Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Βήμα  

Προσλήψεις ΠΕ - Καινοτόμων! στα ΤΕΕ του ΟΑΕΔ

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

«ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ» ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ... ΗΧΗΡΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΤΑ ΤΕΕ ΤΟΥ ΟΑΕΔ!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΟΑΕΔ «καινοτομεί»!

Οι νέοι διοικούντες και η ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης, έχουν ήδη δώσει δείγματα γραφής, με «κορυφαία» τους στιγμή την έκδοση μιας Υπουργικής Απόφασης το καλοκαίρι του 2004 με την οποία παρακάμπτεται (και έκτοτε καταργείται ουσιαστικά στην πράξη) ο νόμος 3144/2003 που καθόριζε τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στον ΟΑΕΔ. Αυτή η «πρωτοποριακή» σύλληψη, το να καταργεί δηλαδή μια Υπουργική Απόφαση ένα Νόμο, όχι μοναδική βέβαια στην ελληνική νομοθεσία, δεν έχει ακόμα αποσυρθεί, ούτε έχει ακόμα ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο θα συζητηθεί το 2007.

Η Υπουργική Απόφαση είχε και περιεχόμενο «καινοτομικό»: καθόρισε έκτοτε ότι, στις προσλήψεις ωρομισθίων στον ΟΑΕΔ, θα προηγούνταν, εκτός των άλλων, (ανεξαρτήτως μορίων, προϋπηρεσίας ή άλλων κοινωνικών κριτηρίων), όσοι εργάστηκαν στα σχολεία του ΟΑΕΔ την εποχή Μητσοτάκη (1993)!

Και να που οι «ρηξικέλευθες» ιδέες συνεχίζονται!

Την περασμένη σχολική χρονιά ξεκίνησαν για ολίγους και εκλεκτούς εκπαιδευτικούς του ΟΑΕΔ κάποια ολιγόωρα σεμινάρια 18-40 ωρών πάνω σε θέματα πληροφορικής, με διδακτικές μεθόδους «καινούριες», σεμινάρια που ονομάστηκαν «καινοτόμα»! Τα σεμινάρια αυτά υποτίθεται ότι θα έδιναν τη δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να εξοικειωθούν με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση μέσα στον ΟΑΕΔ. Αυτές οι εφαρμογές φαίνεται ότι ενδιαφέρουν τον ΟΑΕΔ ειδικά για το πρακτικό μέρος της εκπαίδευσης, όπου μπορεί και να αντικαταστήσουν (υπό συζήτηση για την αποτελεσματικότητά τους, βέβαια) κάποια παραδοσιακά εργαστήρια (π.χ. για εκπαίδευση μηχανικών αυτοκινήτου, κομμωτριών) με «εικονικά» ή εργαστήρια «προσομοίωσης». Κι εδώ λοιπόν «πρωτοπορία», «πειραματισμοί» κ.λ.π., κ.λ.π.

Οι «τυχεροί» που παρακολούθησαν αυτά τα σεμινάρια (ήσυχοι, πρόθυμοι ωρομίσθιοι, κάποιοι που παρακάλεσαν και οι Νεοδημοκράτες συνδικαλιστές) ήταν «προτεινόμενοι» από τους διευθυντές τους και εγκρίθηκαν από τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ. Μάλιστα, φαίνεται ότι ακολούθησε και ένα έξτρα κρυφό σεμινάριο 4 ημερών για ολίγους εκλεκτούς ωρομίσθιους, μετά την απόλυση όλων των ωρομισθίων εκπαιδευτικών, τον περασμένο Ιούνιο!

Θα ήταν ίσως ένα θέμα άνευ σημασίας και συζήτησης, αν δεν ερχόταν ένα προσχέδιο νόμου να επισφραγίσει αυτές τις δύο μεγάλες ...καινοτομίες ( Υπουργική και Σεμινάρια) που περιγράψαμε. Έτσι, στο άρθρο 68 του σχεδίου νόμου «Αναδιάρθρωση των κλάδων του ΤΣΜΕΔΕ και ρύθμιση άλλων θεμάτων» που προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή το Υπουργείο Απασχόλησης, προβλέπεται μεταξύ των άλλων η μονιμοποίηση των ολίγων και εκλεκτών του 1993 και η τοποθέτηση σε κενές οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις των ολίγων και εκλεκτών «καινοτόμων»!!!

Επιπλέον, με την ακροτελεύτια παράγραφο του προαναφερθέντος άρθρου, καταργείται, και διά νόμου πλέον, ο νόμος 3144/2003, για να ολοκληρωθεί η μεγαλειώδης σύλληψη!!!

