Αδεια άνευ αποδοχών για εργασία στον Ιδιωτικό τομέα.

Εκπαίδευση σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Πανεπιστήμια, ΑΕΙ, Δια βίου μάθηση. Εργασιακά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
dreamworks
Μαθητευόμενος
Μαθητευόμενος
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: Κυρ Σεπ 14, 2008 5:56 pm

Αδεια άνευ αποδοχών για εργασία στον Ιδιωτικό τομέα.

Δημοσίευσηαπό dreamworks » Παρ Ιαν 10, 2014 8:43 am

Καλημέρα σας. Παρακαλώ πολύ για την βοήθειά σας στο παρακάτω θέμα.

Είμαι διορισμένη (από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ) εδώ και 4,5 χρόνια. Λόγω σοβαρότατων οικονομικών προβλημάτων μετά τον θάνατο το συζύγου, και έχοντας ανήλικο, ορφανό πατρός, τέκνο. αποφάσισα να αποδεχθώ μια πρόταση εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα.
Σκέφτηκα ότι αρχικά, καλύτερη περίπτωση θα ήταν να εκμεταλλευτώ τη δυνατότητα λήψης 5ετούς άδειας.
Κι εδώ αρχίζει το μπέρδεμα. Απευθύνθηκα στο Υπουργείο Υγείας το οποίο είναι αρμόδιο για την παροχή της σχετικής άδειας και μου είπαν ότι η λήψη της άδειας δεν μου δίνει ταυτόχρονα την δυνατότητα να εργαστώ κανονικά στον ιδιωτικό τομέα, ασφαλισμένη στο ΙΚΑ.
Εχω αρκετούς γνωστούς που χρησιμοποίησαν την άδεια για να φύγουν στο εξωτερικό, αλλά κανέναν που να εργάζεται στην Ελλάδα, έτσι ώστε να πληροφορηθώ τι πραγματικά ισχύει και σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί.
Μήπως κάποιος από εσάς γνωρίζει κάτι περισσότερο?

Σας ευχαριστώ πολύ!

osfp7
Δόκιμος
Δόκιμος
Δημοσιεύσεις: 179
Εγγραφή: Τρί Σεπ 21, 2010 12:20 am

Δημοσίευσηαπό osfp7 » Παρ Ιαν 10, 2014 7:57 pm

Καλησπέρα,με το λίγο που έψαξα βρήκα το παρακάτω.

Διεύρυνση της δυνατότητας χορήγησης άδειας άνευ αποδοχών έως τα πέντε έτη ή μειωμένο ωράριο για ανάλογο χρονικό διάστημα προβλέπουν νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τους υπαλλήλους Δημοσίου, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού κ. Ντ. Ρόβλια και στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, οι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν άδεια χωρίς αποδοχές για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους συνολικής διάρκειας μέχρι πέντε έτη, αντί των δύο ετών που ίσχυε μέχρι σήμερα. Οπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, «πέραν της αύξησης του χρονικού διαστήματος της άδειας άνευ αποδοχών, οι λοιπές διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007), οι οποίες ρυθμίζουν τη χορήγηση της συγκεκριμένης άδειας, εξακολουθούν να ισχύουν. Η χορήγηση της άδειας γίνεται με αίτηση του υπαλλήλου και ύστερα από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου» και πάντα «εφόσον δεν παρεμποδίζεται η λειτουργία της υπηρεσίας».

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στο τακτικό προσωπικό που απασχολείται στο Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ α΄ και β΄βαθμού «να ζητήσει τη μείωση των ωρών εργασίας του μέχρι και 50%, με ανάλογη μείωση των αποδοχών του, για χρονική διάρκεια μέχρι πέντε (5) έτη. Οι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν, σύμφωνα με την επιθυμία τους, τη μείωση είτε της ημερήσιας απασχόλησης είτε των εργάσιμων ημερών». Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι ο χρόνος της άδειας χωρίς αποδοχές δεν είναι συντάξιμος.

Οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση των παραπάνω ρυθμίσεων εμπίπτουν σε περιορισμούς (ν. 3528/2007) όσον αφορά την άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή, καθώς και τη συμμετοχή σε εταιρείες. Για τις εν λόγω απασχολήσεις απαιτείται χορήγηση άδειας από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Παράλληλα, εξακολουθεί να υφίσταται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του δημόσιου υπαλλήλου με τη δικηγορική ιδιότητα που προβλέπεται στο άρθρο 34 του ίδιου νόμου.

Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι η χρήση των παραπάνω ρυθμίσεων σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επιβαρυντικό στοιχείο για τον υπάλληλο. Σημειώνεται ακόμη ότι οι ανωτέρω διατάξεις ισχύουν και για το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.

nosTE
Μαθητευόμενος
Μαθητευόμενος
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: Τετ Οκτ 11, 2017 5:30 pm

Re: Αδεια άνευ αποδοχών για εργασία στον Ιδιωτικό τομέα.

Δημοσίευσηαπό nosTE » Τετ Δεκ 12, 2018 11:03 am

Καλημέρα,
θέλω και εγώ να κάνω την ίδια ερώτηση αν γνωρίζει κάποιος...
Μπορώ να δουλέψω στον ιδιωτικό τομέα με ΙΚΑ στην Ελλάδα ενώ βρίσκομαι σε άδεια άνευ αποδοχών από τον δημόσιο τομέα;

katpant81
Δόκιμος
Δόκιμος
Δημοσιεύσεις: 163
Εγγραφή: Παρ Σεπ 14, 2018 2:46 pm

Re: Αδεια άνευ αποδοχών για εργασία στον Ιδιωτικό τομέα.

Δημοσίευσηαπό katpant81 » Δευ Ιαν 14, 2019 2:39 pm

nosTE έγραψε:Καλημέρα,
θέλω και εγώ να κάνω την ίδια ερώτηση αν γνωρίζει κάποιος...
Μπορώ να δουλέψω στον ιδιωτικό τομέα με ΙΚΑ στην Ελλάδα ενώ βρίσκομαι σε άδεια άνευ αποδοχών από τον δημόσιο τομέα;



Καλησπέρα. Μπερδεύεις την άδεια άνευ αποδοχών μέχρι 5 έτη για προσώπικούς λογους και την άδεια για άσκηση ιδιωτικού έργου. Εάν βρίσκεσαι σε άδεια ανευ αποδοχών δεν σημαίνει ότι πήρες άδεια να εργαστείς στον ιδιωτικό τομέα. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Εαν θέλεις να "φύγεις "από την υπηρεσία (άδεια ανευ αποδοχών) για να εργαστείς θα πρέπει να κάνεις και αίτηση για άσκηση ιδιωτικού έργου.


Επιστροφή σε “ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες