ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Δικαιολογητικά, διορισμοί, προσλήψεις, διαγωνισμοί ΑΣΕΠ.
sanka
Δόκιμος
Δόκιμος
Δημοσιεύσεις: 101
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 02, 2006 10:16 am

Δημοσίευσηαπό sanka » Τρί Σεπ 15, 2009 10:04 pm

Αυτό που λες δεν το έχω ξανακούσει.

Το 9μηνο μπορείς να το πάρεις οποιαδήποτε στιγμή μέχρι να γίνει το παιδί 4 ετών, δηλαδή για την ακρίβεια το τελευταίο περιθώριο που έχεις είναι 3 ετών και 3 μηνών, ώστε το 9μηνο να συμπέσει με τα 4α γενέθλια του παιδιού.
Εφόσον γίνει το παιδί 4, παύει κάθε άδεια. Αν π.χ. διοριστείς με παιδί που σε 2μήνες γίνεται 4 ετών, σου απομένουν μόνο 2 μήνες από την άδεια αυτή.

Στην περίπτωσή σου, μπορείς να πάρεις το 9μηνο για το πρώτο παιδί μέχρι να γεννήσει η γυναίκα σου και να καθίσετε και 3-4 μήνες μαζί για να ξεπεταχτεί το μωρό. Μετά παίρνεις και το 9μηνο για το δεύτερο παιδί. :D

eliana_1976_
Δόκιμος
Δόκιμος
Δημοσιεύσεις: 237
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 11, 2007 9:19 pm

Δημοσίευσηαπό eliana_1976_ » Σάβ Σεπ 19, 2009 3:30 pm

andrea δεν δικαιούσαι ολόκληρο το 9μήνο εάν είσαι νεοδιορίζόμενος και το πρώτο σου παιδί ας υποθέσουμε ότι είναι 15 μηνών. Δικαιούσαι αναλογία. Τώρα εάν σε κάποιες υπηρεσίες το δίνουν διότι οι υπάλληλοι δεν ερμηνεύσουν σωστά το νόμο ή γιατι βαριούνται ή δεν ξέρουν να υπολογίσουν την αναλογία του 9μήνου τότε αλλάζει το θέμα.

eliana_1976_
Δόκιμος
Δόκιμος
Δημοσιεύσεις: 237
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 11, 2007 9:19 pm

Δημοσίευσηαπό eliana_1976_ » Σάβ Σεπ 19, 2009 3:31 pm

διαβασε και αυτό !

8. Χορήγηση διευκολύνσεων ανατροφής τέκνου σε νεοδιόριστο υπάλληλο και σε υπάλληλο που υιοθετεί τέκνο.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 53 του ΥΚ και την παράγραφο 2 του άρθρου 60 του ΚΚΔΚΥ ο χρόνος εργασίας του γονέα υπαλλήλου μειώνεται κατά δύο (2) ώρες ημερησίως εφόσον έχουν τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών και κατά μία (1) ώρα, εφόσον έχουν τέκνα ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών. Ο γονέας υπάλληλος δικαιούται εννέα (9) μήνες συνεχόμενη άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του κατά το προηγούμενο εδάφιο μειωμένου ωραρίου.

Σημειώνεται ότι ειδικά ο νεοδιοριζόμενος υπάλληλος που κατά το διορισμό του έχει τέκνο ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών δικαιούται να λάβει συνεχόμενη άδεια ανατροφής τέκνου τόσης διάρκειας όσο είναι, με βάση το ισχύον μειωμένο ωράριο, το άθροισμα των ωρών οι οποίες απομένουν από την ημερομηνία του διορισμού του μέχρι τη συμπλήρωση του 4ου έτους της ηλικίας του τέκνου του, πέραν του οποίου η συνέχιση της άδειας δεν είναι επιτρεπτή.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο υπολογίζεται και η διάρκεια της συνεχόμενης άδειας ανατροφής που δύναται να λάβει ο εν ενεργεία υπάλληλος, ο οποίος υιοθετεί τέκνο ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών (σχετική η υπ’ αρ. 64/2008 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών).

eliana_1976_
Δόκιμος
Δόκιμος
Δημοσιεύσεις: 237
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 11, 2007 9:19 pm

Δημοσίευσηαπό eliana_1976_ » Σάβ Σεπ 19, 2009 3:32 pm

9. Αθροιστική χορήγηση διευκολύνσεων ανατροφής (9μήνου ή μειωμένου ωραρίου) σε περίπτωση γέννησης νέου τέκνου.