Έχουμε όμως και πιο χειροπιαστή συνέχεια: στην προκήρυξη θέσεων ωρομισθίων εκπαιδευτικών για τα ΤΕΕ του ΟΑΕΔ για το 2006-7,που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του, ο ΟΑΕΔ ζητά όχι μόνο τις γνωστές ειδικότητες , π.χ Π.Ε.02 Φιλολόγους, ΠΕ 03 , κ.λ.π., αλλά και μία καινούρια …ειδικότητα: ΠΕ καινοτόμους! Ποιο πανεπιστήμιο άραγε παράγει τέτοιους πτυχιούχους; Έχει υπόψη του το Υπουργείο Παιδείας τέτοιες ειδικότητες; Τι μαθήματα θα διδάξουν οι «καινοτόμοι» τελικά; Μήπως θα προηγηθούν και στις προσλήψεις;

Στην προκήρυξη , σκοπίμως, δεν αναφέρεται το παραμικρό! Σίγουρα, για να έχουν όλη την ευχέρεια να τους «αξιοποιήσουν», καινοτομώντας πάλι!

Όλα αυτά γίνονται μια εποχή όπου, με τον καινούριο νόμο για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, που ήδη ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων, κατακερματίζεται η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και κατηγοριοποιούνται, σχολεία, μαθητές και καθηγητές.
Στον νόμο αυτό προβλέπεται ότι ο ΟΑΕΔ θα λειτουργήσει από το 2007 Επαγγελματικές Σχολές, κατώτερου επιπέδου από τις σημερινές, χωρίς γενικά μαθήματα, χωρίς πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η κατάργηση των γενικών μαθημάτων θα οδηγήσει αρκετούς μόνιμους του ΟΑΕΔ να ζητήσουν μετάταξη στο Υπουργείο Παιδείας, όπως προβλέπεται και στο νόμο αυτό.

Πως λοιπόν ο ΟΑΕΔ σχεδιάζει να μονιμοποιήσει δεκάδες καθηγητές γενικών μαθημάτων και μάλιστα κάποιους που μόνο τους προσόν εκτός του πτυχίου είναι η παρακολούθηση 40 ωρών σεμιναρίων, ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας;

Ξέρουμε ότι οι σχεδιαζόμενες μονιμοποιήσεις των «καινοτόμων» είναι ένα προπέτασμα καπνού για να κρύψουν τις πραγματικές αλλαγές που επιχειρείται να περάσουν μέσα από το «άρθρο 68»: άλλη μια «ερμηνεία» του νόμου 2190/1994 για τις προσλήψεις και η οριστική - και με βούλα πλέον- κατάργηση του νόμου 3144/2003.

Ας προσέξουν καλά οι διοικούντες! Αυτά που σχεδιάζουν να κάνουν, έχουν ξεσηκώσει την οργή εκατοντάδων εκπαιδευτικών που εργάζονται χρόνια στα σχολεία του ΟΑΕΔ, γιατί γίνονται με διαδικασίες επιλογής «μυστικές», αδιαφανείς και αστήρικτες, τόσο νομικά όσο και ηθικά. Η οργή για τον εμπαιγμό εντείνεται ακόμα περισσότερο γιατί η μετατροπή των ΤΕΕ σε ΕΠΑΣ πετάει στο δρόμο εκατοντάδες έμπειρους εκπαιδευτικούς, ηλικίας πάνω από 40 χρονών, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση πλέον πουθενά στην εκπαίδευση, καθώς δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία που έχουν αποκτήσει στα σχολεία του ΟΑΕΔ από το Υπουργείο Παιδείας, παρά τις υποσχέσεις των διοικούντων και τις θετικές γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Συνηγόρου του Πολίτη!

Ας ξέρουν οι διοικούντες ότι δεν θα περάσουν «αναίμακτα» τα όσα επιλεκτικά σχεδιάζουν.

Β.Κ.

11 χρόνια ωρομίσθια εκπαιδευτικός στα σχολεία του ΟΑΕΔ


Διαδώστε το άρθρο


Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on TwitterΑρχική » Βήμα
Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
ΓΣΕΕ
Το ΤΕΕ διαφωνεί με την εξίσωση των αποφοίτων των Κολεγίων με τους Διπλωματούχους Μηχανικούς
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κινητοποιήσεις εργαζομένων ειδικού προγράμματος ΟΑΕΔ για 5500 άνεργους πτυχιούχους
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΑΕΔ
Ετήσια άδεια έως το τέλος του έτους
ΓΣΕΕ
Δικαστική προσφυγή για την προκήρυξη ΑΣΕΠ 3ΕΑ/2019
ΗΛΙΑΣ ΚΟΛΛΥΡΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Άδεια σχολικής παρακολούθησης
ΓΣΕΕ
Πως αμείβεται η 15η Αυγούστου
ΓΣΕΕ