6μηνο του ΟΑΕΔ και μετα διορισμος,τι αδεια ανατροφης τεκνου?

Εκπαίδευση σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Πανεπιστήμια, ΑΕΙ, Δια βίου μάθηση. Εργασιακά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
apollon
Μαθητευόμενος
Μαθητευόμενος
Δημοσιεύσεις: 34
Εγγραφή: Τετ Φεβ 27, 2008 1:14 pm

6μηνο του ΟΑΕΔ και μετα διορισμος,τι αδεια ανατροφης τεκνου?

Δημοσίευσηαπό apollon » Δευ Ιαν 10, 2011 3:53 pm

Καλη χρονια!
Χρειαζομαι τα φωτα σας:
Μια πολυ καλη μου φιλη διοριστηκε στο Δημοσιο πολυ προσφατα (τελωνειακος, επιτυχουσα στον γραπτο διαγωνισμο του 2008).

Εχει δυο παιδακια 3 χρονων και 14 μηνων. Οντας στο ιδιωτικο τομεα εκανε χρηση της ειδικης αδειας προστασιας μητροτητας (εξαμηνο ΟΑΕΔ) για το δευτερο παιδακι και επιστρεφοντας εργαστηκε για ενα εξαμηνο περιπου με μειωμενο ωραριο 1 ωρας/ημερα μεχρι που ειδοποιηθηκε να παρουσιαστει για να ορκιστει.

Μενει σε νησι, ηρθε εσπευσμενα στην Αθηνα μεσα στις γιορτες, ορκιστηκε και αμεσως εκανε αιτηση για το υπολοιπο της αδειας ανατροφης τεκνου και γυρισε σπιτι της.
Επειτα απο μερικες μερες της τηλεφωνησαν λεγοντας οτι πρεπει να παρουσιαστει και να αναλαβει υπηρεσια αμεσως, γιατι δεν γνωριζουν ακριβως αν και τι δικαιουται, παρεπεμψαν το θεμα στο Υπουργειο αλλα εως οτου διευθετηθει το θεμα, θα πρεπει να ειναι στη θεση της ανελλειπως.

Συμφωνα με την προφορικη εκτιμηση τους μαλιστα, η φιλη μου δικαιουται καποιες λιγες ωρες αδειας ανατροφης τεκνου, καθως αθροιζουν το 6μηνο του ΟΑΕΔ και τις ωρες του μειωμενου ωραριου που χρησιμοποιησε και τις δινουν τις υπολοιπες
(1452 ωρες - (εξαμηνο οαεδ + χρησιμοποιηθεισες ωρες μειωμενου ωραριου)
Μαλιστα θεωρουν οτι αυτο το υπολοιπο των ωρων θα πρεπει να παρθει μονο με την μορφη μειωμενου ωραριου γιατι θεωρουν οτι εκανε χρηση της δυνατοτητας αλλαγης (μονο για μια φορα που της δινει ο δημοσιουπαλληλικος κωδικας) του τροπου χρησιμοποιησης της αδειας ανατροφης τεκνου, οταν ακομα ηταν στον ιδιωτικο τομεα, τη στιγμη που γυρισε στην εργασια της μετα το εξαμηνο του ΟΑΕΔ με μειωμενο ωραριο (1 ωρα/ημερα) αντι της χορηγησης ισοχρονης αδειας 3,5 μηνων.

Ολα αυτα δεν μου φαινονται λογικα:
α) δεν αντιλαμβανομαι γιατι συμψηφιζουν το εξαμηνο της αδειας προστασιας μητροτητας με τους εξι απο τους 9 μηνες της αδειας ανατροφης τεκνου του Δημοσιου.
απο ποια διαταξη νομου εκπορευεται κατι τετοιο??
β) και εστω, αν οντως απο καπου προκυπτει οτι συμψηφιζονται οι δυο παροχες, με ποια λογικη και ποια διαταξη νομου την υποχρεωνουν να δουλεψει μειωμενο ωραριο για το υπολοιπο που δικαιουται και δεν μπορει να παρει αδεια σε μερες?

Ψαχνοντας στα forum δεν καταφερα να βρω κατι σχετικο.
Δεν εχει βρεθει καποια αλλη νεοδιορισμενη υπαλληλος στην ιδια θεση??

Καταλαβαινετε την ταλαιπωρια της οικογενειας της.
Σας παρακαλω αν γνωριζετε κατι σχετικο, ενημερωστε μας

Ευχαριστω πολυ!

