Diorismos.gr
Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 
Αρχική » Ειδήσεις » Επιχειρηματικότητα RSS Κατηγορίας

ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ: Φθηνότερο κατά 1,29% το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Diorismos.gr
ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ: Φθηνότερο κατά 1,29% το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι
ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ: Φθηνότερο κατά 1,29% το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Φθηνότερο κατά 1,29% σε σχέση με το 2016, εκτιμάται το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ κατά την περίοδο 11 έως 16 Δεκεμβρίου 2017.

Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει φέτος 149,02 € έναντι 150,96 € που κόστιζε πέρυσι και 147,39 € το 2015, την ίδια ακριβώς περίοδο, με το ίδιο ακριβώς καλάθι προϊόντων. Η καταγεγραμμένη, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016, υποχώρηση κατά 1,94 € (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση 1,29%), αποδίδεται κυρίως στην πτωτική τάση των Λαχανικών και Φρούτων (-4,32%), αλλά και σε εκείνη των διάφορων προϊόντων Super Market (-3,72%).

Ειδικότερα, μικρή μείωση καταγράφει η κατηγορία των Κρεατικών (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά), με κυριότερα χαρακτηριστικά τη στασιμότητα των τιμών του αρνιού και της γαλοπούλας, ενώ η φθηνότερη τιμή του χοιρινού (-5,26%) είναι εκείνη που συμπιέζει προς τα κάτω το κόστος για τους καταναλωτές. Όπως προαναφέρθηκε, η κατηγορία των Φρούτων και των Λαχανικών (δειγματοληψία από Super Market) έχει τη μεγαλύτερη επίδραση, σε όρους ποσοστιαίων μεταβολών, στη διαμόρφωση του φθηνότερου χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Κι αυτό γιατί οι χαμηλότερες τιμές της πατάτας κατά κύριο λόγο (-25,35%) αλλά και των πορτοκαλιών και του λάχανου δευτερευόντως, αντισταθμίζουν τις αντίστοιχες αυξήσεις της ντομάτας και των μήλων.

Παράλληλα, θετική εξέλιξη συνιστά η τάση συρρίκνωσης των τιμών σε προϊόντα που προμηθεύεται το καταναλωτικό κοινό κυρίως από τα Super Market (-3,72%), με τα αλκοολούχα ποτά να σημειώνουν την κυριότερη πτωτική μεταβολή, ακολουθούμενα από το ελαιόλαδο και τη φέτα. Όπως και το 2016, έτσι και τη φετινή εορταστική περίοδο η κατηγορία των Γλυκών/Εδεσμάτων σημειώνει μεν άνοδο (1,36%), σε επίπεδα όμως χαμηλότερα από τα περυσινά. Κυριότερη ερμηνεία του φαινομένου αποτελεί η αύξηση σε διεθνές επίπεδο των τιμών βουτύρου, εξαιτίας του περιορισμού της παραγωγής σε ολόκληρη την Ευρώπη, ήδη από την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η παραπάνω δυσμενής εξέλιξη επηρέασε άμεσα τις εγχώριες επιχειρήσεις και δη τα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους, κυρίως όσον αφορά στις τιμές των κουραμπιέδων. Εντούτοις, όπως αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα της έρευνας, η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω επιχειρήσεων μετακύλησε σε μικρό μόνο ποσοστό τις επιβαρύνσεις στην τελική τιμή διάθεσης των προϊόντων τους.

Οι εκτιμήσεις για βελτίωση του τζίρου του μηνός Δεκεμβρίου 2017 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016 κατά περίπου 1,5%, αποδίδονται στη γενική ανοδική πορεία της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης από την αρχή του έτους (Α΄ εννιάμηνο 2017/2016: +0,6%). Η επαναφορά του κύκλου εργασιών των καταστημάτων λιανικής το φετινό Δεκέμβριο στα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του 2014, περίπου δηλαδή στα 4,09 δις €, αντανακλά τη βελτίωση βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας, μία παράμετρος όμως που θα πρέπει να μετουσιωθεί και στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter




Αρχική » Ειδήσεις » Επιχειρηματικότητα
Παράταση προθεσμίας για την υποβολή σχεδίων βελτίωσης
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Κέντρα Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης
Νέα Δράση ΕΣΠΑ: Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός
Νέα Δράση ΕΣΠΑ: Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου
Νέα Δράση ΕΣΠΑ: Ψηφιακό Βήμα
Νέα Δράση ΕΣΠΑ: Ψηφιακό Αλμα
Στο 57,7% το ποσοστό των επιχειρήσεων που καινοτομούν στην Ελλάδα