Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Ειδήσεις » Εκπαίδευση RSS Κατηγορίας

Την άμεση απόσυρση των σχεδίων Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Τεχνολόγων ζητά το ΤΕΕ

Diorismos.gr

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Την άμεση απόσυρση των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) και αναφέρονται στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ με ειδικότητες Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ενεργειακής Τεχνολογίας, Αυτοματισμού, Ναυπηγικής, Γεωτεχνoλογίας και Περιβάλλοντος, Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Κλωστοϋφαντουργίας, Οχημάτων και Τεχνολογίας Αεροσκαφών, ζητά το ΤΕΕ με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Παιδείας, αλλά και τους συναρμόδιους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Θεωρούμε απαράδεκτο το περιεχόμενό τους» αναφέρεται στην επιστολή του ΤΕΕ.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη λήψη της απόφασης στο ΣΑΤΕ είναι επίσης απαράδεκτη, υπογραμμίζεται στην επιστολή. «Δεν διαμορφώθηκε ως προϊόν διαλόγου ή έστω μιας στοιχειώδους επιστημονικής και νομικής ανάλυσης, αλλά ως κατευθυνόμενη διευθέτηση σκοπιμοτήτων» τονίζεται.

Να σημειωθεί ότι ομόφωνα απορριπτική των συγκεκριμένων σχεδίων Π.Δ. ήταν και η απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, η οποία συζήτησε το θέμα στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις της (6 και 20 Δεκεμβρίου). Με ψήφισμά της κάλεσε τον υπουργό Παιδείας «να μην προωθήσει κανένα Προεδρικό Διάταγμα επαγγελματικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με τα δικαιώματα των διπλωματούχων μηχανικών προτού να προηγηθεί ένας ολοκληρωμένος διάλογος με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας». Ταυτόχρονα «καλεί όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς, του ΥΠΕΧΩΔΕ, του ΥΠΑΝ, του ΥΠΑΓΑΝ, να μη συμπράξουν σε ένα έγκλημα ενάντια στην επιστημονική κοινότητα της χώρας, σε μια χρονική περίοδο εξαιρετικά δύσκολη» και παράλληλα «καλεί την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα Περιφερειακά του Τμήματα, όλους τους συλλόγους των διπλωματούχων μηχανικών σε εγρήγορση, παρέμβαση και κινητοποίηση, ώστε να περιφρουρηθεί το δικαίωμα πρόσβασης και άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού σε όσους και σε όσο εύρος έχουν τις γνώσεις για να περιφρουρήσουν την ποιότητα, την ασφάλεια, την αισθητική και την οικονομία των κατασκευών, των μελετών, των σχετικών υπηρεσιών και διεργασιών».

Όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση της Αντιπροσωπείας «το ΤΕΕ έχει διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη μεταρρύθμιση της τεχνικής παιδείας, για να μη λειτουργεί το σύστημα απονομής επαγγελματικών αρμοδιοτήτων ως "φούσκα". Πρόταση δίκαιη και ικανοποιητική για τους διπλωματούχους μηχανικούς, για τους τεχνολόγους μηχανικούς, για τους απόφοιτους μέσων τεχνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, για τους εμπειροτέχνες. Όλοι όσοι έχουν γνώσεις, δεξιότητες και ασχολούνται στο χώρο των τεχνικών έργων (από τους τεχνίτες έως τους διπλωματούχους μηχανικούς) πρέπει να έχουν διασφάλιση εισόδου στην απασχόληση, δικαίωμα πρόσβασης σε ένα σύγχρονο πλαίσιο επαγγελματικών δικαιωμάτων, δυνατότητα συμμετοχής σε διεπιστημονική και διατεχνική ομάδα».

Στην ίδια απόφαση τονίζεται ότι «είναι αναγκαίος ο διάλογος, άμεσος και με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Αυτός εξάλλου είναι ο τρόπος με τον οποίο το ΤΕΕ αισθάνεται ότι αξίζει να απαντήσει στη συστηματική, και από τα πλέον επίσημα χείλη, διαστρέβλωση των θέσεών του και στην προσπάθεια να δημιουργηθεί διχαστικό- αποπροσανατολιστικό κλίμα ανάμεσα σε κατηγορίες εργαζομένων στον τεχνικό τομέα».


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Εκπαίδευση
Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων για το 2019-2020
Παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη σύσταση της εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης
Υποτροφίες σε πολίτες της Κύπρου από την ΟΠΑΠ Κύπρου
Πρόσβαση σε εκατομμύρια ηλεκτρονικά τεκμήρια από την εθνική βιβλιοθήκη
Θέση ακαδημαϊκού υποτρόφου στο τμήμα περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου
Υποβολή αιτήσεων υποψηφίων διδασκόντων στην ενισχυτική διδασκαλία 2019-20
Αποτελέσματα ενστάσεων - αιτήσεων θεραπείας μετεγγραφών ακαδημαϊκού έτους 2019-2020