Ο γονέας υπάλληλος που λαμβάνει ήδη τη διευκόλυνση του μειωμένου ωραρίου ή της εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνου, και πριν την εξάντλησή τους αποκτά νέο τέκνο, δικαιούται να λάβει το υπόλοιπο των διευκολύνσεων για το πρώτο τέκνο αργότερα, αθροιστικά με τις διευκολύνσεις που αντιστοιχούν στο νέο τέκνο(σχετική η υπ’ αρ. 64/2008 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών).

Επισημαίνεται ότι, οι υπάλληλοι που δεν έλαβαν το υπόλοιπο των διευκολύνσεων ανατροφής για το πρώτο τέκνο λόγω απόκτησης νέου τέκνου, μπορούν να κάνουν τώρα χρήση του υπολοίπου αυτού, υπό την προϋπόθεση ότι, το πρώτο τέκνο δεν έχει συμπληρώσει το τέταρτο (4ο) έτος της ηλικίας του.

Ο σύζυγος της υπαλλήλου δεν μπορεί να κάνει χρήση των σχετικών διευκολύνσεων είτε για το πρώτο είτε για το δεύτερο τέκνο ταυτόχρονα με τη σύζυγο δημόσιο υπάλληλο


11. Μετατροπή διευκολύνσεων ανατροφής τέκνου.

Ο γονέας υπάλληλος που δικαιούται τη διευκόλυνση ανατροφής παιδιούμπορεί, καταρχήν, με βάση τις ανάγκες του, όπως αυτός εκτιμά, να επιλέξει ένα από τα δύο ευεργετήματα, δηλαδή του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας των εννέα μηνών. Κατ΄ εξαίρεση και για πολύ σοβαρούς λόγους επιτρέπεται για μία μόνο φορά η αλλαγή στην πρώτη προτίμηση (σχετική η υπ’ αρ.50/2001γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών).

Προκειμένου δε να επιτευχθεί η ορθολογική μετατροπή του μειωμένου ωραρίου σε συνεχόμενη άδεια και αντιστρόφως, όταν και εφόσον το επιθυμεί ο δικαιούχος υπάλληλος, γίνεται με βάση το γεγονός ότι η άδεια των εννέα μηνών ισοδυναμεί με το συνολικό μειωμένο ωράριο που δύναται να έχει ο γονέας υπάλληλος κατά τα τέσσερα πρώτα έτη της ζωής του τέκνου του.

Ειδικά για την μετατροπή του μειωμένου ωραρίου σε συνεχόμενη άδεια δύναται να χρησιμοποιηθεί ο ακόλουθος μαθηματικός τύπος:


1452 ώρες*- Χ ώρες**
9 μήνες χ ______________________


1452

*1452 ώρες: ο αριθμός των ωρών που αντιστοιχεί στο σύνολο του μειωμένου ωραρίου από την λήξη της λοχείας έως το τέκνο να γίνει τεσσάρων (4) ετών.

**X ώρες: ο αριθμός των ωρών του μειωμένου ωραρίου που διανύθηκε από τη λήξη της λοχείας (3μήνο) έως την ημέρα της αίτησης για τη χορήγηση της συνεχόμενης άδειας, οι οποίες θα μετρηθούν αρχικώς σε εργάσιμες ημέρες (22 εργάσιμες ημέρες ανά μήνα) και κατόπιν θα μετατραπούν σε ώρες πολλαπλασιαζόμενες αναλόγως είτε με το 2 είτε με το 1 (διότι 1 ή 2 ώρες είναι το ημερήσιο μειωμένο ωράριο ανάλογα με την ηλικία του τέκνου).Στην περίπτωση γονέα που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος ή έχει αναπηρία 67% και άνω, το μειωμένο ωράριο ή η άδεια των εννέα (9) μηνών προσαυξάνεται κατά έξι (6) μήνες ή ένα (1) μήνα αντίστοιχα. Για την κατά τα ανωτέρω μετατροπή του μειωμένου ωραρίου σε συνεχόμενη άδεια δύναται να χρησιμοποιηθεί ο ακόλουθος μαθηματικός τύπος:

10 μήνες χ 1584 ώρες*-Χ ώρες**
_____________________
1584

*1584 ώρες: ο αριθμός των ωρών που αντιστοιχεί στο σύνολο του μειωμένου ωραρίου από την λήξη της λοχείας έως το τέκνο να γίνει τεσσάρων (4) ετών και έξι μηνών.

**X ώρες: ο αριθμός των ωρών του μειωμένου ωραρίου που διανύθηκε από τη λήξη της λοχείας (3μήνο) έως την ημέρα της αίτησης για τη χορήγηση της συνεχόμενης άδειας, οι οποίες θα μετρηθούν αρχικώς σε εργάσιμες ημέρες (22 εργάσιμες ημέρες ανά μήνα) και κατόπιν θα μετατραπούν σε ώρες πολλαπλασιαζόμενες αναλόγως είτε με το 2 είτε με το 1 (διότι 1 ή 2 ώρες είναι το ημερήσιο μειωμένο ωράριο ανάλογα με την ηλικία του τέκνου).

Αντίστοιχα, για τη μετατροπή του εννιαμήνου σε μειωμένο ωράριο δύναται να ακολουθηθεί ο παρακάτω τρόπος υπολογισμού:

Αφαιρούμε το χρόνο της αδείας που έχει ήδη διανυθεί από το 9μηνο (ή το 10μηνο για γονέα που είναι άγαμος, χήρος, διαζευγμένος ή έχει αναπηρία 67% και άνω) . Το υπόλοιπο το μετατρέπουμε σε εργάσιμες ημέρες πολλαπλασιάζοντας με το 22 (κάθε εργάσιμος μήνας έχει 22 εργάσιμες ημέρες). Στη συνέχεια τις εργάσιμες ημέρες τις μετατρέπουμε σε εργάσιμες ώρες πολλαπλασιάζοντας με 7,5 (7,5 είναι οι ημερήσιες εργάσιμες ώρες). Εάν ο υπάλληλος έχει διαφορετικό ημερήσιο ωράριο πολλαπλασιάζουμε με αυτό. Το σύνολο των ωρών που διαπιστώνεται με τον ανωτέρω τρόπο δύναται να ληφθεί ως μειωμένο ωράριο κατά 1 ή 2 ώρες ημερησίως.

Σε καμία περίπτωση η λήψη του μειωμένου ωραρίου δεν μπορεί να συνεχιστεί μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των τεσσάρων ετών, με εξαίρεση την περίπτωση γονέα που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος, οπότε η λήψη του μειωμένου ωραρίου μπορεί να συνεχιστεί ακόμη έξι μήνες.


Σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατή η τμηματική χορήγηση του εννιαμήνου, το οποίο και πρέπει να εξαντλείται στο σύνολό του καθώς λαμβάνεται για συνεχές χρονικό διάστημα. Κατ΄ εξαίρεση είναι δυνατή η διακοπή του εννιαμήνου προκείμενου ο υπάλληλος να παρακολουθήσει το σεμινάριο της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης.

Επισημαίνεται ότι, οδηγίες για τη χορήγηση διευκολύνσεων ανατροφής σε εκπαιδευτικούς έχουν ήδη δοθεί με σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (35758/Δ2/29.3.2007 και 74275/Δ2/10.7.2007 ).

Επίσης, σύμφωνα με την υπ΄ αρ. 427/2007γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, οι διατάξεις των άρθρων 52 και 53 του Υπαλληλικού Κώδικα τυγχάνουν εφαρμογής και στους δικαστικούς υπαλλήλους.

elimeli
Μαθητευόμενος
Μαθητευόμενος
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 06, 2009 9:07 am

Re: ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευσηαπό elimeli » Παρ Νοέμ 13, 2009 11:55 am

euripani έγραψε:
sanka έγραψε:Νεοδιόριστη σε ΝΠΔΔ (ασφάλιση ΙΚΑ) με παιδί 19 μηνών κατά το διορισμό της δικαιούται 2 ώρες μειωμένο ωράριο έως γίνει το παιδί 2 ετών και άλλη μια ώρα μείον μέχρι 4 ετών, καλά μέχρι εδώ;

