Ειδησεογραφικό Δίκτυο :: Εκπαίδευση Εργασία Επιχειρηματικότητα

Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 

Αρχική » Καριέρα » ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δελτία Τύπου
Ημερομηνία: 02/08/2019

ΣΥΝΕΚ

Για την αναστολή έναρξης λειτουργίας των διετών προγραμμάτων των πανεπιστημίων

A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση   
Στο δρόμο της στήριξης (…) της ΤΕΕ (τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης) η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε, με απόφαση της Κ. Κεραμέως και προφορική (!) εντολή του αρμόδιου υφυπουργού, στην αναστολή έναρξης λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων των Πανεπιστημίων, γνωστών και ως ΚΕΕ (Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης). Η απόφαση αυτή της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ανοίγει το δρόμο στην κατάργηση των νέων αυτών διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης των ΑΕΙ, που θεσμοθετήθηκαν πριν ένα χρόνο, μετά από συζήτηση και συμφωνία με τα πανεπιστήμια.

Τα προγράμματα αυτά παρέχουν αναβαθμισμένο πτυχίο επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων σε αποφοίτους ΕΠΑΛ, οι οποίοι εισάγονται σε αυτά χωρίς εξετάσεις απλά με το βαθμό πτυχίου ή απολυτηρίου του ΕΠΑΛ. Η φοίτηση προβλέπεται δωρεάν και διάρκειας τεσσάρων ακαδημαϊκών εξαμήνων, περιλαμβανομένων και των εργαστηρίων και της πρακτικής άσκησης. Επιπλέον είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών με 1,8 εκ. ευρώ για τη χρονιά 2019-20 και επρόκειτο να εισαχθούν φέτος 1500 σπουδαστές σε 60 ειδικότητες σε 11 πανεπιστήμια. Υπάρχουν επίσης οι υποδομές των ΑΕΙ καθώς και οι αποφάσεις των συγκλήτων.

Η απόφαση αυτή, πέραν του ότι φέρνει στο νου μέρες του 2013 για την πολύπαθη ΤΕΕ και την επιχειρούμενη τότε εκχώρηση ολόκληρων τομέων της στον ιδιωτικό τομέα, αιφνιδιάζει απολύτως τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ και τις οικογένειές τους, που είχαν αποφασίσει αυτήν την εκπαιδευτική και επαγγελματική διαδρομή.
Η διέξοδος προς τα διετή προγράμματα για αποφοίτους ΕΠΑΛ, μαζί με τις διεξόδους προς την εργασία, τη μαθητεία για αποφοίτους άνω των 18, τα ΙΕΚ, τη συνέχιση των σπουδών σε ΑΕΙ με σημαντικά ποσοστά εισακτέων, συνεισέφεραν στην αναβάθμιση της ΤΕΕ στη χώρα μας - με δεδομένη την ανάγκη να γίνουν πολλά ακόμα για την ενίσχυση της ΤΕΕ. Οι ΣΥΝΕΚ καταγγέλλουμε αυτήν την απόφαση της κ. Υπουργού που οδηγεί στην υποβάθμιση της ΤΕΕ και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της.
Η Γραμματεία των ΣΥΝΕΚ


Διαδώστε το άρθρο


 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on TwitterΑρχική » Καριέρα » ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δελτία Τύπου
Απάντηση - μνημείο προχειρότητας του υπουργείου παιδείας στην ΟΙΕΛΕ για το livestreaming
ΟΙΕΛΕ
Για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα σε γυμνάσιο και λύκειο
ΠΕΚΑΓΕΠΕ
Το υπουργείο εργασίας θα πετάξει οριστικά στην ανεργία τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ & ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΕΤΕΚ-ΤΕΕ ΟΑΕΔ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗ
Ανύπαρκτος ο διάλογος με το υπουργείο, να αντιμετωπιστούν άμεσα τα φλέγοντα ζητήματα ιδιωτικής εκπαίδευσης
ΟΙΕΛΕ
Σχετικά με το πρόγραμμα προπτυχιακών υποτροφιών ΙΚΥ ΕΚΟ 2017-2018
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