Διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις

Εκπαίδευση σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Πανεπιστήμια, ΑΕΙ, Δια βίου μάθηση. Εργασιακά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
EconScientist
Μαθητευόμενος
Μαθητευόμενος
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Παρ Αύγ 16, 2024 11:42 am

Διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις

Δημοσίευσηαπό EconScientist » Πέμ Ιαν 30, 2025 11:42 am

Καλημέρα σε όλους,

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση, όποιος μπορεί ας μου απαντήσει.

Είμαι εν αναμονή της τοποθέτησής μου ως μόνιμος δημόσιος υπάλληλος, με πρόσφατη προκήρυξη. Η σύζυγός μου είναι δημόσιος υπάλληλος εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε τρία παιδάκια, ηλικιών 10, 7 και 7 (δίδυμα).

Η σύζυγός μου, κατά την διάρκεια των εγκυμοσυνών της αλλά και μετά, πήρε όλες τις προβλεπόμενες άδειες (κύησης, τοκετού, λοχείας, ανατροφής παιδιών, κτλ).

Πρόσφατα μου είπαν για μια νέα άδεια, που αφορά παιδιά έως 8 ετών και είναι 2 μήνες για κάθε παιδί.

Στην αναζήτηση που έκανα όμως, βρήκα κάτι σχετικό που αφορούσε όμως άδεια άνευ αποδοχών (έως 5 έτη) που όμως η υπηρεσία σου πλήρωνε τους 2 πρώτους μήνες για κάθε παιδί. Συγκεκριμένα βρήκα κάποιες δημοσιεύσεις με τίτλο "Διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις":

Άρθρο 67 - Νόμος 5003/2022 - Διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις - Τροποποίηση παρ. 1 και 1Α άρθρου 60 ν. 3584/2007

Στην παρ. 1 του άρθρου 60 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007, Α΄ 143) επέρχονται οι εξής αλλαγές:
α) στο δεύτερο εδάφιο επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις,
β) αντικαθίστανται το τρίτο, τέταρτο και πέμπτο εδάφιο από ένα νέο εδάφιο και
γ) προστίθενται νέα εδάφια έκτο και έβδομο, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Η προβλεπόμενη από την παρ. 2 του άρθρου 58 άδεια άνευ αποδοχών χορηγείται αυτοτελώς σε κάθε φυσικό, θετό και ανάδοχο γονέα υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου, όταν πρόκειται για ανατροφή τέκνου ηλικίας έως και οκτώ (8) ετών.

Για τους υπαλλήλους που έχουν έως δύο (2) τέκνα και δικαιούνται την άδεια του πρώτου εδαφίου, η υπηρεσία που βαρύνεται με την υποχρέωση μισθοδοσίας του υπαλλήλου, υποχρεούται να καταβάλλει στον γονέα μηνιαίως, για κάθε τέκνο, ποσό ίσο με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό, για τους δύο (2) πρώτους μήνες της άδειας.

Οι γονείς διδύμων, τριδύμων και περισσότερων πολύδυμων τέκνων δικαιούνται να λάβουν την άδεια του πρώτου εδαφίου για κάθε παιδί ξεχωριστά και δικαιούνται να λάβουν την παροχή του δεύτερου εδαφίου για δύο (2) μήνες επιπλέον, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών που γεννήθηκαν μαζί.

Οι μονογονείς, λόγω θανάτου του άλλου γονέα ή λόγω ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης του τέκνου από τον άλλο γονέα, δικαιούνται τις διευκολύνσεις των προηγούμενων εδαφίων εις διπλούν.

Σε περίπτωση γέννησης τρίτου και περισσότερων τέκνων, για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών, η άδεια του πρώτου εδαφίου χορηγείται με πλήρεις αποδοχές.

Η άδεια των προηγούμενων εδαφίων χορηγείται είτε συνεχόμενα είτε τμηματικά, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατή η χορήγησή της για διάστημα μικρότερο του ενός (1) μηνός.

Για κάθε τέκνο, διάστημα τεσσάρων (4) μηνών της άδειας του πρώτου εδαφίου λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας για κάθε συνέπεια.

Η αίτηση για χορήγηση της άδειας των προηγούμενων εδαφίων υποβάλλεται τουλάχιστον, έναν (1) μήνα πριν από την έναρξη της άδειας, εκτός εάν συντρέχουν έκτακτοι λόγοι, οι οποίοι καθιστούν αναγκαία την έναρξη της άδειας σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Η αρμόδια υπηρεσία απαντά στην αίτηση του υπαλλήλου άμεσα και πάντως το αργότερο εντός ενός (1) μηνός από την υποβολή της.

»2. Στην παρ. 1Α του άρθρου 60 του ν. 3584/2007 διορθώνεται η παραπεμπόμενη διάταξη και η παρ. 1Α διαμορφώνεται ως εξής:
«1Α. Η διευκόλυνση της παρ. 1Α του άρθρου 58 χορηγείται αυτοτελώς σε κάθε φυσικό, θετό και ανάδοχο γονέα υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου, όταν πρόκειται για ανατροφή τέκνου ηλικίας έως και οκτώ (8) ετών.».



Οι ερωτήσεις μου λοιπόν είναι οι εξής:

1. Εγώ, ως νεοδιόριστος (και άρα δόκιμος), θα μπορούσα να αιτηθώ και να πάρω αυτήν την άδεια;

2. Έχω καταλάβει καλά, ότι αιτείσαι άδεια άνευ αποδοχών και σου πληρώνουν τους μισθούς 2 μηνών για κάθε παιδί; Ως εκ τούτου, μπορείς να αιτηθείς άδεια άνευ αποδοχών για 4 μήνες και τελικά να είναι άδεια με αποδοχές για αυτό το διάστημα;

Αν ξέρει κάποιος, θα του ήμουν υπόχρεος αν μου απαντούσε.

Lefi
Δόκιμος
Δόκιμος
Δημοσιεύσεις: 104
Εγγραφή: Σάβ Ιουν 05, 2021 4:14 pm

Re: Διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις

Δημοσίευσηαπό Lefi » Παρ Ιαν 31, 2025 9:10 am

Καλημέρα, μπορείς να αιτηθείς ακόμα και αν είσαι σε δόκιμη περίοδο,αλλά θα πρέπει να έχεις εξαντλήσει όλες τις υπόλοιπες άδειες που δικαιούσαι για να μπορέσεις να πάρεις ανευ αποδοχών. Όσον αφορά τη μισθοδοσία,επειδή κ εγω το είχα ψάξει, με 3 παιδιά πληρωνόσουν τους 3 απο τους 4 μήνες,δεν ξέρω τι διαφορά θα έχεις με τα δίδυμα,δε θυμάμαι,με επιφύλαξη πρέπει να ισχύει το 4μηνο που αναφέρεις. Επίσης μιλάμε για 4 μήνες δεδομένου οτι αυτοί αναγνωρίζονται σαν πραγματική υπηρεσία,αν χρειαστείς περισσότερο εννοείται οτι μπορείς να ζητήσεις.

EconScientist
Μαθητευόμενος
Μαθητευόμενος
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Παρ Αύγ 16, 2024 11:42 am

Re: Διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις

Δημοσίευσηαπό EconScientist » Παρ Ιαν 31, 2025 8:38 pm

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Άρα τι να κάνω; Μόλις ορκιστώ να ζητήσω άδεια άνευ αποδοχών για 4 μήνες με αυτήν την αιτιολόγηση;

Lefi
Δόκιμος
Δόκιμος
Δημοσιεύσεις: 104
Εγγραφή: Σάβ Ιουν 05, 2021 4:14 pm

Re: Διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις

Δημοσίευσηαπό Lefi » Τρί Φεβ 25, 2025 11:15 am

Καλημέρα,αργησα λίγο να το δω. Θα πρέπει λογικά πρώτα να εξαντλήσεις τα υπόλοιπα αδειών που δικαιούσαι κ μετά να αιτηθείς,αλλά θα πρότεινα καλύτερα να ρωτήσεις στη διοίκηση γιατί μπορεί στην πράξη να κάνουν κάτι διαφορετικό.


Επιστροφή σε “ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης