Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Ειδήσεις » Εκπαίδευση RSS Κατηγορίας

Σημαντικές ρυθμίσεις για τους Εκπαιδευτικούς και την Εκπαίδευση στο νέο νομοσχέδιο

Diorismos.gr

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου "Θέματα προσωπικού του ΥπΕΠΘ και άλλες διατάξεις" ανέλυσε σε ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Στυλιανίδης.

Οι βασικές ρυθμίσεις στο νέο νομοσχέδιο που αφορούν τους Εκπαιδευτικούς καθώς και το σύνολο της εκπαίδευσης έχουν ως εξής:

 • Με τη θεσμοθέτηση μέγιστου χρόνου παραμονής στον πίνακα αναπληρωτών στους 24 μήνες με την προϋπόθεση μίας επιτυχούς συμμετοχής στο ΑΣΕΠ διορίζονται φέτος 1200 εκπαιδευτικοί επιπλέον, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα έχουν συμπληρώσει ακόμη και 70 μήνες ως αναπληρωτές, και κατοχυρώνεται πλέον σαφές νομοθετικό πλαίσιο για τους νέους αναπληρωτές, οι οποίοι θα γνωρίζουν τους κανόνες εξ’ αρχής, για το πότε και το πώς θα διοριστούν μόνιμα.
 • Για κοινωνικούς λόγους διορίζονται εντός πενταετίας και οι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσίες άνω των 30 μηνών, οι οποίοι δεν είναι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ. Πρόκειται για 1850 περίπου εκπαιδευτικούς οι οποίοι εργάζονται επί πολλά έτη ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι και οι περισσότεροι εξ’ αυτών είναι ήδη έγγαμοι με παιδιά και έχουν πτυχίο πάνω από 15 έτη.
 • Με τη ρύθμιση για τους αναπληρωτές εισάγεται η παιδαγωγική επάρκεια ως απαραίτητο προσόν διορισμού, για να διασφαλιστεί η ποιότητα των νέων εκπαιδευτικών, που θα διορίζονται εφ’ εξής στη δημόσια εκπαίδευση. Γι’ αυτό το λόγο σε συνεννόηση με την ΑΣΠΑΙΤΕ, οι θέσεις αναπληρωτών που θα εισαχθούν στο ετήσιο πρόγραμμα κατάρτισης Π.Ε «ΕΠΠΑΙΚ» για το έτος 2008-2009 θα είναι 143, αριθμός τριπλάσιος του περσινού και αναμένεται ανακοίνωση για το πρόγραμμα τρίμηνης διάρκειας για τις τεχνικές ειδικότητες.
 • Όλοι αυτοί οι διορισμοί γίνονται επιπλέον και χωρίς να θίγεται το σύστημα 60% - 40% που ίσχυε μέχρι τώρα - σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες της υπηρεσίας. Με το νέο Ν/Σ ο χρόνος παραμονής στην αναπλήρωση δεν θα ξεπερνάει τα τρία (3) χρόνια.
 • Μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ16 Μουσικών, που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό και τα πτυχία τους ισοτιμήθηκαν από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ομοταγή με τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να μπορούν να διοριστούν και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
 • Επιλύονται διοικητικά προβλήματα που δυσχέραιναν τη σωστή διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού.
 • Καθορίζεται ο χρόνος υποβολής παραίτησης από τους εκπαιδευτικούς που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, για την έγκαιρη κάλυψη των κενών στα σχολεία.
 • Κωδικοποιούνται οι διατάξεις που προβλέπουν ποια προϋπηρεσία λογίζεται ως εκπαιδευτική για την ένταξη στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών.
 • Διευκολύνονται οι διοριστέοι του ΑΣΕΠ οι οποίοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διοριστούν αμέσως μετά την απόλυσή τους από το στρατό.
 • Κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ και του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης με ένταξή τους στον κλάδο ΠΕ 03 Μαθηματικών.
 • Κατοχυρώνοντα τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου με την ένταξή τους στον κλάδο ΠΕ04.
 • Συστήνεται ο κλάδος ΠΕ33 στον οποίο εντάσσονται οι απόφοιτοι του τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, καθώς και ο κλάδος ΠΕ34 για του απόφοιτους του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας.
 • Θσμοθετείται ολοκληρωμένο σύστημα δια βίου μάθησης των δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτών ενηλίκων και αξιοποίησης των υποδομών της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων σε όλη την επικράτεια, καθώς και των συστημάτων τηλεκπαίδευσης. Επιπλέον, κατοχυρώνεται διαφανής και αξιοκρατική διαχείριση του σώματος των εκπαιδευτών και ενισχύεται το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της Δια Βίου Μάθησης.
 • Εξισώνονται οι αποσπάσεις των Ελλήνων εκπαιδευτικών με τους υπόλοιπους ευρωπαίους συναδέλφους τους στα Ευρωπαϊκά σχολεία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής.
 • Διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών με στόχο τον εκσυγχρονισμό, τη χρηστή διοίκηση και τη στρατηγική ανάπτυξη των Βιβλιοθηκών, των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) και της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης.
 • Δεν θα δημοσιεύονται σε ΦΕΚ οι επιτροπές των Διευθύνσεων Διεξαγωγής Εξετάσεων και Πιστοποίησης Ξένων Γλωσσών, καθώς και οι επιτροπές και τα συμβούλια σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, των Διευθύνσεων Εφαρμογής Προγραμμάτων Σχολών Εκπαίδευσης Διδακτικού Προσωπικού και Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, ώστε να επιτυγχάνεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό η μυστικότητα και το αδιάβλητο των εξετάσεων που διενεργούν.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, ως τα τέλη Ιουλίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών. Από τα μέσα Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν οι διορισμοί των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και έως τα τέλη του ίδιου μήνα θα έχει ξεκινήσει η εισαγωγική επιμόρφωση νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του σχολικού έτους.

Επιπλέον, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς το κτιριακό πρόγραμμα του ΟΣΚ για το «Έξυπνο Σχολείο», ενώ ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαβούλευση με 200.000 εκπαιδευτικούς για την επιμόρφωση.

Επιπρόσθετα, είναι έτοιμο και θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες το νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή, ένα νομοσχέδιο για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Diorismos.gr


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Εκπαίδευση
Αιτήσεις ατόμων που πασχουν από σοβαρές παθήσεις για εισαγωγή στα ΑΕΙ
550 θέσεις μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ
Πώς θα διεξαχθούν οι κατατακτήριες εξετάσεις για τα ΑΕΙ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021
7 υποτροφίες για διδακτορικό στο εξωτερικό από κοινού ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και σε ΗΠΑ-Καναδά
Εξετάσεις για τη λήψη του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας περιόδου Νοεμβρίου 2020
Σχετικά με την παροχή στοιχείων των γονέων στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων
Υποβολή αίτησης για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ έτους 2021