ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ ΕΛΤΑ - ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Εποχικό προσωπικό, συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου.
alkis76
Μαθητευόμενος
Μαθητευόμενος
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: Τετ Ιαν 07, 2009 3:56 am

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ ΕΛΤΑ - ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Δημοσίευσηαπό alkis76 » Τρί Μαρ 27, 2018 7:39 pm

Η εργασία στα ταχυδρομεία ως διανομέας έχει ευθύνη, κατά καιρούς άγχος, τα αρνητικα και τα θετικά μις εξωτερικής εργασίας. Αυτός ο οδηγός έχει σαν σκοπό να κάνει τη ζωή του συμβασιούχου διανομέα λίγο πιο εύκολη.

Πρόσληψη – 1ος μήνας:
Ο 1ος μήνας δουλειάς θα σας φανεί βουνό. Την πρώτη εβδομάδα μετά την εβδομάδα εκπαίδευσης μπορεί να κλείνετε 9 και 10 ώρες, καμιά φορά φέρνοντας γύρους ψάχνοντας ένα σπίτι, ατέλειωτα τηλεφωνήματα στον «παλιό» και γενικά σπάσιμο νεύρων, Είναι αυτό που ευστόχως έχουν ορίσει οι Εγγλέζοι ως «overwhelming».
Για να γίνει η ζωή σας πιο εύκολη ας ξεκινήσουμε με τις υποχρεώσεις ως διανομέας. Δεν θα ασχοληθώ με το γράμμα του νόμου, μιας και κανείς δεν το τηρεί εξολοκλήρου εκεί μέσα, αλλά με το πως να είστε σωστοί και αποδοτικοί ταυτόχρονα.
Ο κανόνας είναι ο απλός και είναι ο εξής, το γράμμα να φτάσει έγκαιρα στον παραλήπτη του και αν γίνεται χωρίς παράπονα από τους πελάτες – αν και οι απαιτητικοί είναι παντού και πάντα.

1. Γράμματα - Δέματα
Τα γράμματα είναι τα εξής: ‘Α, ‘Β, συστημένα και business express καθώς και τα τσιπαρισμένα.
Τα Α σημαίνει υψηλής προτεραιότητας. Με το που φτάσουν στα χέρια σας μέσα σε 1-3 μέρες το πολύ πρέπει να έχουν επιδοθεί. Συνήθως έρχονται κάποια νωρίς το πρωί και κάποια άλλα θα τα βρείτε όταν γυρίσετε από το δρομολόγιο. Πάντα να τα βάζετε στο προς επίδοση πακέτο.

Τα Β έχουν ένα περιθώριο 2-3 βδομάδες. Αυτά συνήθως τα βάζετε στο πακέτο επίδοσης αλλά και την επόμενη μέρα να βάλετε κάποια δε χάθηκε κι ο κόσμος. Αν είναι λογαριασμοί σιγουρευτείτε για την ημερομηνία λήξης τους. Τους λογαριασμούς τους αφήνετε σε μια άκρη και τους βάζετε πάκο στο πακέτο . ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην τους αλλάξετε τη σειρά γιατί θα πάνε σε όλα τα σπίτια (και τα ακατοίκητα-ερείπια) που σημαίνει ότι η ΕΥΔΑΠ/ΔΕΗ έχει κάνει ήδη την ταξινόμηση για εσάς. Απαραίτητα να έχουν πάει το πολύ μία εβδομάδα πριν τη λήξη τους αλλιώς θα έχετε γκρίνιες.

Συστημένα: χωρίζονται κι αυτά σε Α και Β αλλά εμπειρικά θεωρούνται υψηλής προτεραιότητας καθότι ο παραλήπτης τους θα τα αναζητήσει με το που θα τα δει ότι λιμνάζουν στο ταχυδρομείο. Οτιδήποτε και να είναι πρέπει να τα παραλάβει αυτός που αναγράφεται πάνω. Μπορεί να έχετε κάποια τηλεφωνική συνεννόηση να τα παραλάβει κάποιος άλλος αλλά πρώτα συμβουλευτείτε τον παλιό. Πάντα να ζητάτε υπογραφή. Τώρα υπάρχει και πρόγραμμα που θα πρέπει να καταχωρήσετε ότι παραδόθηκε για να ενημερώνεται το σύστημα
Προσοχή! Αν κάποιος σας πιέζει να τα αφήσετε και δεν είναι δικά του αφήστε του ειδοποιητήριο. Δεν πα’ να ‘ναι σύζυγος πατέρας, αδερφός… Συστημένα Πάντα Στον Παραλήπτη! Δεν είναι καιροί να πληρώνουμε αποζημιώσεις από την τσέπη μας. Παραδείγματα προς αποφυγή άπειρα, ειδικά με τραπεζικά προϊόντα, που στο τέλος τη χασούρα μπορεί να καταλήξετε να την πληρώσετε από την τσέπη σας.

