Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Ειδήσεις » Εκπαίδευση RSS Κατηγορίας

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων του μεσογειακού γραφείου νεότητας

Diorismos.gr

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Το Μεσογειακό Γραφείο Νεότητας (ΜΟΥ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την προώθηση της κινητικότητας των νέων της περιοχής της Μεσογείου. Για το σκοπό αυτό το ΜΟΥ έχει νομική προσωπικότητα, λαμβάνει εθελοντική οικονομική συνεισφορά από τις συμμετέχουσες χώρες, διεθνείς οργανισμούς, ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Στο ΜΟΥ συμμετέχουν 16 χώρες: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λίβανος, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Σλοβενία, Ισπανία, Τυνησία και Τουρκία.
Το Μεσογειακό Γραφείο Νεότητας σχεδιάστηκε για να αναδείξει την αποφασιστική επίδραση που έχει η εκπαιδευτική κινητικότητα στην ανάπτυξη, τις διαπολιτισμικές ανταλλαγές και την αμοιβαία κατανόηση στην περιοχή της Μεσογείου. Στα 3 πρώτα χρόνια της λειτουργίας του (2011-2014) το ΜΟΥ θα επιδιώξει να εκπληρώσει δύο βασικές αποστολές: α) Το πιλοτικό πρόγραμμα για την κινητικότητα των νέων και β) Να δημιουργήσει ένα κέντρο πληροφοριών για την κινητικότητα στην περιοχή της Μεσογείου.

Το πιλοτικό πρόγραμμα για την κινητικότητα των νέων σχεδιάστηκε με σκοπό να προωθήσει ελκυστικές εκπαιδευτικές επιλογές από το χώρο της Μεσογείου, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταδευτεροβάθμια προγράμματα σε γνωστικά αντικείμενα σχετικά με την ανάπτυξη της περιοχής, αρχική εργασιακή εμπειρία και αξιοποίηση των αποκτηθέντων δεξιοτήτων στις χώρες καταγωγής των σπουδαστών.
Κατά τη διάρκεια της τριετούς, πειραματικής φάσης του προγράμματος, το ΜΟΥ θα προωθήσει την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων σπουδών, με συμμετοχή τουλάχιστον δύο ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης από διαφορετικές χώρες,, με επίκεντρο τα προγράμματα σπουδών μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, με σκοπό να παράσχει στους φοιτητές τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να διευκολύνει την κινητικότητα τους, καθώς την προσωρινή τους εγκατάσταση και αρχική επαγγελματική εμπειρία στη συμμετέχουσα χώρα της επιλογής τους.

Το πιλοτικό πρόγραμμα για την κινητικότητα θα επιδιώξει κατά την 3ετία 2011-2014 τους ακόλουθους στόχους:
α) τον χαρακτηρισμό προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης τα οποία θα ανταποκρίνονται σε γνωστικά αντικείμενα μεσογειακού ενδιαφέροντος (ετικέτα ΜΟΥ, "ΜΟΥ label"), βασισμένο σε προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων από τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης των συμμετεχουσών χωρών. Η "ετικέτα ΜΟΥ" αποδίδεται σε προγράμματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών τα οποία ανταποκρίνονται στο σκοπό του Μεσογειακού Γραφείου Νεότητας. Αποδίδεται για όλη τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος (2011-2014) και τα προγράμματα που εντάσσονται σε αυτό λαμβάνουν οικονομική στήριξη προκειμένου να διευκολυνθεί η κινητικότητα των σπουδαστών.
β) την παροχή υποτροφιών που θα επιτρέπουν στους φοιτητές να εγγράφονται σε προγράμματα σπουδών στα οποία έχει αποδοθεί "ΜΟΥ label". Οι αποδέκτες των υποτροφιών θα απολαμβάνουν διευκολύνσεις που θα τους επιτρέπουν την είσοδο εγκατάσταση και εγκατάσταση σε μια από τις συμμετέχουσες χώρες, καθώς και την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.
γ) την κινητοποίηση εταιριών, δικτύων και συμμετεχουσών χωρών ώστε να διασφαλιστεί η υποστήριξη των φοιτητών καθ΄ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους.
δ) να προσφέρει στους δικαιούχους των υποτροφιών την δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες τους στη χώρα τους.

