Diorismos.gr
Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 
Αρχική » Ειδήσεις » Συνέδρια RSS Κατηγορίας

Συνέδριο «Ταμπού - Παράβαση - Υπέρβαση στην τέχνη και την επιστήμη»

Diorismos.gr
Συνέδριο «Ταμπού - Παράβαση - Υπέρβαση στην τέχνη και την επιστήμη»
Συνέδριο «Ταμπού - Παράβαση - Υπέρβαση στην τέχνη και την επιστήμη»

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το διεπιστημονικό συνέδριο Ταμπού - Παράβαση - Υπέρβαση στην Τέχνη και την Επιστήμη, το οποίο περιλαμβάνει παρουσιάσεις θεωρητικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου. Από τις 26 έως τις 28 Μαΐου, το συνέδριο θα λάβει χώρα, για μια ακόμη φορά, στο νησί της Κέρκυρας. Το συνέδριο συνεχίζει να επικεντρώνεται: α) σε ερωτήματα γύρω από τη φύση του Απαγορευμένου και την αισθητική του Οριακού όπως αυτές εκφράζονται στην τέχνη που χρησιμοποιεί την τεχνολογία και την επιστήμη ή εμπνέεται από αυτές, και β) στο άνοιγμα ευκαιριών για δημιουργική μεταβολή/ζύμωση εκεί που συναντάται η τέχνη με την επιστήμη. Εκτός από την πρόσκληση ενδιαφέροντος για ομιλίες και παρουσίαση καλλιτεχνικού έργου, η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει και πρόσκληση ενδιαφέροντος για αφίσες (posters), σε συνεργασία με το A-Club του Planetary Collegium.

Το φετινό συνέδριο αντλεί την έμπνευσή του από τους πρωτοπόρους που αμφισβήτησαν το γραμμικό τρόπο σκέψης όσον αφορά τις τέχνες του χώρου και τα media που βασίζονται στο χρόνο και σε αυτούς που κατάφεραν να υπερβούν την ψευδαίσθηση της πραγματικότητας και τους περιορισμούς της τεχνολογίας. Η τέχνη είναι, από πολλές απόψεις, μια αντανάκλαση της πραγματικότητας, ο υμνητής της αλλά και ο αμφισβητίας της, με την έννοια της ενστικτώδους κατανόησης ότι τίποτα δεν μένει σταθερό, παρά την προσπάθεια εξισορρόπησης ανάμεσα στη βεβαιότητα της πίστης και στην ψευδαίσθηση του ελέγχου. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ τέχνης και επιστήμης δεν είναι πάντα διακριτές και είναι εύκολο να αποδεχτεί κανείς πως ο καλλιτέχνης επηρεάζεται από την επιστήμη περισσότερο απ’ όσο ο επιστήμονας από την τέχνη. Η ιδέα της μετοίκησης στο φεγγάρι, άλλωστε, απασχόλησε εντονότερα τη λογοτεχνία μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου κατά τον 17ο αιώνα. Ωστόσο αυτές οι επινοημένες απεικονίσεις του ταξιδιού στο διάστημα και της ζωής σε έναν άλλο κόσμο, δεν αποτελούσαν ήδη ένα βήμα πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης; Πολύ πριν από το 1969, μέσω της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου, η ανθρωπότητα είχε φτάσει όχι μόνο στη Σελήνη αλλά και σε πολλούς άλλους πλανήτες. Για τους επιστήμονες απέμενε μόνο να βρουν έναν λειτουργικό τρόπο ώστε να πραγματοποιηθεί μια ιδέα που είχε ήδη συλληφθεί, αλλά συνέχιζε να γοητεύει. Το φετινό συνέδριο αφιερώνεται σε όλους όσοι συνεχίζουν να σπρώχνουν τα όρια πέρα από το επόμενο απλό gadget και να κατανοούν τον ουσιώδη ρόλο που παίζει η φαντασία όταν συγχρονίζεται με την πραγματικότητα. Που κάνουν ένα βήμα παραπέρα, για ακόμα μια φορά, γνωρίζοντας πως η πραγματικά ανοικτή προοπτική βρίσκεται στο ταξίδεμα της συνείδησης.

Υποβολές προτάσεων είναι ευπρόσδεκτες από όλους τους τομείς έρευνας και τέχνης, με έμφαση στον κινηματογράφο, την εικονογράφηση, την βιντεοτέχνη, την sound art / ηλεκτροακουστική μουσική, τη φωτογραφία, το animation, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, την τέχνη υπολογιστή, τις εγκαταστάσεις, την performance art, τη bio art, την τέχνη διαδικτύου, την ηλεκτρονική τέχνη, τη ρομποτική τέχνη, καθώς και τη χρήση τεχνολογίας αιχμής στην καλλιτεχνική έρευνα. Προτεινόμενα, αλλά όχι αποκλειστικά θέματα είναι αυτά που συνδέονται με: Χημεία του εγκεφάλου, φυσικές μεθόδους ίασης και γνωστική βελτίωση - Post-gender, παραβατικές ταυτότητες και κοινωνικά πρότυπα - Κυβερνο-οργανισμοί, επέκταση και σωματικές τροποποιήσεις - Ψυχοφαρμακολογία, σωματοτεχνολογία και μεταουμανισμός - Ανθρωπόμορφες μηχανές, η κοιλάδα του ανοίκειου και τεχνολογία του σεξ - Biopunk, υβριδικότητα και αισθητική της μετάλλαξης - Βιοτεχνολογία, βιοφυσική και μουσική τεχνολογία.

Περισσότερες πληροφορίες στον επίσημο ιστοχώρο: http://avarts.ionio.gr/ttt


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Συνέδρια
Ημερίδα «Φύλο και εκπαίδευση»
Ημερίδα του ΠΕΚ Πειραιά «Η ρητορική τέχνη στην παιδαγωγική πράξη»
Ημερίδα για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την έρευνα- καινοτομία στον τομέα της υγείας
Ημερίδα «Italoellenica. Συναντήσεις για τη γλώσσα και τη μετάφραση»
Συνέδριο «Cultural Sustainable Tourism»
1ο Συνέδριο διδακτικής, παιδαγωγικής και τεχνολογίες της πληροφορικής
13ο Συμπόσιο χρωμάτων στο ΕΜΠ