Diorismos.gr
Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 
Αρχική » Ειδήσεις » Εκπαίδευση RSS Κατηγορίας

Διακοπή πρόσβασης σε επιστημονικές πηγές στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες

Diorismos.gr

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Την ασυνέπεια της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι στην Ακαδημαϊκή και Ερευνητική κοινότητα τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ). Αφορμή για τη νέα ανακοίνωση της ΕΕΒΕΠ αποτέλεσε το πρόβλημα που έχει ανακύψει εδώ και ένα χρόνο με τη μη καταβολή συνδρομών σε επιστημονικές πηγές στις Ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, από την Πολιτεία.

Όπως τονίζει η ΕΕΒΕΠ στην ανακίνωσή της, σε μια εποχή που η πρόσβαση στη γνώση μέσα από την αναζήτηση της πληροφορίας σε επιστημονικά περιοδικά και βάσεις δεδομένων συνιστά βασικό εργαλείο εκπαίδευσης και έρευνας η ελληνική πολιτεία στερεί από την ακαδημαϊκή – ερευνητική κοινότητα το θεμελιώδες της δικαίωμα μη φροντίζοντας να είναι συνεπής στις συμβατικές υποχρεώσεις που καλείται να εκπληρώσει. Η παρουσία του Καθηγητή Β. Παπάζογλου και πρώην Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στη θέση του Ειδικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα βρεθεί σύντομα λύση αν και αυτό δεν αναιρεί τα λάθη και τις παραλείψεις προηγούμενων ετών που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Η απόσυρση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητή Α. Τρούμπη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το αδιέξοξο που έχει δημιουργηθεί επιβεβαιώνει δυστυχώς την τραγική κατάσταση.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ίδιος στο έγγραφο απόσυρσης του στα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Οι διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας είναι προφανείς: όπως λέω και στην ανωτέρω συνημμένη επιστολή μου, υπάρχουν πράγματα μη-ανεκτά, όσον καλή κι αν είναι η γενική πρόθεση. Αδυνατώ να δεχθώ ότι η γενική βλακώδης γραφειοκρατία και διαχειριστική λαγνεία των υπηρεσιών δύνανται να υπερτερούν της πολιτικής απόφασης και της στρατηγικής βάθους. Πανεπιστήμια χωρίς βιβλιοθήκες δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο, ερευνητές χωρίς βιβλιογραφία είναι ανέκδοτο, όπως και τα greek statistics! Πού; Στην Ελλάδα της ψηφιακής σύγκλισης; Να κάνουν τη δουλειά τους και να την κάνουν έγκαιρα, γρήγορα και σωστά! Όλα τα άλλα, υπολείπονται της ουσίας. Πώς θα συμμετάσχω σε εκλεκτορικά νέων συναδέλφων, συζητώντας περί δημοσιεύσεων και impact factor, όταν επί καιρώ δεν θα μπορούν να διαβάζουν τη διεθνή βιβλιογραφία; Πώς θα διευθύνω διδακτορικά και μεταπτυχιακές διατριβές, νέων ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες; Γιατί να πάει μια σειρά φοιτητών χαμένη; Στο όνομα του υψηλού επιπέδου σχεδιασμού του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ, που διαρκεί 3 χρόνια τώρα; Όχι, από εμένα..»

H Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων ζητάει την άμεση παρέμβαση της Υπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννας Διαμαντοπούλου προκειμένου έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να βρεθεί λύση και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στις επιστημονικές πηγές που παρέχονται από τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες στο μέλλον. Με δεδομένο ότι οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες έχουν δεχθεί από το Μαϊο του 2009 σοβαρά πλήγματα να επανεξεταστεί το πλαίσιο της οργανωτικής – λειτουργικής δομής τους και να υπάρξουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις που θα τις ενισχύσουν τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και με την περαιτέρω ανάπτυξη – αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής E-Learning
 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Εκπαίδευση
Μέχρι 4 Ιουλίου η υποβολή δικαιολογητικών εκπαιδευτικών ΕΑΕ για τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ
Μέχρι 25 Ιουνίου οι αιτήσεις για τις προκαταρκτικές εξετάσεις της πυροσβεστικής ακαδημίας
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας από περιοχή σε περιοχή του άρθρου 44 του 4589/2019
601 μεταδιδακτορικές υποτροφίες από το ΙΚΥ
Εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας Μαΐου 2019
Τροποποίηση ΥΑ διαπίστωσης συνάφειας ΠΜΣ με την ειδική αγωγή και σχολική ψυχολογία
Το ΦΕΚ της κατανομής 943 νέων θέσεων ΕΕΠ - ΕΒΠ