Πως να ταξινομήσετε τα συστημένα: 2 τρόποι που ο καθένας εμπεριέχει και ένα αρνητικό:

Σε διαφορετικό πακέτο όπου υπάρχει κίνδυνος να το ξεχάσετε, το δρομολόγιό σας να έχει προχωρήσει και άντε να γυρίσετε πίσω. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί αν βάλετε στο τελευταίο γράμμα του ίδιο ή κοντινού σπιτιού μια επισήμανση ότι υπάρχει και συστημένο ή ένα χαρτάκι ανάμεσα στα γράμματα που να αναγράφει τον Α/Α του συστημένου.
Στο πακέτο των γραμμάτων με τον κίνδυνο να το επιδώσετε σαν απλό γράμμα. Αν και πρακτικό, δεν ενδείκνυται. Θα μπορούσατε να το βάλετε ανάποδα στη σειρά με την ένδειξη συστημένο αλλά και πάλι… ένα μυαλό χειμώνα – καλοκαίρι….

Business Express/Τσιπαρισμένα: Απαραίτητα την ίδια ημέρα. Αν δεν βρείτε τον παραλήπτη στο business express μπορείτε να το αφήσετε στο γραμματοκιβώτιο και στη λίστα να αναγράψετε «Απλή Επίδοση». Τα τσιπαρισμένα ελέγχονται και συνήθως οι παραλήπτες τους δε σηκώνουν μίγα στο σπαθί τους μιας και πληρώνουν αυτή την υπηρεσία. Μην ξεχάσετε να περάσετε από το «ματάκι» φεύγοντας για διανομή.

Δέματα
Ισχύει ό,τι με τα γράμματα με μια διαφορά: Αν το Δέμα είναι απλό, καλύτερα αφήστε ένα ειδοποιητήριο να περάσει να το παραλάβει από το ΚΔ. Και να το αφήσετε καλυμμένος θα είστε, αφού δεν ήταν συστημένο, αλλά για να είμαστε σωστοί καλύτερα με ειδοποιητήριο. Εκτός αν μπαίνει στο γραμματοκιβώτιο. Μην το πετάξετε στην αυλή γιατί μπορεί να το περιλάβει κανένα σκυλάκι που δεν προσέξατε και αντίο παπούτσια…

2. Διανομή
Ταξινόμηση
Η ταξινόμηση είναι το παν. Μην τσιγκουνευτείτε το χρόνο της ταξινόμησης. Κάθε λάθος τοποθετημένο γράμμα θα σας κοστίσει περίπου 1 δίλεπτο καθυστέρησης στο δρόμο. Και στην αρχή θα έχετε πολλά λάθος ταξινομημένα γράμματα, do the math.

Δρομολόγιο
Στην αρχή θα είναι πολύ δύσκολα αλλά μέρα με τη μέρα θα γίνεται όλο και καλύτερο. Αν ο προϊστάμενος είναι χαλαρός, τις αρχικές ώρες που θα ξοδέψετε θα τις αντισταθμίσετε με τις ώρες μετά από 2 μήνες που θα γυρνάτε πιο νωρίς στο σπίτι σας. Μη διστάσετε να χωρίσετε στην αρχή τα δρομολόγια και σε 3 κομμάτια με 2 προϋποθέσεις: α) Όλα τα γράμματα θα πηγαίνουν στον παραλήπτη τους, β) θα τηρείτε τους κανόνες προτεραιότητας των γραμμάτων
Επειδή, ειδικά σε ημιαστικές περιοχές, οι διευθύνσεις μπορεί να είναι μπάχαλο, αν δεν βρίσκετε κάποια πάρτε το γράμμα και ρωτήστε τον παλιό. Καλύτερα να καθυστερήσει 1-2 μέρες παρά να πάει σε λάθος διεύθυνση. Επίσης στην αρχή καλό θα είναι να ξοδέψετε τα απογεύματά σας αγκαλιά με τους δρόμους του δρομολογίου σας και του google map ώστε να εξοικειωθείτε και να μην πελαγώσετε από το άγνωστο της περιοχής. Το κινητό μας σε αυτή την περίπτωση είναι ο καλύτερός μας φίλος.
Να ξέρετε ότι οποιοσδήποτε δεν έχει μεριμνήσει να ενημερώσει τη ΔΕΗ ή την τράπεζά του με την αναγραφόμενη στο σπίτι του διεύθυνση, δεν έχει δικαίωμα να απαιτήσει από εσάς να γνωρίζετε πώς λεγόταν ο δρόμος πριν 30 χρόνια, Αν δεν βρίσκεται τη συγκεκριμένη διεύθυνση μπορείτε να σημάνετε την αλληλογραφία ως αγνώστου παραλήπτη. Ακραίο βέβαια αλλά εφαρμόστε το σε όσους δεν εκτιμούν το γεγονός ότι έχετε αφιερώσει 10 απογεύματα να μάθετε μέχρι και τα μικρά τους ονόματα πάνω σε ένα χάρτη.
Τέλος, μην τρέχετε στο δρόμο σε περίπτωση που καθυστερήσετε. Η ζωή σας είναι πολύτιμη. Αν δείτε ότι δεν προλαβαίνετε, διακόψτε το δρομολόγιο και σιγουρευτείτε ότι έχετε όσα πρέπει να επιδοθούν αυθημερόν. Μπορείτε στην ταξινόμηση να ελαφρύνετε τα Β της επόμενης ημέρας και να συμπεριλάβετε τα Α της προηγούμενης. Αυτό για τις πρώτες μέρες καθώς μετά από 2 μήνες θα δίνετε αλληλογραφία στον αυτόματο.

