Diorismos.gr
Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 
Αρχική » Ειδήσεις » Επιχειρηματικότητα RSS Κατηγορίας

Τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες ζητά η ΕΣΕΕ

Diorismos.gr

σχόλια | A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ιωάννη Βρούτση με την οποία ζητάει την άμεση απόδοση επιδόματος ανεργίας στους εμπόρους και στους λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή της η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι, με το άρθρο 44 ν. 3986/2011, συστάθηκε στον ΟΑΕΔ ο Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, με σκοπό την χορήγηση επιδόματος ανεργίας για όσους εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους.

Με την ίδια διάταξη θεσπίστηκε και μηνιαία εισφορά ύψους 20 € το δίμηνο, που καταβάλλεται από όλους τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες υπέρ του συγκεκριμένου λογαριασμού. Η ΕΣΕΕ από την αρχή χαιρέτισε την εισαγωγή της διάταξης αυτής, η οποία ήρθε να υλοποιήσει ένα πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου και να καλύψει μία χρόνια αδικία κατά των ανθρώπων του ελεύθερου επαγγέλματος, έναντι των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Έκτοτε ωστόσο, έχει παρέλθει ένας χρόνος και – ενώ ο λογαριασμός συνεχίζει να ενισχύεται – δεν εκδόθηκε ποτέ η απαιτούμενη για την κατανομή του βοηθήματος Υπουργική Απόφαση. Ως αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας, στο λογαριασμό έχουν αποτεθεί από το υστέρημα των εμπόρων και ελευθέρων επαγγελματιών – και μάλιστα εν καιρώ βαθιάς κρίσης και παρατεταμένης ύφεσης – πολλές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο κοινωνικός σκοπός για τον οποίο θεσπίστηκε δεν έχει αρχίσει ακόμη να λειτουργεί και ο άνεργος έμπορος μένει ακάλυπτος μόλις κλείσει την επιχείρησή του.

Για το λόγο αυτό, η ΕΣΕΕ ζήτησε την άμεση έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προβλέπει επιδόματα ανεργίας ύψους από 360 € το μήνα και μέχρι 3.000 € το χρόνο για τον έμπορο που αποδεδειγμένα έκλεισε την επιχείρησή του. Ο δικαιούχος πρέπει να πληροί ειδικότερους όρους ή προϋποθέσεις για την υπαγωγή του στην καλυπτόμενη από τον Λογαριασμό κατηγορία και να χαρακτηριστεί ως άνεργος.

Η ΕΣΕΕ είναι σύμφωνη στην πρόβλεψη όρων υπαγωγής, που θα ισχύουν για τον δικαιούχο του βοηθήματος, με την προϋπόθεση ότι ο συγκεκριμένος Λογαριασμός θα ενεργοποιηθεί άμεσα και η καταβολή του επιδόματος θα έχει αναδρομική ισχύ από 1-1-2012.

Επίσης, με την επιστολή της, η Συνομοσπονδία ζήτησε να ρυθμιστεί άμεσα το πρόβλημα που έχει ήδη θέσει, ήτοι το μέγα θέμα της κάλυψης με όλες τις παροχές υγείας των οφειλετών του ΟΑΕΕ, όπου υπολογίζεται ότι σήμερα, 1 στους 2 εμπόρους έχει ήδη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και είναι – αυτός και η οικογένειά του – χωρίς ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εξαιτίας της μη θεώρησης του βιβλιαρίου ασθενείας του ΟΑΕΕ.


» Σχόλια Αναγνωστών


Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter
Αρχική » Ειδήσεις » Επιχειρηματικότητα
Διαγωνισμός Φωτογραφίας EUinMyRegion - Η Ευρώπη στην γειτονιά σου
Υποβλήθηκαν 2.426 προτάσεις στην Ενιαία Δράση ΕΡΕΥΝΩ–ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ–ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ
CEO Challenge 2017: Οι σχέσεις με τους πελάτες πρώτο βασικό ζητούμενο για του Έλληνες CEOs
Ο Οδηγός Ορθής Πρακτικής για τις Μονάδες Οικοτεχνικής Παραγωγής
ΕΣΕΕ: Θετικές εξελίξεις από τη σύνδεση του εμπορίου με τον τουρισμό
Ηλεκτρονική δημοπρασία για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού
Τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20