Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα
Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 
Αρχική » Ειδήσεις » Επιχειρηματικότητα RSS Κατηγορίας

Ενίσχυση των σιδηροδρομικών μεταφορών με την έγκριση των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών

Diorismos.gr
Ενίσχυση των σιδηροδρομικών μεταφορών με την έγκριση των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών
Ενίσχυση των σιδηροδρομικών μεταφορών με την έγκριση των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Την υποβολή προσφορών για τις δημόσιες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών σιδηροδρομικής μεταφοράς επιβατών στις χώρες της ΕΕ, ενισχύοντας παράλληλα τις επενδύσεις και την ανάπτυξη νέων εμπορικών υπηρεσιών θα επιτρέχει η δέσμη μέτρων που υιοθέτησε το Ευραπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου (4ο νομοθετικό πακέτο για τους σιδηροδρόμους).

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι σιδηροδρομικές εταιρείες θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις αγορές των σιδηροδρομικών μεταφορών επιβατών εντός ΕΕ με δύο τρόπους:

Πρώτον, στις περιπτώσεις όπου οι αρχές συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις για την παροχή υπηρεσιών σιδηροδρομικής μεταφοράς επιβατών, θα δίνεται η δυνατότητα κατάθεσης προσφορών για την ανάληψη των συμβάσεων αυτών. Αυτό θα καταστεί σταδιακά η κατεξοχήν τυπική διαδικασία όταν θα επιλέγονται οι πάροχοι υπηρεσιών.

Οι συμβάσεις αυτές, τις οποίες χρησιμοποιούν τα κράτη μέλη για την παροχή δημόσιων επιβατικών μεταφορών, αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των σιδηροδρομικών υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών στην ΕΕ. Η δυνατότητα που θα δοθεί πλέον στις εταιρείες να υποβάλλουν προσφορές, θα οδηγήσει στο να τεθεί στο επίκεντρο η ικανοποίηση των πελατών, ενώ θα γλυτώσει τα δημόσια ταμεία από ένα σημαντικό κόστος.

Οι εθνικές αρχές θα διατηρήσουν το δικαίωμα της απευθείας ανάθεσης συμβάσεων, χωρίς την κατάθεση προσφορών. Εάν χρησιμοποιηθεί, ωστόσο, αυτή η μέθοδος θα πρέπει να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους επιβάτες ή να οδηγεί σε εξοικονόμηση του κόστους.

Οι συμβάσεις με απευθείας ανάθεση θα πρέπει να περιλαμβάνουν ειδικές απαιτήσεις αναφορικά με την αποδοτικότητα (π.χ. ακρίβεια και συχνότητα υπηρεσιών, ποιότητα υλικών και αριθμός επιβατών που μπορούν να μεταφέρουν). Η απευθείας ανάθεση θα επιτρέπεται στις δημόσιες συμβάσεις κάτω από μια ορισμένη μέση ετήσια αξία ή για την ετήσια παροχή υπηρεσιών επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών (7,5 εκατ. ευρώ ή 500.000 χλμ.)

Δεύτερον, οποιαδήποτε σιδηροδρομική εταιρεία θα μπορεί να προσφέρει εμπορικές υπηρεσίες στις σιδηροδρομικές αγορές μεταφοράς επιβατών στις άλλες χώρες της ΕΕ. Τα κράτη μέλη θα μπορούν, ωστόσο, να περιορίζουν το δικαίωμα πρόσβασης ενός νέου παρόχου σε ορισμένες γραμμές, προκειμένου να διασφαλίζουν τη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων. Η εκάστοτε εθνική ρυθμιστική αρχή θα προχωρεί σε αντικειμενική οικονομική ανάλυση για να προσδιορίσει πότε θα μπορεί να περιοριστεί η ανοικτή πρόσβαση στην αγορά.

Θα υπάρχει αξιολόγηση των οιωνδήποτε πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων προκειμένου να διασφαλίζεται η αμερόληπτη λειτουργία των διαχειριστών υποδομών και η ισότιμη πρόσβαση όλων των φορέων στις σιδηροδρομικές γραμμές και τους σταθμούς. Οι δημόσιοι φορείς εκμετάλλευσης θα υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τους κανόνες εργατικού δικαίου που απορρέουν από το δίκαιο της ΕΕ, το εθνικό δίκαιο ή τις συλλογικές συμβάσεις.

Οι σιδηροδρομικές εταιρείες θα μπορούν να προσφέρουν νέες εμπορικές υπηρεσίες στις εγχώριες σιδηροδρομικές γραμμές από τις 14 Δεκεμβρίου 2020. Η πρόσκληση υποβολής προσφορών θα καταστεί η τυπική διαδικασία για όλες τις νέες συμβάσεις δημοσίων υπηρεσιών από το Δεκέμβριο του 2023, με ορισμένες εξαιρέσεις.


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Επιχειρηματικότητα
Επιχορηγήσεις επαγγελματικών θεατρικών σχημάτων του ελεύθερου θεάτρου 2019-2020
10ος διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας από την Εθνική Τράπεζα
Πρόσκληση σε παρόχους τουριστικών καταλυμάτων για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού
5ο Thessaloniki Demo Day για καινοτόμες ιδέες και startups
Χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη υπερταχέων ευρυζωνικών δικτύων στην Ελλάδα
ΕΤΕπ: Χρηματοδότηση 500 εκ. ευρώ για επιχειρηματικές επενδύσεις νέων και γυναικών
Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη με τελικό γεωργικό προϊόν