Tesk
Μόνιμος
Μόνιμος
Δημοσιεύσεις: 313
Εγγραφή: Παρ Δεκ 12, 2008 9:22 am

Δημοσίευσηαπό Tesk » Τρί Ιαν 11, 2011 8:17 pm

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Ταχυδρομική Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 15
106 74, Αθήνα
Τηλέφωνο: 213 – 1313335 - 336 –337 –338 - 340
Fax : 213– 1313389

Προκειμένου για τους ΟΤΑ:
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Σταδίου 27
Τηλέφωνο: 210 – 3744360, 210 - 3744382
Αθήνα, 29 Μαΐου 2008

Αριθμ. Πρωτ.:
ΔΙΔΑΔ/Φ.51/ 590 /οικ. 14346

ΠΡΟΣ :
1. Όλα τα Υπουργεία
Δ/νσεις Διοικητικού –
Προσωπικού
2. Όλες τις Περιφέρειες

Δ/νσεις Διοίκησης
3. Δ/νση Οργάνωσης &
Λειτουργίας ΟΤΑ
ΥΠΕΣ, Σταδίου 27 Αθήνα
4. Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές
5. ΑΔΕΔΥ
Φιλελλήνων & Ψύλλα 2
105 57 Αθήνα
6. ΠΟΕ ΟΤΑ
Kαρόλου 24, Αθήνα


Θέμα: Χορήγηση αδειών σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα και τον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.


Ύστερα από ερωτήματα υπηρεσιών σχετικά με τη χορήγηση των αδειών που προβλέπονται στον Υπαλληλικό Κώδικα (ΥΚ) που έχει κυρωθεί με το ν. 3528/2007, καθώς και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΚΚΔΚΥ) που έχει κυρωθεί με το ν. 3584/2007 και σε συνέχεια της υπ΄ αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.51/538/12254/14-5-2007 εγκυκλίου της υπηρεσίας μας, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:


8. Χορήγηση διευκολύνσεων ανατροφής τέκνου σε νεοδιόριστο υπάλληλο και σε υπάλληλο που υιοθετεί τέκνο.
Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 53 του ΥΚ και την παράγραφο 2 του άρθρου 60 του ΚΚΔΚΥ ο χρόνος εργασίας του γονέα υπαλλήλου μειώνεται κατά δύο (2) ώρες ημερησίως εφόσον έχουν τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών και κατά μία (1) ώρα, εφόσον έχουν τέκνα ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών. Ο γονέας υπάλληλος δικαιούται εννέα (9) μήνες συνεχόμενη άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του κατά το προηγούμενο εδάφιο μειωμένου ωραρίου.
Σημειώνεται ότι ειδικά ο νεοδιοριζόμενος υπάλληλος που κατά το διορισμό του έχει τέκνο ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών δικαιούται να λάβει συνεχόμενη άδεια ανατροφής τέκνου τόσης διάρκειας όσο είναι, με βάση το ισχύον μειωμένο ωράριο, το άθροισμα των ωρών οι οποίες απομένουν από την ημερομηνία του διορισμού του μέχρι τη συμπλήρωση του 4ου έτους της ηλικίας του τέκνου του, πέραν του οποίου η συνέχιση της άδειας δεν είναι επιτρεπτή.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο υπολογίζεται και η διάρκεια της συνεχόμενης άδειας ανατροφής που δύναται να λάβει ο εν ενεργεία υπάλληλος, ο οποίος υιοθετεί τέκνο ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών (σχετική η υπ’ αρ. 64/2008 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών).


9. Αθροιστική χορήγηση διευκολύνσεων ανατροφής (9μήνου ή μειωμένου ωραρίου) σε περίπτωση γέννησης νέου τέκνου.
Ο γονέας υπάλληλος που λαμβάνει ήδη τη διευκόλυνση του μειωμένου ωραρίου ή της εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνου, και πριν την εξάντλησή τους αποκτά νέο τέκνο, δικαιούται να λάβει το υπόλοιπο των διευκολύνσεων για το πρώτο τέκνο αργότερα, αθροιστικά με τις διευκολύνσεις που αντιστοιχούν στο νέο τέκνο (σχετική η υπ’ αρ. 64/2008 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών).
Eπισημαίνεται ότι, οι υπάλληλοι που δεν έλαβαν το υπόλοιπο των διευκολύνσεων ανατροφής για το πρώτο τέκνο λόγω απόκτησης νέου τέκνου, μπορούν να κάνουν τώρα χρήση του υπολοίπου αυτού, υπό την προϋπόθεση ότι, το πρώτο τέκνο δεν έχει συμπληρώσει το τέταρτο (4ο) έτος της ηλικίας του.
Ο σύζυγος της υπαλλήλου δεν μπορεί να κάνει χρήση των σχετικών διευκολύνσεων είτε για το πρώτο είτε για το δεύτερο τέκνο ταυτόχρονα με τη σύζυγο δημόσιο υπάλληλο.

11. Μετατροπή διευκολύνσεων ανατροφής τέκνου.
Ο γονέας υπάλληλος που δικαιούται τη διευκόλυνση ανατροφής παιδιού μπορεί, καταρχήν, με βάση τις ανάγκες του, όπως αυτός εκτιμά, να επιλέξει ένα από τα δύο ευεργετήματα, δηλαδή του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας των εννέα μηνών. Κατ΄ εξαίρεση και για πολύ σοβαρούς λόγους επιτρέπεται για μία μόνο φορά η αλλαγή στην πρώτη προτίμηση (σχετική η υπ’ αρ. 50/2001 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών).
Προκειμένου δε να επιτευχθεί η ορθολογική μετατροπή του μειωμένου ωραρίου σε συνεχόμενη άδεια και αντιστρόφως, όταν και εφόσον το επιθυμεί ο δικαιούχος υπάλληλος, γίνεται με βάση το γεγονός ότι η άδεια των εννέα μηνών ισοδυναμεί με το συνολικό μειωμένο ωράριο που δύναται να έχει ο γονέας υπάλληλος κατά τα τέσσερα πρώτα έτη της ζωής του τέκνου του.
Ειδικά για την μετατροπή του μειωμένου ωραρίου σε συνεχόμενη άδεια δύναται να χρησιμοποιηθεί ο ακόλουθος μαθηματικός τύπος:

9 μήνες χ (1452 ώρες* - Χ ώρες**)/1452

* 1452 ώρες: ο αριθμός των ωρών που αντιστοιχεί στο σύνολο του μειωμένου ωραρίου από την λήξη της λοχείας έως το τέκνο να γίνει τεσσάρων (4) ετών.
** X ώρες: ο αριθμός των ωρών του μειωμένου ωραρίου που διανύθηκε από τη λήξη της λοχείας (3μήνο) έως την ημέρα της αίτησης για τη χορήγηση της συνεχόμενης άδειας, οι οποίες θα μετρηθούν αρχικώς σε εργάσιμες ημέρες (22 εργάσιμες ημέρες ανά μήνα) και κατόπιν θα μετατραπούν σε ώρες πολλαπλασιαζόμενες αναλόγως είτε με το 2 είτε με το 1 (διότι 1 ή 2 ώρες είναι το ημερήσιο μειωμένο ωράριο ανάλογα με την ηλικία του τέκνου).


Τα παραπάνω είναι τα μόνα που ισχύουν και αποτελούν τις οδηγίες του Υπ.Εσωτερικών σχετικά με το θέμα αυτό (υπάρχει και ολόκληρη η εγκύκλιος στο site της Γεν. Γραμματείας Δημ. Διοίκησης gspa.gr στην ενότητα Δημ.Διοίκηση, Επικαιρότητα. Δεν υπάρχουν άλλες οδηγίες, πολύ περισσότερο που να αφορούν σε συμψηφισμό (κοινώς δεν παίζει κάτι τέτοιο). Προφανώς η υπηρεσία θέλει να μπλοκάρει τη φίλη σου και να μην λείψει.

Από όσα γράφει η εγκύκλιος προκύπτει ότι σίγουρα δικαιούται μέρος του 9μήνου για το δεύτερο παιδί (ίσο με το άθροισμα των ωρών μειωμένου ωραρίου μέχρι τα 4 έτη, μεταφραζόμενο σε ημέρες με βάση τον τύπο που υπάρχει στην εγκύκλιο.

Η άποψή μου είναι να πάρει τηλέφωνο η φίλη σου στα τηλέφωνα που φαίνονται στην εγκύκλιο και να ρωτήσει και αν της επιβεβαιώσουν όσα λέμε εδώ, να τους ρωτήσει πώς πρέπει να χειριστεί το θέμα.
Καλή επιτυχία!

