Δημοσίευσηαπό apaisiodoksos » Παρ Αύγ 08, 2008 5:18 pm
Καλώς! Η έννοια του "ιδιωτικοποίηση" που κατάλαβα (και χρησιμοποίησα) ήταν αυτή της "πώλησης σε ιδιώτες". Αν και υπάρχει και το προηγούμενο του ΟΤΕ που ιδιωτικοποιήθηκε (αρχικά παραμένοντας στο Δημόσιο κατά το μεγαλύτερο μέρος του, αλλά στη συνέχεια πωλήθηκε σε ιδιώτες), πιστεύω ότι κάτι αντίστοιχο για την ΥΠΑ είναι απίθανο (αποφεύγω να γράψω "αδύνατο" - κανείς δε ξέρει τι θα γίνει σε 20 χρόνια). Πάντως το skyguide ανήκει κατά 99% στην Ελβετική Ομοσπονδία και η dfs κατά 100% στο γερμανικό δημόσιο από το 1993 που "ιδιωτικοποιήθηκε".
Οι κανονισμοί της ΕΕ πράγματι επιβάλλουν το διαχωρισμό παροχής υπηρεσιών και ελέγχου, αλλά δεν επιβάλλουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αφού άλλωστε η ΕΕ είναι ουδέτερη ως προς αυτό (αν θα είναι δημόσιο ή ιδιωτικό). (Άλλο που στην πράξη προωθούνται παντού οι ιδιωτικοποιήσεις.) Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι (όπως γράφει ο atshit) οι ΕΕΚ (και άλλοι κλάδοι προσθέτω εγώ) θα γίνουν ΑΕ, υπό το δημόσιο όμως όπως στην Ελβετία και Γερμανία. Από την άλλη, κάθε ιδιώτης θα μπορεί επίσης να παρέχει ανάλογες υπηρεσίες, αν αποδείξει ότι ικανοποιεί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και λάβει το αντίστοιχο πιστοποιητικό. (Όπως οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών επικοινωνιών λειτουργούν ανταγωνιστικά του ΟΤΕ.) Θα πρόκειται, όμως, για άλλες εταιρείες, και το καθεστώς των υπαλλήλων της ΥΠΑ δε θα μεταβληθεί ουσιαστικά, όπως αναφέρεται και στο κείμενο που παραθέτει με bold ο gkompas ("δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση μεταβολή των εργασιακών σχέσεων των υπαλλήλων").
Για να καταλήξω, σχετικά με την ερώτηση του acer που έδωσε τη λαβή για αυτήν τη συζήτηση: Προσωπική μου άποψη είναι ότι όποιος ενδιαφέρεται για την ΥΠΑ (και ό,τι προκύψει από αυτήν μετά την -πραγματική- εφαρμογή των κανονισμών της ΕΕ) δε χρειάζεται να ανησυχεί για το αν θα γίνει ιδιωτικοποίησή της με την έννοια της πώλησης σε ιδιώτες.
ΥΓ: Όπως είχα αναφέρει και σε (πολύ) παλαιότερό μου post, δεν είμαι νομικός. Συγχωρέστε με, αν έχω υποπέσει σε νομικό ή άλλο σφάλμα σε αυτά που γράφω παραπάνω.