Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Καριέρα » ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δελτία Τύπου
Ημερομηνία: 25/04/2023

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί το σύστημα μετακινήσεων των μαθητών των προτύπων σχολείων της Αττικής

A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση   
Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί το σύστημα μετακινήσεων των μαθητών/τριών των Προτύπων σχολείων της Αττικής
Ήδη στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του θεσμού των μετακινήσεων με σχολικά λεωφορεία μέσω δημόσιας σύμβασης στα Πρότυπα σχολεία, μετά από πολύμηνες κι έντονες διεκδικήσεις των συλλόγων γονέων, διαπιστώνονται σοβαρές αρρυθμίες και καθυστερήσεις.

Για πολλούς τα δρομολόγια δεν ξεκίνησαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς αλλά με σημαντική καθυστέρηση μηνών, ακόμη και μετά τη μέση της σχολικής περιόδου, ενώ εκατοντάδες δικαιούχοι μαθητές/τριες ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους. Αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος των δρομολογίων που προέκυψαν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας δεν έχουν ακόμη υπογραφεί συμβάσεις με τους αναδόχους, ενώ όσα δρομολόγια έχουν υλοποιηθεί κατόπιν προσκλήσεων συμμετοχής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης έχουν διάρκεια έως τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς και αν δεν προκηρυχθούν άμεσα νέοι διαγωνισμοί κινδυνεύουν να μην συνεχίσουν κατά την επόμενη σχολική χρονιά.

Σύμφωνα με τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων από τη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Προτύπων Σχολείων Αττικής:
• Μόνο το 36% των δρομολογίων που είχαν προκηρυχθεί με διαγωνισμούς, έχουν ανατεθεί σε προσωρινούς αναδόχους (μορφή τριετούς σύμβασης που αφορά στις σχολικές περιόδους 2022-2023, 2023-2024, 2024-2025).
• Το 35% των δρομολογίων έχουν ανατεθεί με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και η ισχύς τους είναι μέχρι το πέρας του τρέχοντος σχολικού έτους, ενώ υπάρχουν Πρότυπα σχολεία στα οποία ποσοστό άνω του 90% των δρομολογίων σε λειτουργία ανήκουν στην κατηγορία αυτή.
• Το 29% των δρομολογίων που είχαν προκηρυχθεί ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο με τους αρχικούς διαγωνισμούς μεταφοράς μαθητών/τριών με σχολικά λεωφορεία από την Περιφέρεια Αττικής, αναδεικνύονται διαρκώς μέχρι και σήμερα άγονα, ενώ υπάρχουν Πρότυπα σχολεία στα οποία όλα τα δρομολόγιά τους αναδεικνύονται συνεχώς άγονα.
Πλησιάζοντας πλέον στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, υπάρχει έντονη ανησυχία σε εκατοντάδες οικογένειες που αγωνιούν αν θα επιτευχθεί τελικά η κάλυψη των άγονων ως σήμερα δρομολογίων αλλά και αν θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν τα υπάρχοντα δρομολόγια κατά την επόμενη σχολική χρονιά. Η επισφάλεια δε, για την επίτευξη της επιθυμητής σταθεροποίησης των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών/τριών, για την επόμενη (2023-2024) σχολική περίοδο, εντείνεται καθώς ελάχιστες (της τάξης του 5%) είναι οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα (έως και 8 μήνες μετά τις αρχικές αναθέσεις) με τους προσωρινούς αναδόχους.

Παράλληλα η αναμενόμενη ραγδαία αύξηση τόσο σε διάρκεια όσο και σε κίνηση στη φετινή τουριστική περίοδο, οι διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες τόσο σε εθνικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, οι διαχειριστικές δυστοκίες στα πληροφοριακά συστήματα (my school) που καλούνται να χρησιμοποιήσουν τα σχολεία για τον χαρακτηρισμό των δικαιούχων μεταφοράς με σχολικά λεωφορεία (που, όπως αποδείχτηκε κατά το σχεδιασμό των δρομολογίων από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής τον περασμένο Ιούλιο εξαίρεσαν παράτυπα δεκάδες μαθητές και μαθήτριες από το δικαίωμα της δωρεάν μετακίνησης), η ανακατάταξη του μαθητικού πληθυσμού με τις αποφοιτήσεις των μαθητών και μαθητριών της Γ΄ Τάξης (Γυμνασίου & Λυκείου) και την ένταξη στο νέο σχεδιασμό δρομολογίων για τους νεοεισερχόμενους μετά από εξετάσεις μαθητές στην Α΄ Τάξη (Γυμνασίου & Λυκείου) θα επιφέρουν αναμφίβολα πρόσθετες δυσκολίες και καθυστερήσεις στην έγκαιρη προκήρυξη των διαγωνισμών.
Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Πρότυπων Σχολείων της Αττικής μέσα από συναντήσεις και επικοινωνίες με τους θεσμικούς και πολιτικούς εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Παιδείας κατά το τελευταίο διάστημα και δια της από 05/04/2023 επιστολής της προς όλους τους αρμόδιους ζητά την άμεση παρέμβαση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί στην πράξη και την επιτάχυνση όλων των απαραίτητων διαδικασιών και λήψη των αναγκαίων μέτρων. Συγκεκριμένα, ζητά:

1. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υπογραφής συμβάσεων με τους προσωρινούς αναδόχους των δρομολογίων που έχουν ανατεθεί με τη μορφή της τριετούς σύμβασης.
2. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία της εκ νέου προκήρυξης με ανταγωνιστικούς όρους των διαγωνισμών μεταφοράς μαθητών/τριών με σχολικά λεωφορεία μέσω δημόσιας σύμβασης, για τις περιπτώσεις των άγονων δρομολογίων και των δρομολογίων που λήγουν με το πέρας της τρέχουσας σχολικής περιόδου.
3. Να εξεταστεί από την Περιφέρεια το αίτημα που διατυπώθηκε από τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής κατά τη συνάντησή τους με τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κ. Ν. Πέππα στις 22/03/2023 για παράταση της διάρκειας των ενεργών δρομολογίων με τη μορφή διαπραγμάτευσης για το επόμενο σχολικό έτος ώστε να αποφευχθεί η ανατροπή των υφιστάμενων δρομολογίων για εκατοντάδες μαθητές.
4. Να επανεξεταστεί η αποτελεσματικότητα των προκηρυσσόμενων δρομολογίων με την αναβάθμιση των οικονομικών όρων αυτών ώστε να είναι προσιτή και συμφέρουσα η εκτέλεσή τους για να περιοριστεί και να εξαλειφθεί το ποσοστό των άγονων δρομολογίων.
Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Προτύπων Σχολείων Αττικής με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εκατοντάδες γονείς μαθητών/τριών των Προτύπων σχολείων και στον δίκαιο και έντιμο αγώνα που έδωσε τον τελευταίο χρόνο για να ενταχθούν οι μαθητές/τριες των Προτύπων σχολείων στο πρόγραμμα δωρεάν μετακινήσεων με σχολικά λεωφορεία της Περιφέρειας Αττικής, παρακολουθεί κάθε εξέλιξη και παρεμβαίνει ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη λειτουργία της δωρεάν μετακίνησης με σχολικά λεωφορεία μέσω δημόσιας σύμβασης των μαθητών/τριών των Προτύπων σχολείων με την έναρξη της επόμενης σχολικής περιόδου.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Προτύπων Σχολείων:
1oυ Προτύπου Γυμνασίου Αθηνών
1oυ Προτύπου Γυμνασίου Ιλίου
1oυ Προτύπου Λυκείου Αθηνών Γεννάδειο
2oυ Προτύπου Γυμνασίου Αθηνών
2oυ Προτύπου Λυκείου Αθηνών
Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου
Ζαννείου Προτύπου Γυμνασίου Πειραιά
Ζαννείου Προτύπου Λυκείου Πειραιά
Προτύπου Γυμνασίου Αγίων Αναργύρων Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων
Προτύπου Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
Προτύπου Γυμνασίου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά
Προτύπου Λυκείου Αγίων Αναργύρων
Προτύπου Λυκείου Αναβρύτων
Προτύπου Λυκείου Βαρβακείου Σχολής
Προτύπου Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
Προτύπου Λυκείου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά


Διαδώστε το άρθρο


 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on TwitterΑρχική » Καριέρα » ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δελτία Τύπου
3 υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στο Μαρόκο
ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
Λάθη και πάλι, στη μοριοδότηση των υποψήφιων εκπαιδευτικών στους πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κήρυξη 3ωρων στάσεων εργασίας
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η παιδαγωγική ελευθερία στην πυρά
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ομόφωνη απόφαση της ΕΓ για την κατ εξαίρεση κίνηση και συνέχιση των διαδικασιών προσλήψεων στα ΑΕΙ
ΠΟΣΔΕΠ