Εναλλακτικά, δικαιούται το 9μηνο; ολόκληρο ή αναλογικά με το πόσες ώρες απομένουν από το μειωμένο; στο τμήμα προσωπικού μού είπαν πως δικαιούμαι το 9μηνο, δεν μου διευκρίνησαν αν θα είναι ολόκληρο όμως ή αναλογικά


Αν έχεις κάνει χρήση του μειωμένου θα είναι αναλογικά, αλλιώς ολόκληρο.

ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟΥΣΕ ΤΟ ΕΝΝΙΑΜΗΝΟ Η ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ. Π.Χ ΚΑΝΕΙΣ ΧΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ 3,5 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΙΟΡΙΖΕΣΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΣΕ 9 ΜΗΝΕΣ Η 5,5 Η ΤΙΠΟΤΑ?

sanka
Δόκιμος
Δόκιμος
Δημοσιεύσεις: 101
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 02, 2006 10:16 am

Δημοσίευσηαπό sanka » Παρ Νοέμ 13, 2009 1:07 pm

Στην περίπτωσή μου με έβαλαν να υπογράψω υπεύθυνη δήπωση ότι δεν έχω κάνει χρήση του 9μηνου ανατροφής στο παρελθόν ούτε εγώ ούτε ο άντρας μου...δεν ξέρω αν ισχύει μόνο για το δημόσιο όμως...και κατα πόσο ελέγχουν μέσω ενσήμων και ΑΜΚΑ πια αν το έχεις πάρει παλιότερα στον ιδιωτικό τομέα.

Αν είσαι όμως σίγουρη ότι διορίστηκες...στη θέση σου θα κρατούσα το κανονικό ωράριο μέχρι να φύγω και πηγαίνοντας να αναλάβω υπηρεσία θα έκανα χρήση του δικαιώματος είστε ως 9μηνο είτε ως μειωμένο...εκτός και αν το έχεις ήδη ξεκινήσει να το παίρνεις

eliana_1976_
Δόκιμος
Δόκιμος
Δημοσιεύσεις: 237
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 11, 2007 9:19 pm

Δημοσίευσηαπό eliana_1976_ » Παρ Νοέμ 13, 2009 7:27 pm

Από τη στιγμή που έχεις κάνει χρήση της αδείας σου από τον ιδιωτικό τομέα δεν δικαιούσαι να πάρεις και από το δημόσιο, για αυτό σε βάζουν να κάνεις υπέυθυνη δήλωση στην υπηρεσία σου. Συνήθως ζητάνε βεβαίωση και από τον ιδιώτη εργοδότη και βεβαίωση από το σντίστοιχο ίκα μέχρι πότε εργαζόσουν. Οπότε μην τους δώσεις ψευδή στοιχεία και βρεις κανένα μπελά.
Τώρα δεν ξέρω τι γίνεται με τα νέα μέτρα του ιδιωτικού που πάιρνεις ένα έτος άδεια και πληρώνεσαι από τον οαέδ και όχι από τον εργοδότη. Εάν δεν γνωρίζει η υπηρεσία σου, που είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο καλό είναι να υποβάλλεται ερώτημα για να μην χάσεις τα όποια δικαιώματά σου.

aroniotis
Μαθητευόμενος
Μαθητευόμενος
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 03, 2017 2:13 pm

Re: ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευσηαπό aroniotis » Δευ Οκτ 02, 2017 4:48 pm

Καλησπέρα σας
Είμαι νεοδιόριστος στη Σάμο.
Η σύζυγός μου εργάζεται στο ΙΚΑ ως επικουρική κι έχει λάβει άδεια ανατροφής μειωμένου ωραρίου, συνολικής διάρκειας που ανάγεται σε τρεις μήνες καθαρής υπηρεσίας. Από τη διεύθυνση στη Σάμο (που ρωτάει το υπουργείο) λένε ότι δεν δικαιούμαι το υπόλοιπο της 9μηνης αδείας, καθώς η σύζυγος έχει εξαντλήσει το δικαίωμα άδειας που είχε ως ιδιωτικός υπάλληλος, δηλαδή 3 μήνες.
Είναι δυνατόν να ισχύει αυτό;

ritaa
Μαθητευόμενος
Μαθητευόμενος
Δημοσιεύσεις: 71
Εγγραφή: Παρ Μαρ 31, 2017 6:41 pm

