Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Ειδήσεις » Δημόσια διοίκηση RSS Κατηγορίας

Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης: Τροπολογία - εμπαιγμός που υπονομεύει τη δημοκρατία

Diorismos.gr
Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης: Τροπολογία - εμπαιγμός που υπονομεύει τη δημοκρατία
Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης: Τροπολογία - εμπαιγμός που υπονομεύει τη δημοκρατία

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης. Η τροπολογία ορίζει ότι παρατείνεται μέχρι 3 έτη κατ΄ανώτατο όριο η θητεία των προσληφθέντων πυροσβεστών οι οποίοι εντάσσονται αυτοδίκαια, με τη λήξη της παράτασης, στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό και καταλαμβάνουν νέες οργανικές θέσεις που συνιστώνται με ΠΔ, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων οργανικών θέσεων της ειδικής κατηγορίας από όπου προέρχονται.

Προβλέπεται επίσης ότι με ΚΥΑ μπορεί η κατά τα ανωτέρω ένταξη αυτών να γίνει και πριν από την παρέλευση της πενταετίας. Επίσης ορίζεται ότι απονέμεται στους ανωτέρω, με ΠΔ, αναδρομικά από 9.2.2017, ο βαθμός πυροσβέστη αναφορικά με την επετηρίδα και τις βαθμολογικές προαγωγές αυτών.

Από τη μεριά τους οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης πραγματοποίησαν νέο συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή αντιδρώντας στην τροπολογία θεωρώντας ότι από τους 4.000 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, οι περίπου 2.000 πρέπει να μονιμοποιηθούν, σύμφωνα με τον νόμο, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας μιλώντας στη Βουλή είπε ότι η τροπολογία αφορά το καθεστώς ένταξης των με πενταετή θητεία πυροσβεστών, στο μόνιμο προσωπικό του Σώματος. Αφορά 2.093 υπαλλήλους και κατατίθεται επειδή η έως τώρα διαδικασία που υπήρχε από το νόμο 3938/2011 παρουσίασε προβλήματα τεχνικής και νομικής φύσης και δεν έγιναν οι ρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν στο ενδιάμεσο διάστημα.

Η κυβέρνηση, αν είχε τη θέληση, θα είχε εφαρμόσει πλήρως το νόμο για τη μονιμοποίηση των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, ανέφερε η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια για την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση. Αναρωτιέμαι: Δύο χρόνια τώρα δεν μπορούσαν να έχουν συσταθεί αυτές οι θέσεις των πυροσβεστών; Αν είχατε τη θέληση, κ. υπουργέ, θα μπορούσε να έχει ήδη γίνει, διότι ο νόμος είναι του 2011. Ο κ. υπουργός ήταν τότε στο γραφείο του κ. Μπεγλίτη. Τον ξέρει τον νόμο του 2011 ο κ. υπουργός πολύ καλά και από τα μέσα, είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου και κάλεσε την κυβέρνηση να δει τι μπορεί να κάνει έστω και τώρα ώστε να τελειώσει το θέμα βάσει του νόμου του 2011.

Δεν μπορείτε να τους κοροϊδεύετε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι πυροσβέστες ξέρετε. Εγώ σέβομαι όλες τις δουλειές, αλλά υπάρχουν μερικές δουλειές, μερικά λειτουργήματα, που είναι υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Κι ένα από αυτά είναι το λειτούργημα του πυροσβέστη, γιατί δεν είναι ένα απλό επάγγελμα ? όπως είναι και του γιατρού, είναι και του διασώστη, είπε η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Από τη μεριά του το ΚΚΕ καταψηφίζει την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και καλεί την κυβέρνηση να την αποσύρει. Ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης μιλώντας νωρίτερα στην ολομέλεια, ανέφερε πως πρόκειται για ένα εγχείρημα νομοθετικής εξαπάτησης, με πρόσχημα τεχνικές και νομικής φύσεως περιπλοκές. Όταν δεν θέλουμε να μονιμοποιήσουμε, όταν δεν θέλουμε να υπερασπιστούμε κάτι, βρίσκουμε νομοθετικά και θεσμικά κωλύματα κάθε φορά, είπε ο βουλευτής και προειδοποίησε πως οι πυροσβέστες παραμένουν στον αέρα.

Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για τη μονιμοποίηση των πυροσβεστών, λαμβάνοντας υπόψη τις διευρυμένες αρμοδιότητες που έχει το Πυροσβεστικό Σώμα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στις τάξεις του, συνέπεια της κατάργησης τεσσάρων χιλιάδων οργανικών θέσεων με τον ν.3938/2011 και των αυξανόμενων συνταξιοδοτήσεων, και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για την άμεση κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων που προκύπτουν για τις πραγματικές ανάγκες στο προσωπικό, ανέφερε ο κ. Συντυχάκης σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ καταθέτει την τροπολογία για να εξασφαλιστούν σταθερές σχέσεις εργασίας για όλους τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, καθώς και τους συμβασιούχους πυροσβέστες.

Για εμπαιγμό και κοροϊδία των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης κατηγόρησε την κυβέρνηση και ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στην τροπολογία που κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα από την κυβέρνηση για το καθεστώς μονιμοποίησής τους. Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι με βάση την εκ του νόμου υποχρέωση, η κυβέρνηση όφειλε να τους έχει μονιμοποιήσει μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε για μία διετία να μεριμνήσει για την έκδοση των προβλεπόμενων Προεδρικών Διαταγμάτων και δεν μερίμνησε, ώστε να προγραμματίσει τις προσλήψεις για το 2017 και να μη δημιουργείται σύγχυση με το καθεστώς μία πρόσληψη ανά τέσσερις αποχωρήσεις.



 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter




Αρχική » Ειδήσεις » Δημόσια διοίκηση
Προσωρινά αποτελέσματα για 1.843 θέσεις της προκήρυξης ΑΣΕΠ 2ΓΒ/2023
Δείτε όλες τις θέσεις κινητικότητας Α κύκλου 2024 - υποβολή αιτήσεων
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Youth Pass 2024
ΑΣΕΠ: Τακτικό προσωπικό στο Εθνικό Τυπογραφείο από επιλαχόντες της προκήρυξης 11Κ/2021
Διευκρινίσεις ΑΣΕΠ για την προκήρυξη 3ΓΒ/2023
Ηλεκτρονικά οι επιδόσεις τριών εγγράφων της ποινικής δίκης
Νέες 2.145 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού σε Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.