Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Ειδήσεις » Εκπαίδευση RSS Κατηγορίας

Δηλώσεις του υπ. Παιδείας κ. Ε. Στυλιανίδη για Πανελλαδικές, Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Κολλέγια

Diorismos.gr

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης μετά το πέρας των εργασιών της 59ης Συνόδου των Πρυτάνεων στους Δελφούς.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, είναι η πρώτη φορά που τα Δημόσια Πανεπιστήμια συνδιαμορφώνουν την εθνική στρατηγική για την έρευνα στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, έχοντας διασφαλισμένα από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων 433 εκατομμύρια ευρώ για πρωτογενή έρευνα που αναζητά την καινοτομία και στηρίζει τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά στην Ανώτατη Δημόσια Εκπαίδευση. Ένα άλλο σημείο είναι η αποζημίωση για την εύκολη και γρήγορη μετακίνηση των Εκλεκτόρων που συμμετέχουν στη διαδικασία αξιολόγησης και εξέλιξης μελών ΔΕΠ από άλλα Πανεπιστήμια. Ήδη έχει δοθεί το σχετικό κονδύλιο και άρα επιταχύνονται οι διαδικασίες αξιολόγησης νέων μελών ΔΕΠ. Ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός, υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και δημοσιεύεται σε ΦΕΚ τις επόμενες μέρες.

Έχει επίσης επιλυθεί το ζήτημα που ετέθη κατά την προηγούμενη Σύνοδο, για τη χρηματοδότηση και τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας και της ανάπτυξης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Με έκτακτη παρέμβαση και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν διασφαλιστεί τα απαιτούμενα κονδύλια. Ο προϋπολογισμός για την πρώτη τριετία ξεπερνάει τα 49 εκατομμύρια ευρώ και βεβαίως προβλέπεται το σημαντικότερο ποσό από αυτά να δαπανηθεί στον εμπλουτισμό των βιβλίων και των περιοδικών σε όλο το επόμενο διάστημα, γεγονός που θα διευκολύνει και την πανεπιστημιακή έρευνα, αλλά και τη διδασκαλία. Παράλληλα, τακτοποιείται και το ζήτημα των 440 υπαλλήλων αυτών των βιβλιοθηκών, που ήταν αίτημα των ιδρυμάτων. Τους ενημέρωσα ότι ήδη έχει υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, για τη διασφάλιση των πρώτων 175 πιστώσεων για τα μέλη ΔΕΠ τα οποία έχουν κριθεί και τα οποία ανέμεναν μέχρι τώρα τον τελικό τους διορισμό στις οργανικές τους θέσεις.

Τον επόμενο Ιανουάριο θα δοθεί ακόμα μία πίστωση, προκειμένου γίνει η τακτοποίηση των εκκρεμών υποθέσεων του διορισμού των μελών ΔΕΠ. Έχει διατεθεί ο συνολικός αριθμός για την προκήρυξη νέων θέσεων για μέλη ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και τις επόμενες μέρες θα γίνει η σχετική κατανομή στα Ιδρύματα. Επίσης εγκρίθηκε ένα αίτημα που εκκρεμούσε εδώ και πολλά χρόνια από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, η χρηματοδότηση και η θεσμοθέτηση νέων θέσεων ΕΤΕΠ, οι οποίες επίσης θα κατανεμηθούν το επόμενο διάστημα με συγκεκριμένο αξιολογικό και αξιοκρατικό τρόπο.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τη EUROSTAT, είναι μέσα στις 5 χώρες με την υψηλότερη δημόσια χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και στη ζώνη του ΟΟΣΑ, δαπανώντας συνολικά το 1,3% του ΑΕΠ της για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια λαμβάνουν το 90% των πόρων τους από το Ελληνικό Κράτος, από το Δημόσιο, ενώ ο μέσος όρος στα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και στα Πανεπιστήμια της ζώνης του ΟΟΣΑ είναι το 65%. Το υπόλοιπο, δηλαδή το 35% στα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια διασφαλίζεται από ιδιωτικούς πόρους. Στόχος δεν πρέπει να είναι μόνο η αύξηση των δημοσίων δαπανών για την παιδεία, αλλά και η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών, χωρίς βεβαίως να αγγίζεται το αυτονόητο και θεσμικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του Έλληνα για δημόσια δωρεάν παιδεία, όπως αυτό περιγράφεται στο Ελληνικό Σύνταγμα.

Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο τέθηκε από τη Σύνοδο, είναι η διάθεση της Συνόδου να ανοίξει τη συζήτηση για τον τρόπο αποσύνδεσης του Λυκείου από την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ο κ. Στυλιανίδης ενημέρωσε το Προεδρείο και τους Πρυτάνεις ότι μόλις θα ξεκινήσει επίσημα ο διάλογος, θα απευθυνθούν σε όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και θα ζητήσουν τις απόψεις τους και θα είναι βεβαίως ευτυχές έργο να μπορέσουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και οι δύο Σύνοδοι, η Σύνοδος των Πρυτάνεων και η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ, να δώσουν μια συνθετική πρόταση. Θα ανοίξει ο διάλογος πριν το πέρας του έτους, θα διαρκέσει για αρκετό χρονικό διάστημα, θα ακουστούν όλες οι φωνές, θα διαμορφωθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και η θεσμική πρωτοβουλία θα εκδηλωθεί την επόμενη κυβερνητική περίοδο.

Για το θέμα των κολλεγίων ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η Ελληνική Πολιτεία είχε τη διορατικότητας, ζυγίζοντας σωστά το Κοινοτικό Δίκαιο και το Ελληνικό Σύνταγμα, να διαμορφώσει το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο τον Ιούνιο, το κάθε περίπτερο στην Ελλάδα θα μπορούσε να δίνει πτυχία. Πτυχία που θα οδηγούν σε αναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα. Θα πρέπει να υπάρξει ένας σαφής χρόνος προετοιμασίας πριν την απόλυτη ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας στο Εθνικό Δίκαιο.

Τέλος το μήνυμα που στέλνει τώρα σε όλα τα Δημόσια Ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και σε όλον τον εκπαιδευτικό κόσμο, στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα, είναι διττό. Συνέχιση της προσπάθειας για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και εξωστρέφεια. Δηλαδή αντεπίθεση στο διεθνές περιβάλλον. Η πρώτη κίνηση ήταν τα διεθνή μεταπτυχιακά. Η θεσμοθέτηση της δυνατότητας της χώρας μας να προσελκύσει σε ξενόγλωσσα προγράμματα ξένους φοιτητές εδώ ή να αναπτύξει παραρτήματα ελληνικών Πανεπιστημίων στο εξωτερικό που θα παρέχουν υπηρεσίες μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Αντίστοιχα επιθετικά μπορούμε να κινηθούμε και σε άλλα επίπεδα. Ήδη οι συνεργασίες των ελληνικών Δημοσίων Πανεπιστημίων με διάσημα ξένα ευρωπαϊκά ή μη ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια είναι μια πραγματικότητα.

Δείτε όλες τις δηλώσεις του Υπ. Παιδείας κ. Ε. Στυλιανίδη


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Εκπαίδευση
Υποτροφίες της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών
Επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων από 1η Φεβρουαρίου
Με e-mail ο έλεγχος επίδοσης όλων των μαθητών στους κηδεμόνες τους
Εγκύκλιος για την εορτή των Τριών Ιεραρχών
Υποβολή αιτήσεων υποψηφίων διδασκόντων στην ενισχυτική διδασκαλία 2020-2021
Ξεκινά η εσωτερική και η εξωτερική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων
Αναβολή εξετάσεων του Ιανουαρίου 2021 Α2 για επαγγελματικούς σκοπούς