Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Καριέρα » ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δελτία Τύπου
Ημερομηνία: 20/03/2024

ΠΟΣΔΕΠ

Για τις εκλογές Συμβουλίων Διοίκησης

A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση   

Η πρόσφατη διαδικασία εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πατρών, κατέδειξε για μία ακόμη φορά μία σειρά από προβλήματα που σχετίζονται με τη διαδικασία εκλογής μελών του Συμβουλίου Διοίκησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και θέματα σχετικά την εφαρμογή της ταξινομικής ψήφου, όπως αυτή περιγράφεται στο ν.4957/2022 και εξειδικεύεται στην ΚΥΑ Β.99286/Ζ1 (ΦΕΚ Β’ 4211/9.9.2022). Θέματα που τονίζονται στην προσφυγή της ΠΟΣΔΕΠ 2460/10.11.2022 στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το σύστημα διοίκησης των Πανεπιστημίων και τα οποία προκάλεσαν πρωτοφανή προβλήματα στις εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης, όπως για παράδειγμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το αποτέλεσμα της εφαρμογής της ταξινομικής ψήφου στις εκλογές του Πανεπιστημίου Πατρών, αναδεικνύει έντονα τα προβλήματα παραβίασης της αξιοκρατίας και της έλλογης επιλογής των υποψηφίων από τους ψηφοφόρους, καθώς και της πλήρους στρέβλωσης της θέλησής τους, αφού εκλέγεται υποψήφιος με 7 πρώτες προτιμήσεις και σύνολο σταθμισμένων ψήφων 7,53 έναντι συνυποψηφίου στην ίδια σχολή με 21 πρώτες προτιμήσεις και 25,84 σύνολο σταθμισμένων ψήφων, αντίστοιχα. Τα παραπάνω προβλήματα τα είχε αναδείξει η ΠΟΣΔΕΠ στην προσφυγή της στο ΣτΕ, σημεία 6, 7 και 8, της οποίας η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο ΣτΕ στις 6/6/2023 και η απόφαση εκκρεμεί ακόμη και σήμερα.


Επίσης, οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Πατρών αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, τις αδιαφανείς διαδικασίες υπολογισμών του υλοποιημένου αλγορίθμου μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΖΕΥΣ, οι οποίες διαφορετικά περιγράφονται στο νομικό πλαίσιο και με διαφορετικό τρόπο υλοποιούνται στον αλγόριθμο. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (Κ.Ε.Ε.) της εκλογικής διαδικασίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, θέλοντας να υπογραμμίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, αναγράφει στο Πρακτικό καταμέτρησης ψήφων ότι Η Κ.Ε.Ε. διαπιστώνει ότι η ως άνω διαδικασία δεν περιγράφεται στην παρ. 6 του άρθρου 7 του ΦΕΚ B 4211 - 09.08.2022. Τίθενται λοιπόν τα εύλογα ερωτήματα εάν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος της νομιμότητας και της ορθότητας της διαδικασίας και από ποιον.
Στο ν. 5094/2024 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, το Άρθρο 40 επιτείνει τα παραπάνω προβλήματα, αφού προκειμένου να επιλύσει το αδιέξοδο σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις υφιστάμενες περιπτώσεις ισοψηφίας, υιοθετεί ασύμμετρη ψήφο μεταξύ ισότιμων εκλεγμένων μελών.


Η ΠΟΣΔΕΠ επαναλαμβάνει ότι πρέπει να τροποποιηθεί πλήρως το υφιστάμενο αντιδημοκρατικό σύστημα ανάδειξης των πανεπιστημιακών αρχών και το υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, ούτως ώστε το δημόσιο Πανεπιστήμιο να επανέλθει σε τροχιά δημοκρατικής εσωτερικής λειτουργίας, πλήρους αυτοδιοίκησης και να αποκατασταθεί το τρωθέν κύρος του.


Διαδώστε το άρθρο


 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on TwitterΑρχική » Καριέρα » ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δελτία Τύπου
Διαδικτυακή εκδήλωση της ΔΟΕ «Επίκαιρα ζητήματα και αντιπαραθέσεις για την ειδική και συμπεριληπτική εκπαίδευση»
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘΑ για επιβολή ποινών σε απεργούς διευθυντές - προϊστάμενους
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κήρυξη νέας απεργίας αποχής
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για τις εκλογές Συμβουλίων Διοίκησης
ΠΟΣΔΕΠ
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συγκρότηση Μητρώου Παρόχων Κατάρτισης - ΚΕΔΙΒΙΜ των δημοσίων ΑΕΙ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