Diorismos.gr
Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 
Αρχική » Ειδήσεις » Δημόσια διοίκηση RSS Κατηγορίας

Συνέδριο ΑΣΕΠ: Προτάσεις για βελτιώσεις στο σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα

Diorismos.gr
Συνέδριο ΑΣΕΠ: Προτάσεις για βελτιώσεις στο σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα
Συνέδριο ΑΣΕΠ: Προτάσεις για βελτιώσεις στο σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΑΣΕΠ με θέμα Επιλογή Ανθρώπινου Δυναμικού στον Δημόσιο Τομέα: Νέες τάσεις & προκλήσεις, το οποίο πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, κ. Ιωάννης Καραβοκύρης, ο οποίος επεσήμανε ότι: Κατά την εικοσαετή και πλέον λειτουργία του, το ΑΣΕΠ πέτυχε να ανατρέψει παγιωμένες νοοτροπίες και πρακτικές, καταδεικνύοντας τη δυνατότητά του ως ανεξάρτητη αρχή να εκπληρώσει με επιτυχία το θεσμικό του ρόλο και να διασφαλίσει αμεροληψία και διαφάνεια και καταξιώθηκε ως ουσιαστικός μηχανισμός διασφάλισης της αντικειμενικότητας στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Παρά τις σημαντικές όμως αλλαγές ή ρυθμίσεις που έγιναν κατά καιρούς, με τις οποίες δόθηκαν λύσεις σε αρκετά ζητήματα που δυσχέραιναν το έργο του ΑΣΕΠ, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα , πολλά από τα οποία έχουν επισημανθεί με την Ετήσια Έκθεση που υποβάλουμε στη Βουλή των Ελλήνων..

Χαιρετισμό προς τους συνέδρους απεύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης και η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κα Όλγα Γεροβασίλη. Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου παρέστη επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Σκουρλέτης.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, μεγάλος αριθμός εκπροσώπων της Πολιτείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και διεθνών οργανισμών, προσέγγισαν με τις εισηγήσεις τους το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και τους προβληματισμούς του, τις σύγχρονες εξελίξεις καθώς και εναλλακτικές προσεγγίσεις σχετικά με την επιλογή του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα.

Στην τελευταία ενότητα του Συνεδρίου, εκπρόσωποι κομμάτων παρουσίασαν τις θέσεις αυτών σχετικά με την επιλογή του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα. Ειδικότερα, τοποθετήθηκαν οι κ.κ.:
• Μαρία Θελερίτη, εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
• Γεώργιος Γεωργαντάς, εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
• Γιάννης Κουτσούκος, εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
• Ιωάννης Δελής, εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ
• Νικόλαος Μαυραγάνης, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Βουλευτής ΑΝΕΛ
• Μάριος Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής Ένωσης Κεντρώων.

Τα κύρια συμπεράσματα του Συνεδρίου έχουν ως εξής:

1. Θα πρέπει να βελτιωθούν τα υφιστάμενα συστήματα επιλογής του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο τομέα. Σε αυτή την κατεύθυνση, κύριοι τομείς παρέμβασης είναι:
• Ο εκσυγχρονισμός, απλούστευσης και κωδικοποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.
• Ο έγκαιρος προγραμματισμός των προσλήψεων.
• Η επικαιροποίηση του υφιστάμενου προσοντολογίου.
• Οι σαφείς περιγραφές αποστολών των Διευθύνσεων της δημόσιας διοίκησης και σαφή περιγράμματα θέσεων εργασίας.
• Η εφαρμογή συνδυαστικών μεθόδων και εργαλείων επιλογής που θα περιλαμβάνουν, ανάλογα με το είδος των προκηρυσσόμενων θέσεων, γραπτή εξέταση, προφορική συνέντευξη, αξιολόγηση τυπικών προσόντων, ειδικά τεστ ανίχνευσης δεξιοτήτων κ.λπ.
• Ο εξορθολογισμός και επιτάχυνση των διαγωνιστικών διαδικασιών.
• Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας.

2. Το ΑΣΕΠ διαθέτει τον πλέον αμερόληπτο και αποτελεσματικό μηχανισμό λειτουργίας για την επιλογή του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα ενώ ταυτόχρονα έχει το όραμα, τη δυναμική και τη βούληση να προσφέρει ολοένα πιο διευρυμένες και εξειδικευμένες υπηρεσίες αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τα σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία επιλογής προσωπικού.

Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, κ. Ιωάννης Καραβοκύρης επεσήμανε ότι, έχοντας εξασφαλίσει όλα αυτά τα χρόνια την αντικειμενικότητα, ζητούμενο πλέον είναι, με την αξιοποίηση και των πολύτιμων συμπερασμάτων του Συνεδρίου, η ποιοτική αναβάθμιση του αποτελεσμάτων των διαδικασιών επιλογής ανθρώπινου δυναμικού, η οποία συνίσταται στην επιλογή των κατάλληλων στελεχών στην κατάλληλη θέση.

Τα πρακτικά του Συνεδρίου, τα οποία θα εκδοθούν με ευγενική προσφορά της Βουλής των Ελλήνων, θα αναρτηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής E-Learning
 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Δημόσια διοίκηση
Δεν δικαιούνται αναδρομικά 4.609 Ειδικοί Φρουροί
Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Ενημέρωση δικαιούχων για την υποβολή αιτήσεων
Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων
Νομοθετική διάταξη για φορολόγηση 20% στα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων
Προκήρυξη κενής θέσης Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα
Παράταση για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις επικουρικού προσωπικού πλην ιατρών
Νέες προκηρύξεις για θέσεις ευθύνης σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού