Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Καριέρα » ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δελτία Τύπου
Ημερομηνία: 15/02/2022

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Δωρεάν μεταφορά των μαθητών των προτύπων σχολείων της Αττικής

A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση   

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Προτύπων Σχολείων της Αττικής, μέσω των νομίμως εκλεγμένων εκπροσώπων τους, απέστειλαν στους αρμόδιους Υπουργούς κι Υφυπουργούς και στην Περιφέρεια Αττικής επιστολή με αίτημα την ΑΜΕΣΗ διοικητική διευθέτηση της δωρεάν μετακίνησης των μαθητών των Προτύπων Σχολείων της Αττικής, που μολονότι έχει θεσμοθετηθεί ήδη προ ενάμισι έτους, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.
Το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών των Προτύπων Σχολείων απασχολεί πλήθος οικογενειών τόσο για λόγους ασφαλείας των μαθητών όσο και για οικονομικούς λόγους και πρέπει να επιλυθεί τάχιστα, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια στοχεύει στην αναβάθμιση του θεσμού των Προτύπων Σχολείων, τα οποία αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της δημόσιας εκπαίδευσης.
Επισυνάπτεται το κείμενο της επιστολής που εστάλη στους αρμοδίους.


ΘΕΜΑ: Δωρεάν μεταφορά των μαθητών των Προτύπων Σχολείων της Αττικής
Αξιότιμες κυρίες,
Αξιότιμοι κύριοι,
Όπως γνωρίζετε, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα οποία λειτουργούν ως Πρότυπα προβλέπονται στο Κεφάλαιο Β΄ του Νόμου 4692/2020 (ΦΕΚ Α΄111/12.6.2020), όπου καθορίζονται αναλυτικά τα σχετικά με το σκοπό και τη λειτουργία τους. Για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του Νόμου αυτού εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τα σχολεία της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (αρ.23 Ν.4692/2020).


Τα Πρότυπα Σχολεία δεν έχουν δική τους σχολική περιφέρεια και οι εγγραφές σε αυτά γίνονται σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία τους (αρ. 18 του Ν. 4692/2020, αρ. 5 παρ. 5 του Π.Δ. 79/2017 και αρ. 9 περ. ΙΓ΄ της Κ.Υ.Α. 10645/ΓΔ4/2018). Απευθύνονται σε μαθητές που προέρχονται από περιοχές που υπερβαίνουν τα στενά όρια του οικείου δήμου της έδρας του Πρότυπου Σχολείου καθώς προέρχονται από πολλούς και διαφορετικούς δήμους και επιλέγονται κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας (αρ. 18 παρ.1 του Ν. 4692/2020) ενώ, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 18 του ίδιου νόμου η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή.


Με την περ. ε του άρθρου 64 του Ν.4692/2020 καταργήθηκε, μεταξύ άλλων, η παρ. 4 του άρθρου 90 του Νόμου 4610/2019 (ΦΕΚ Α 70/7.5.2019), όπου προβλεπόταν ότι η επιλογή των μαθητών στα Πρότυπα Σχολεία γίνεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους και ότι η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική τους μέριμνα, τόσο για την πλήρη φοίτησή τους όσο και για τη φοίτησή τους στους ομίλους.
Με βάση την ως άνω διάταξη του άρ. 90 του Ν.4610/2019 τα Πρότυπα Σχολεία δεν είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα δωρεάν μεταφοράς μαθητών/τριών και, επομένως, μετά την κατάργησή της, πλέον προβλέφθηκε η ένταξη και των Προτύπων Σχολείων στο πρόγραμμα της δωρεάν μεταφοράς μαθητών των δημόσιων σχολείων από την οικία τους στο σχολείο και αντίστροφα, που διέπεται σήμερα από τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 50025/19-9-2018 Κοινής Υπουργικής Απόφασης Μεταφορά μαθητών δημοσίων σχολείων από τις περιφέρειες (ΦΕΚ Β΄ 4217).


Σημειωτέον ότι η ως άνω διάταξη του αρ. 90 παρ. 4 του Ν. 4610/2019, μέχρι την κατάργησή της, αποτελούσε τη νομική βάση της Περιφέρειας Αττικής (Διεύθυνση Παιδείας - Γεν. Δ/ νση Εσωτερικής Λειτουργίας) για τη μη δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης μαθητών Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (βλ. ΑΠ: 846845/19-12-2019 έγγραφο της Διεύθυνσης Παιδείας της Περιφέρειας Αττικής).
Μολονότι, ωστόσο, έχει ήδη παρέλθει ενάμισι έτος από τη δημοσίευση του Νόμου 4692/2020 και ήδη βρισκόμαστε στα μισά του τρέχοντος διδακτικού έτους, τα Πρότυπα Σχολεία της Αττικής δεν έχουν μέχρι και σήμερα ενταχθεί στο πρόγραμμα δωρεάν μεταφοράς μαθητών της Περιφέρειας Αττικής, παρά τις εξαγγελίες ότι θα επιλυθεί διοικητικά το ζήτημα με συνεργασία των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών και της Περιφέρειας Αττικής.


Παραλλήλως, ουδεμία μέριμνα έχει ληφθεί για την καταβολή από την οικεία Περιφέρεια του προβλεπόμενου στο άρθρο 3 της υπ’ αριθμ. 50025/26.0.2018 υπουργικής απόφασης επιδόματος, υπολογιζόμενου βάσει της χιλιομετρικής απόστασης της κατοικίας της κάθε οικογένειας από το σχολείο, έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάθεσης της μεταφοράς των μαθητών που πρέπει να ακολουθηθούν.
Δεδομένου ότι κάθε έτος καταρτίζονται από την Περιφέρεια συμβάσεις μεταφοράς μαθητών μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων, σχολείων ειδικής αγωγής κ.ο.κ., χωρίς, αντιστοίχως, μέχρι και σήμερα, να έχει αναληφθεί αντίστοιχη πρωτοβουλία για τους μαθητές των Προτύπων Σχολείων, διαπράττεται μία τεράστια αδικία απέναντί στους μαθητές των Προτύπων Σχολείων, αφού δεν υφίσταται κάποια δικαιολογητική βάση δυσμενούς διάκρισής τους έναντι των λοιπών αυτών κατηγοριών μαθητών που φοιτούν σε υπερτοπικά σχολεία κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, διάκριση που αντιβαίνει στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας.


Επειδή τα Πρότυπα Σχολεία αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της δημόσιας εκπαίδευσης, καθώς σε αυτά εφαρμόζονται καινοτόμες παιδαγωγικές μέθοδοι από εξειδικευμένους και έμπειρους εκπαιδευτικούς και οι μαθητές που επέλεξαν τα συγκεκριμένα Σχολεία κατάφεραν να εισαχθούν μέσα από τη διαδικασία ιδιαίτερα απαιτητικών γραπτών εξετάσεων (ένα μέρος των μαθητών και μέσα από τη διαδικασία της κλήρωσης) και έχουν εξαιρετικές επιδόσεις στη μαθησιακή διαδικασία ή εξαιρετικές δεξιότητες σε έναν ή περισσότερους τομείς, θα έπρεπε να παρέχονται ιδιαίτερες διευκολύνσεις στους μαθητές αυτούς και τις οικογένειές τους και όχι, αντιθέτως, η μετακίνηση τους να συνιστά εμπόδιο για την επιλογή ενός Προτύπου σχολείου.


Επειδή το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών των Προτύπων σχολείων είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα που απασχολεί πλήθος οικογενειών, τόσο για λόγους ασφαλείας των μαθητών όσο και για οικονομικούς λόγους, καθώς οι γονείς είτε αναγκάζονται να καλύπτουν οι ίδιοι το δυσβάσταχτο κόστος των εξόδων μεταφοράς τους, είτε να διακόψουν τη φοίτηση των παιδιών τους λόγω αδυναμίας διευθέτησης του ζητήματος της μετακίνησής τους.
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ
Να αναλάβετε αμελλητί όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που απαιτούνται προκειμένου να ενταχθούν τα Πρότυπα σχολεία της Αττικής στο πρόγραμμα της δωρεάν μεταφοράς μαθητών της Περιφέρειας Αττικής με σχολικά λεωφορεία (άρθρο 2 της ΚΥΑ 50025/2018) άλλως - και μέχρι την κατάρτιση των συμβάσεων των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών - να προβείτε στην επιδότηση των μαθητών βάσει της χιλιομετρικής (μονής διαδρομής) απόστασης της κατοικίας από το σχολείο (άρθρο 3 της ΚΥΑ 50025/2018).

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Προτύπων Σχολείων:


Διαδώστε το άρθρο


 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on Twitter



Αρχική » Καριέρα » ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δελτία Τύπου
Απόφαση για τις οικονομικές διεκδικήσεις των πανεπιστημιακών
ΠΟΣΔΕΠ
Διαδικτυακή εκδήλωση «Οι απόψεις των εκπαιδευτικών για τις συνεργατικές μορφές διδασκαλίας και μάθησης. Παρουσίαση ερευνητικών δεδομένων»
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαδικτυακή εκδήλωση της ΔΟΕ «Επίκαιρα ζητήματα και αντιπαραθέσεις για την ειδική και συμπεριληπτική εκπαίδευση»
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘΑ για επιβολή ποινών σε απεργούς διευθυντές - προϊστάμενους
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κήρυξη νέας απεργίας αποχής
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