Re: ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευσηαπό ritaa » Σάβ Νοέμ 11, 2017 8:30 pm

aroniotis έγραψε:Καλησπέρα σας
Είμαι νεοδιόριστος στη Σάμο.
Η σύζυγός μου εργάζεται στο ΙΚΑ ως επικουρική κι έχει λάβει άδεια ανατροφής μειωμένου ωραρίου, συνολικής διάρκειας που ανάγεται σε τρεις μήνες καθαρής υπηρεσίας. Από τη διεύθυνση στη Σάμο (που ρωτάει το υπουργείο) λένε ότι δεν δικαιούμαι το υπόλοιπο της 9μηνης αδείας, καθώς η σύζυγος έχει εξαντλήσει το δικαίωμα άδειας που είχε ως ιδιωτικός υπάλληλος, δηλαδή 3 μήνες.
Είναι δυνατόν να ισχύει αυτό;

Αν σας πω ότι το υποψιαζόμουν και για μένα;

zisis168
Δόκιμος
Δόκιμος
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: Τρί Νοέμ 14, 2017 2:07 pm

Re:

Δημοσίευσηαπό zisis168 » Κυρ Μάιος 20, 2018 12:02 pm

eliana_1976_ έγραψε:Από τη στιγμή που έχεις κάνει χρήση της αδείας σου από τον ιδιωτικό τομέα δεν δικαιούσαι να πάρεις και από το δημόσιο, για αυτό σε βάζουν να κάνεις υπέυθυνη δήλωση στην υπηρεσία σου. Συνήθως ζητάνε βεβαίωση και από τον ιδιώτη εργοδότη και βεβαίωση από το σντίστοιχο ίκα μέχρι πότε εργαζόσουν. Οπότε μην τους δώσεις ψευδή στοιχεία και βρεις κανένα μπελά.
Τώρα δεν ξέρω τι γίνεται με τα νέα μέτρα του ιδιωτικού που πάιρνεις ένα έτος άδεια και πληρώνεσαι από τον οαέδ και όχι από τον εργοδότη. Εάν δεν γνωρίζει η υπηρεσία σου, που είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο καλό είναι να υποβάλλεται ερώτημα για να μην χάσεις τα όποια δικαιώματά σου.

Άλλο η αδεια στο ιδιωτικό τομέα που ονομάζεται άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιών και προβλέπεται από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε και όχι από νόμο ( συγκεκριμένα ο νόμος 4075/2012 ΦΕΚ A 89 για τον ιδιωτικό τομέα μιλάει για Γονική άδεια ανατροφής και είναι μέχρι 6 ετών για φροντίδα τέκνου αφού κλείσεις ένα χρόνο στην υπηρεσία ) και άλλο η αδεια ανατροφής τέκνου του δημοσίου .
Υπεύθυνη δήλωση κάνεις οτι δεν έχει παρει την αδεια ανατροφής τέκνου σύμφωνα με τον δημόσιο υπαλληλικό κώδικα .
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να πάρουν και οι δύο ταυτόχρονα την άδεια αυτή είτε είναι στο δημόσιο είτε στο ιδιωτικό τομέα και όχι εάν κάποιος πείρε στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να πάρει μειωμένο ωράριο σαν νεοδιόριστος στο δημόσιο .Δεν προβλέπεται από πουθενά αυτό που λες. Ακόμα ακόμα και στο δημόσιο σαν σχέση ΙΔΟΧ αν είχε πάρει το μειωμένο ωράριο και πάλι θα μπορούσε να πάρει το μειωμένο ωράριο σαν νεοδιορισμένος τακτικός ή ΙΔΑΧ . Ούτε και η εξάμηνη άδεια μητρότητας δεν θα αφαιρείται από την εννιάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου του δημοσίου .


Επιστροφή σε “ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ - ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΑΣΕΠ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης