναμορφωμένων δασικών χαρτών
ΠΟΜΙΔΑ
Καταπέλτης ο Συνήγορος του Πολίτη στις επιλογές της Περιφερειακής Αρχής Αττικής
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