Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων ενσωματώθηκε διάταξη (άρθρα 62-63 [1]) που δημιουργεί νέα κατηγορία διδακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.), η οποία ονομάζεται Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.).
Τα μέλη της νέας κατηγορίας είναι μόνιμοι αξιωματικοί κάτοχοι διδακτορικού, που εκλέγονται με διαδικασίες ανάλογες των μελών ΔΕΠ και έχουν τα ίδια καθήκοντα με το διδακτικό - ερευνητικό προσωπικό των ΑΣΕΙ. Τα μέλη Στρατιωτικού Δ.Ε.Π. μετατίθενται και υπηρετούν υποχρεωτικά στο οικείο Α.Σ.Ε.Ι., διατηρούν τη στρατιωτική ιδιότητα, απαλλάσσονται των λοιπών στρατιωτικών υποχρεώσεων και ο χρόνος υπηρεσίας τους στο οικείο Α.Σ.Ε.Ι. λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας για τη μισθολογική και βαθμολογική τους προαγωγή, καθώς και ως χρόνος διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας.
Σημειώνεται ότι με το ισχύον νομικό καθεστώς στρατιωτικοί που εκλέγονται σε θέση ΔΕΠ είτε ΑΕΙ είτε ΑΣΕΙ παραιτούνται υποχρεωτικά από την υπηρεσία.
Η ρύθμιση αυτή για δημιουργία Στρατιωτικού Δ.Ε.Π. είναι απαράδεκτη επειδή τα μέλη Σ.Δ.Ε.Π., διατηρώντας την ιδιότητα του στρατιωτικού, υποκείμενα στο διοικητή, στην ιεραρχία, στο στρατιωτικό πειθαρχικό δίκαιο, δεν θα είναι δημόσιοι λειτουργοί, όπως αντιθέτως επιτάσσει το Σύνταγμα στο άρθρο 16 παρ. 6 για όλους τους καθηγητές της ανώτατης εκπαίδευσης. Επομένως, δεν έχουν τις εγγυήσεις ανεξαρτησίας και ακαδημαϊκής ελευθερίας, συστατικά της ακαδημαϊκής ιδιότητας που χαρακτηρίζουν το Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό των πανεπιστημίων.
Επιπλέον, οι προκηρύξεις θέσεων Σ.Δ.Ε.Π. εν τοις πράγμασι θα είναι φωτογραφικές (παρόλο που φαίνεται να προβλέπονται ανοικτές διαδικασίες), επειδή απευθύνονται σε μόνιμους αξιωματικούς με διδακτορικό για συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, δηλαδή σε ολιγομελή ομάδα ή ένα μόνο δυνητικό υποψήφιο.
Η προχειρότητα της όλης ρύθμισης και η αποσπασματικότητα της δημιουργούν εύλογα υπόνοιες για τις σκοπιμότητες που μπορεί να υποκρύπτονται. Η ρύθμιση έρχεται ως μεμονωμένη και άσχετη διάταξη σε σχέδιο νόμου του Υπ.Εθ.Α. που αφορά την αναβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ έχει ήδη εξαγγελθεί για το άμεσο μέλλον και σχεδιάζεται η ίδρυση Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας [2]. Συνεπώς, ρυθμίσεις όπως αυτή για το διδακτικό προσωπικό των ΑΣΕΙ μπορούσαν και όφειλαν να εξεταστούν στο πλαίσιο της επεξεργασίας του σχετικού σχεδίου νόμου.
Η ΠΟΣΔΕΠ εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στη δημιουργία Στρατιωτικού Δ.Ε.Π. και ζητεί την απόσυρση της διάταξης.