3. Συντάξεις – επιταγές – επιδόματα
Ό,τι έχει να κάνει με χρήμα, ειδικά επιδόματα και συντάξεις, είναι ύψιστης προτεραιότητας. Αν έχετε πολλές, εκείνη τη μέρα πάρτε συστημένα, τσιπαρισμένα και συντάξεις ή επιδόματα και προσπαθήστε να προλάβετε όσο το δυνατόν περισσότερους. Ξέρετε κι εσείς ότι τα λεφτά είναι πολύτιμα αυτό τον καιρό. Αν είναι λίγες ή επιδόματα (που συνήθως δεν είναι πολλά), πάρτε και Α ή και λίγα Β, ανάλογα αν σας παίρνει. Αν δε βρείτε τον παραλήπτη, μην επιστρέψετε την επιταγή ή τη σύνταξη στο διαχειριστή. Δοκιμάσετε κάθε μέρα για 1 εβδομάδα και μετά, αν είναι επιταγή ειδοποιήστε την, αν είναι σύνταξη επιστρέψτε τη στα ΕΛΤΑ από όπου θα μπορέσει να έρθει να τα πάρει από το ταμείο.
Ασφάλεια: Το να κουβαλάς λεφτά πάνω σου εμπεριέχει έναν κίνδυνο. Αυτό που συνήθως κοιτάνε οι ληστές είναι το μοτίβο. Π.χ. θα σας έχουν δει να κάνετε το ίδιο δρομολόγιο. Εγώ π.χ. μέρες συντάξεων αλλάζω δρομολόγιο, δεν παίρνω τσάντα ταχυδρόμου και πάω με τη μηχανή. Αυτό σας παρέχει μια σημαντική ασφάλεια καθώς δεν μπορούν να γνωρίζουν πότε είστε που.
Ευθύνη: Προσοχή όταν επιδίδετε τις συντάξεις. Μετράτε 2 φορές και μετράτε και μπροστά στο συνταξιούχο και στο χέρι. Ζητήστε να αναμετρήσει κι αυτός, ας σας έχει εμπιστοσύνη. Δεν είναι αυτό το θέμα όσο το να ελαχιστοποιηθεί το λάθος. Σημαντικό να παίρνετε πάντα το απόκομμα καθώς από εκεί θα βγει το τελικό ποσό όταν θα πάτε να σφραγίστετε στο ταχυδρομείο. Πάντα να δίνετε πεντάευρα και ψιλά, για καλό σας ;)

Μερικές τελευταίες συμβουλές.
- Αν δεν μπορείτε να βρείτε τη διεύθυνση πάρτε το μαζί σας, τηλέφωνο στον παλιό και την επόμενη φορά.
- Ζητήστε τη λίστα των συνταξιούχων έγκαιρα ώστε να βγάλετε δρομολόγιο πριν την ημερομηνία πληρωμής
- Αν κάποιος παλιός θέλει να έρθει να κάνει αυτός τις πληρωμές μην τον αφήσετε. Ενημερώστε τον προϊστάμενο κι αν συνεχιστεί, έγγραφη καταγγελία για παρακώλυση της εργασία σας και επίδοση στον προϊστάμενο.
- Να έχετε πάντα πάνω σας το τηλέφωνο του διαχειριστή, του προϊσταμένου και των συστημένων.
- Επειδή θα πετύχετε πολλούς βλαμμένους στο δρομολόγιό σας, κυρίως ανθρώπους που τους φταίει η ζωή τους και ο ταχυδρόμος είναι εύκολη λεία, ό,τι και να σας πουν να τους παραπέμπετε στον προϊστάμενο.
- Αν κάποιος ζητάει το γράμμα του εδώ και τώρα θα τον ενημερώνετε ότι ό,τι είναι θα το αφήσετε στο σπίτι. Αν κάποιος θέλει απλά να κουβεντιάσει, χαίρεται κι αντίο. Κάθε λεπτό μετράει.
- Να είστε ευγενικοί και τυπικοί και προσηλωμένοι στη δουλειά σας. Όλα αυτά ανταμείβονται.

Ελπίζω να βοήθησα

Επιστροφή σε “ΕΠΟΧΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ - ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης