Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Ειδήσεις » Εκπαίδευση RSS Κατηγορίας

Απόφαση της δικαιοσύνης για τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Diorismos.gr

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Απόφαση - σταθμός της δικαιοσύνης για τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. ʼκυρη κάθε απόλυση εκπαιδευτικού που διεκδικεί τα δικαιώματα του και απολύεται εκδικητικά.

Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ είναι η εξής:

Λάβαμε χθες, Σάββατο, 10/5 από τη νομική σύμβουλο συναδέλφου απόφαση-σταθμό του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Τμήμα Εργατικών Διαφορών) η οποία κουρελιάζει την τροπολογία Αρβανιτόπουλου και αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους με κάθε πρόσφορο τρόπο (προσφυγή στη δικαιοσύνη, στους εποπτικούς φορείς της πολιτείας, απεργία, στάσεις εργασίας κ.λπ.) δικαιώνονται. Το τελευταίο διάστημα όλες οι προσφυγές ιδιωτικών εκπαιδευτικών για εκδικητικές απολύσεις στη δικαιοσύνη έχουν κερδηθεί! Οι άθλιες νομοθετικές παρεμβάσεις Αρβανιτόπουλου για τις εργασιακές μας σχέσεις θα μείνουν στα χαρτιά τόσο νομικά όσο και πολιτικά.

Σύμφωνα με την απόφαση 1455/2014 που εκδόθηκε ταχύτατα, μέσα μόλις σε τρεις μήνες από την κατάθεση της προσφυγής, η απόλυση ιδιωτικής εκπαιδευτικού που εργαζόταν από το Δεκέμβριο του 2008 έως τον Αύγουστο του 2013 (όταν και απολύθηκε) στο ιδιωτικό σχολείο Μαντά-Παπαδάτου ακυρώθηκε, καθώς θεωρήθηκε ότι η καταγγελία της σύμβασής της ήταν εκδικητική. Η εκπαιδευτικός, σύμφωνα με την απόφαση, διεκδίκησε χρήματα για τις παραπάνω υπηρεσίες που προσέφερε στο σχολείο (μεταφράσεις, συμμετοχές σε εξωσχολικές δραστηριότητες), τα οποία η ιδιοκτήτρια κ. Μαντά αρνούνταν να της καταβάλλει. Η διεκδίκηση των δεδουλευμένων εξόργισε την ιδιοκτήτρια που κατήγγειλε εκδικητικά τη σύμβασή της.

Επειδή όμως η συνάδελφος αποδεδειγμένα είχε σημαντική προσφορά στο σχολείο (η ίδια η ιδιοκτήτρια την εκθείαζε στις συγκεντρώσεις γονέων ως εκπαιδευτικό με εύρος σπουδών και αυξημένα καθήκοντα) και επειδή δεν συνέτρεχαν οικονομοτεχνικοί λόγοι απόλυσης (δεν μειώθηκαν τάξεις ή τμήματα), το δικαστήριο θεώρησε ότι η απόλυση είχε κίνητρο την εκδίκηση. Σύμφωνα με την απόφαση το πιo πάνω δικαiωμα τoυ εναγόμενoυ να καταγγείλει αναίτια την σύμβαση εργασίας υπερβαίνει προφανώς τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη, προσέτι δε o κοινωνικός και οικονομικός σκοπός αυτού, και για το λόγο αυτό η ένδικη καταγγελία, κατά τον βάσιμο περί τούτου ισχυρισμό της ενάγουσας, ήταν,σύμφωνα με τα άρθρα 281 και 174 ΑΚ, άκυρη.

Το δικαστήριο δεν έκρινε απλώς άκυρη την απόλυση της εκπαιδευτικού, αλλά επιπλέον:
• Αναγνωρίζει την υποχρέωση της ιδιοκτησίας του σχολείου να συνεχίσει να απασχολεί την εκπαιδευτικό στο σχολείο, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προβλέπει ποινή 300 ευρώ ημερησίως για κάθε ημέρα που η απόφαση δεν θα εκτελείται.
• Επιδικάζει στην εκπαιδευτικό χρηματικό ποσό 10.215 ευρώ για το διάστημα που ήταν παρανόμως απολυμένη συν τους νόμιμους τόκους.
• Επιδικάζει επί πλέον ποσό 1.000 ευρώ συν τους τόκους για την ηθική βλάβη που υπέστη η εκπαιδευτικός από την εκδικητική συμπεριφορά της ιδιοκτησίας του σχολείου στο οποίο υπηρετούσε.

Από την υπόθεση αυτή προκύπτει ένα ηθικό δίδαγμα. Ότι για να αποκτήσει ένας εργαζόμενος αυτά που δικαιούται, οφείλει να παλέψει. Όποιος απεργεί, διεκδικεί, καταγγέλλει εγγράφως παρανομίες του σχολείου ή καταστρατήγηση των νόμιμων δικαιωμάτων του έχει στο πλευρό του τη δικαιοσύνη. Ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός σκύβοντας το κεφάλι στο σχολάρχη, μόνο μειώσεις μισθού, βλαπτικές μεταβολές στις εργασιακές σου σχέσεις, ταπεινώσεις και εξευτελισμούς θα υφίσταται. Ας το έχουμε αυτό όλοι στο μυαλό μας ενόψει της απεργίας μας την Τετάρτη, 14/5.


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Εκπαίδευση
Πρόγραμμα σπουδών για την τάξη Μαθητείας «Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών»
Υποτροφίες έρευνας COTUTELLE για υποψήφιους διδάκτορες από την DAAD
Προκήρυξη για 120 ιεροδιδασκάλους στις μουφτείες της Θράκης
Προκήρυξη ωρομίσθιου διδακτικού προσωπικού για τις ΕΠΑΣ του ΕΛΓΟ Δήμητρα
Υποτροφίες έρευνας μικρής διάρκειας από την DAAD για το 2021-22
Υποτροφία έρευνας «Μαρία Trumpf - Λυριτζάκη» στην αρχαιολογία
Αιτήσεις για θέσεις προσωρινών διευθυντών εκπαίδευσης