Κατά την διάρκεια της πιλοτικής περιόδου 2011-2014 το ΜΟΥ θα εκδίδει προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων σε ετήσια βάση, η οποία θα απευθύνεται στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Η πρώτη πρόσκληση για την ένταξη προγραμμάτων μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών στο Πιλοτικό Πρόγραμμα για την Κινητικότητα των Νέων κυκλοφόρησε την 1η Οκτωβρίου 2010 και η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει την 12η Δεκεμβρίου 2010.

Η πρόσκληση αφορά προγράμματα:
A) Μεταπτυχιακού επιπέδου. Δεκτοί γίνονται οι σπουδαστές, κάτοχοι πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης, διάρκειας σπουδών τουλάχιστον τριών ετών. Τα προγράμματα θα πρέπει να είναι μονοετούς ή διετούς διάρκειας.
Β) Διδακτορικού επιπέδου. Δεκτοί γίνονται υποψήφιοι οι οποίοι κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (ή ισοδύναμο) και η διάρκεια σπουδών και έρευνας είναι τουλάχιστον 3 έτη και ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν κοινά προγράμματα σπουδών τα οποία ήδη λειτουργούν σε σύμπραξη με ιδρύματα που εδρεύουν στις συμμετέχουσες χώρες (π.χ. προγράμματα Erasmus-Mundus). Η χορήγηση υποτροφιών των σπουδαστών που συμμετέχουν στα εν λόγω προγράμματα γίνεται υπό προϋποθέσεις.
Τα υποψήφια προγράμματα σπουδών θα πρέπει να εμπίπτουν στις γνωστικές περιοχές ενδιαφέροντος της συνεργασίας, οι οποίες είναι:
Θετικές επιστήμες και μηχανική (Γεωργία, Περιβαλλοντικές Επιστήμες και Επιστήμες της γης, Επιστήμες των Υπολογιστών, Μαθηματικά, Τηλεπικοινωνίες, Ηλεκτρονική, Μηχανική, Αστικός Σχεδιασμός, Μεταφορές)
Κοινωνικές Επιστήμες (Δίκαιο, Πολιτισμός, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομικά, Χρηματοοικονομικά, Τουρισμός, Αθλητισμός, Εκπαίδευση)
Επιστήμες Υγείας (Ιατρική, Βιολογία, Βιοτεχνολογία)
Όλες οι σχετικές πληροφορίες, καθώς και τα έντυπα υποβολής αιτήσεων είναι διαθέσιμα στις ιστοσελίδες:

http://www.mediterraneanofficeforyouth.org/index.php?option=com_content&view=article&id=90&Itemid=152〈=en

Για πληροφορίες δύνασθε να επικοινωνείτε με την Δ/νση Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (κα. Χηνοπούλου Ελένη, τηλ. 210-3443177, eudir@ypepth.gr

υπεύθυνη επικοινωνίας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς κα. Ντόκου Βρισηίδα, τηλ. 210-2599373, medofficeforyouth@neagenia.gr


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Εκπαίδευση
Εγγραφές στο ολοήμερο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα επιλογής υποψηφίων στα ΔΙΕΚ του υπουργείου παιδείας
Ανανεώνονται τα σχολικά βιβλία και τα προγράμματα σπουδών
Νέα, ψηφιακή εποχή για τα διαδραστικά σχολικά βιβλία
Επιλογή εποπτών και εκπονητών για την επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών
Ανοικτό κάλεσμα του δήμου Αθηναίων σε εκπαιδευτικούς για επιμορφωτικές δράσεις
Νέοι όροι για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση