Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Ειδήσεις » Εκπαίδευση RSS Κατηγορίας

ΠΕΚΑΠ: Πίσω από τις εκλογές "κρύβει" η υπουργός Παιδείας το σχέδιο για το "νέο" Σχολείο

Diorismos.gr

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Για ειλημμένες αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου μάθησης και Θρσκευμάτων που οδηγούν στην κατάργηση και απαξίωση της Επιστήμης της Πληροφορικής, κάνει λόγο σε σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ). Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις της κ. Χριστοφιλοπούλου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, σύμφωνα με τις οποίες οι πρώτοι μαθητές θα εισαχθούν στο Νέο Λύκειο τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και σε τρία χρόνια θα ισχύσει το νέο σύστημα εισαγωγής.

Η ΠΕΚΑΠ καλεί το υπουργείο Παιδείας να μην "κρύβει" τα σχέδια για το νέο σχολείο πίσω από τις εκλογές καθώς κάτι τέτοιο δημιουργεί την πεποίθηση ότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και η όποια μετέπειτα διαβούλευση θα είναι άνευ ουσίας. Επισημαίνει επίσης τις εξαγγελίες της σημερινής υπουργού Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, στο στο β' Τραπέζι Διαλόγου του Τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 2009, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει ότι οι προβαλλόμενες ως καινοτομίες από το Υπουργείο Παιδείας όπως είναι το «ψηφιακό φροντιστήριο» μόνο καινοτομίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού τα σχολικά βιβλία σε αυτή την ψηφιακή μορφή υπήρχαν μέχρι τώρα στο site του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και προφανώς δεν μπορεί να προσφέρουν καμία επιπρόσθετη βοήθεια στους μαθητές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΕΚΑΠ έχει ως εξής:

"Η διαρροή του σχεδίου για το Νέο Λύκειο, από το Υπουργείο Παιδείας, δείχνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις και προτάσεις για την κατάργηση και απαξίωση της επιστήμης της Πληροφορικής σε αυτό.

Το σχέδιο για το Νέο Λύκειο, έχει συναντήσει τη σφοδρή αντίθεση όλων των εκπαιδευτικών και των επιστημόνων Πληροφορικής, αλλά και γενικότερα κάθε εκπαιδευτικού και πολίτη αυτής της χώρας που ενδιαφέρεται για την παιδεία και το μέλλον του τόπου στην Κοινωνία της Γνώσης.
Ο διάλογος που ντε φάκτο έχει ξεκινήσει, δεν μπορεί να σταματήσει με υπουργικές δηλώσεις ή αποφάσεις με το αιτιολογικό των εκλογών. Το αντίθετο, η μετάθεσή του για μετά τις εκλογές δημιουργεί την πεποίθηση ότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και η όποια μετέπειτα διαβούλευση θα είναι άνευ ουσίας.

Εφόσον, όπως λέει κ. Χριστοφιλοπούλου, "οι πρώτοι μαθητές θα εισαχθούν στο Νέο Λύκειο τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και σε τρία χρόνια θα ισχύσει το νέο σύστημα εισαγωγής" ζητάμε να δημοσιοποιηθούν οι πλήρεις εισηγήσεις και οι προτάσεις για το Νέο Λύκειο τώρα, όπως είχε αναγγελθεί πριν λίγες ημέρες, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για ουσιαστικό διάλογο. Έτσι θα δούμε και αν ισχύουν οι από το Μάρτιο του 2009 προεκλογικές εξαγγελίες στο β' Τραπέζι Διαλόγου του Τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ, http://www.diamantopoulou.gr/beta/index.php?option=com_content&view=article&id=1197
όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται:
«Για την ποιότητα της παρεχόμενης στο Λύκειο εκπαίδευσης προτείνεται:
I. Η αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών με εισαγωγή μαθημάτων επιλογής που θα διευρύνονται από τάξη σε τάξη και σταδιακό περιορισμό των γνωστικών αντικειμένων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μειώνεται ο συνολικός χρόνος εργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο. Εξακολουθούν να προσφέρονται όλα τα σημερινά ή και πρόσθετα γνωστικά αντικείμενα από τα οποία οι μαθητές όμως επιλέγουν μικρότερο αριθμό...»

Τέλος, σε σχέση με τη λειτουργία του «ψηφιακού φροντιστηρίου» και με το ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές στη μελέτη τους, το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π. θεωρεί ότι η μέχρι στιγμής ύπαρξη σε ένα site των σχολικών βιβλίων κάποιων γνωστικών αντικειμένων σε ψηφιακή μορφή (.pdf αρχεία) δεν αποτελεί καμιά καινοτομία αφού τα ίδια αρχεία υπήρχαν μέχρι τώρα στο site του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και προφανώς δεν μπορεί να προσφέρουν καμία επιπρόσθετη βοήθεια στους μαθητές."


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Εκπαίδευση
Παράταση αιτήσεων μαθητών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις
Μαθητικός διαγωνισμός «75 χρόνια Ηνωμένα Έθνη- Διαμορφώνουμε σήμερα το αύριο»
Εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία στα ΕΠΑΛ για το 2020-2021
Αιτήσεις ατόμων που πασχουν από σοβαρές παθήσεις για εισαγωγή στα ΑΕΙ
550 θέσεις μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ
Πώς θα διεξαχθούν οι κατατακτήριες εξετάσεις για τα ΑΕΙ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021
7 υποτροφίες για διδακτορικό στο εξωτερικό από κοινού ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και σε ΗΠΑ-Καναδά