Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Ειδήσεις » Εκπαίδευση RSS Κατηγορίας

Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ειδική αγωγή

Diorismos.gr

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Το Υπουργείο Παιδείας, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), επενδύει στην υποστήριξη των Ατόμων με Αναπηρία στην εκπαίδευση. Στο πλαίσιο της στήριξης νέων εκπαιδευτικών πρακτικών για την αναγνώριση και απαλοιφή των εμποδίων στην τάξη, ξεκινάει συντονισμένη προσπάθεια υποστήριξης μαθητών με αναπηρία και μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Πρώτο σημαντικό βήμα για τη μετρήσιμη αποτελεσματικότητα του όλου σχεδιασμού είναι να καταγραφούν σε Βάση Δεδομένων όλοι οι μαθητές με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, επιπέδου πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά κατηγορία αναπηρίας ή ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης. Το ολοκληρωμένο αυτό ηλεκτρονικό μητρώο θα βοηθήσει ώστε να προσαρμοστεί ο θεσμός της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στις πραγματικές ανάγκες των μαθητών.

Επιπλέον, ξεκινά προσπάθεια αναπροσαρμογής του εκπαιδευτικού υλικού ώστε να γίνει κατάλληλο και προσβάσιμο από όλους. Τα σχολικά εγχειρίδια για την Α΄ και Β΄ Δημοτικού θα προσαρμοστούν ώστε να καλύψουν ανάγκες των μαθητών που παρουσιάζουν:
- προβλήματα όρασης (τυφλοί και αμβλύωπες)
- προβλήματα ακοής
- κινητικά προβλήματα των άνω άκρων
- μέτρια και ελαφριά νοητική υστέρηση
- αυτισμό

Πέραν αυτών, με βάση τα στοιχεία της εκπαιδευτικής πραγματικότητας και την ανάγκη που διαπιστώνεται, σχεδιάζεται υψηλών προδιαγραφών επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με συνδυασμό θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης και διαρκή επιστημονική ενημέρωση για θέματα που αφορούν τις πρακτικές του Προγράμματος.

Το επιμορφωτικό υλικό που θα παραχθεί στο πλαίσιο της Πράξης αλλά και το υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί σε παλαιότερα συναφή Προγράμματα θα συγκεντρωθεί και θα αξιοποιηθεί μέσω της μεγάλης ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας που δημιουργεί το Υπουργείο Παιδείας με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ).

Η Επένδυση στην Κοινωνία της Γνώσης αφορά όλους και έχει στόχο να καλύψει τις διαφορετικές και πολύμορφες εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των μαθητών.

Με βάση τα παραπάνω, δημοσιεύονται 3 Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Ειδική Αγωγή: «Σχεδιασμός και ανάπτυξη προσβάσιμου εκπαιδευτικού και εποπτικού υλικού για μαθητές με αναπηρίες», «Σχεδιασμός και ανάπτυξη ηλεκτρονικού μητρώου δεδομένων για όλους τους μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και η αξιοποίησή του στην εκπαιδευτική διαδικασία», «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες»


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Εκπαίδευση
Τροποποίηση στις αντιστοιχίες τμημάτων των ΑΕΙ
Θέσεις ακαδημαϊκών υποτρόφων στο τμήμα πληροφορικής του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό
Νέα υπουργική απόφαση για τις αναθέσεις διδασκαλίας μαθημάτων σε γυμνάσιο και ΓΕΛ
Παράταση αιτήσεων για φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 1.000 ευρώ
Έναρξη τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ
Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