Tesk
Μόνιμος
Μόνιμος
Δημοσιεύσεις: 313
Εγγραφή: Παρ Δεκ 12, 2008 9:22 am

Δημοσίευσηαπό Tesk » Τρί Ιαν 11, 2011 8:20 pm

Υ.Γ. Ξέχασα να γράψω ότι πιθανόν να δικαιούται και κάτι λόγω του πρώτου παιδιού που είναι και αυτό κάτω των τεσσάρων ετών. Πρέπει να ρωτήσει και αυτό.

Tesk
Μόνιμος
Μόνιμος
Δημοσιεύσεις: 313
Εγγραφή: Παρ Δεκ 12, 2008 9:22 am

Δημοσίευσηαπό Tesk » Τρί Ιαν 11, 2011 8:38 pm

Υ.Γ.2: Να συμπληρώσω ότι οι ισχυρισμοί της υπηρεσίας για το 6μηνο του ΟΑΕΔ και την επιλογή του μειωμένου αντί της συνεχόμενης άδειας είναι ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΓΕΛΟΙΟΙ καθώς πρόκειται για διαφορετικές διατάξεις άσχετες μεταξύ τους και επίσης για να λάβει στον ιδιωτικό τομέα τους συνεχόμενους 3,5 μήνες αντί του μειωμένου απαιτείται συναίνεση του εργοδότη (ΚΟΙΝΩΣ δεν υπάρχει).
Αν υπάρχει και επίσημο ερώτημα της Υπηρεσίας στο Υπουργείο καλό θα είναι να τους παρακαλέσει-πιέσει ευγενικά για να απαντήσουν το ταχύτερο δυνατό. Αν μάλιστα γνωρίζει και τον αριθμό πρωτοκόλλου του εγγράφου ακόμα καλύτερα. Το έγγραφο μπορεί να το ζητήσει και από την υπηρεσία της καθώς έχει έννομο συμφέρον.
Ξέρω ότι όλα αυτά ακούγονται κάπως για κάποιον που είναι νεοδιόριστος αλλά το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να κοιτάξει μόνη της το συμφέρον της από την αρχή.

apollon
Μαθητευόμενος
Μαθητευόμενος
Δημοσιεύσεις: 34
Εγγραφή: Τετ Φεβ 27, 2008 1:14 pm

Δημοσίευσηαπό apollon » Τετ Ιαν 12, 2011 10:54 am

Καλημερα!

Σε ευχαριστω για το ενδιαφερον Tesk! Συμφωνω απολυτα μαζι σου!
Κι εγω θεωρω οτι ολοι αυτοι οι ισχυρισμοι τους ειναι γελοιοι.
Πιστευω οτι δεν εχει τυχει να ξαναχειριστουν παρομοια περιπτωση
γι΄αυτο και της αποντησαν ετσι.
Σημερα υποβαλλαμε γραπτο ερωτημα προς τη Διευθυνση Προσωπικου των Τελωνειων για να παρουμε μια υπευθυνη απαντηση.
Πιστευω οτι αυτο ειναι ενα μετρο πιεσης για να καθησουν να να ασχοληθουν πιο σοβαρα με το θεμα.
Εν αναμονη εξελιξεων!!

Mamaria
Μαθητευόμενος
Μαθητευόμενος
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Δευ Δεκ 17, 2018 5:26 pm

Re: 6μηνο του ΟΑΕΔ και μετα διορισμος,τι αδεια ανατροφης τεκνου?

Δημοσίευσηαπό Mamaria » Πέμ Δεκ 20, 2018 11:29 pm

Καλησπέρα. Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις τι έγινε τελικά γιατί αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα και δεν μπορώ να βγάλω άκρη.

katpant81
Δόκιμος
Δόκιμος
Δημοσιεύσεις: 163
Εγγραφή: Παρ Σεπ 14, 2018 2:46 pm

Re: 6μηνο του ΟΑΕΔ και μετα διορισμος,τι αδεια ανατροφης τεκνου?

Δημοσίευσηαπό katpant81 » Τετ Ιαν 30, 2019 2:55 pm

Mamaria έγραψε:Καλησπέρα. Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις τι έγινε τελικά γιατί αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα και δεν μπορώ να βγάλω άκρη.


Δικαιούται και για το πρώτο και για το δέυτερο παιδί εννιάμηνη άδεια ανατροφής. Να ξεκινήσει να πάρει το πρώτο εννιάμηνο για το τρίχρονο παιδί πριν γίνει τεσσάρων και πει μετα η υπηρεσία ότι δεν το δικαιούται.
Και μετά όποτε θέλει μέχρι και το δευτερο παιδί να γίνει τεσσάρων να πάρει και το δευτερο εννιάμηνο


Επιστροφή σε “ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες