Diorismos.gr
Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 
Αρχική » Καριέρα » ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δελτία Τύπου
Ημερομηνία: 22/06/2018

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Όχι στις δράσεις ιδιωτικών φορέων που προάγουν την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου σχολείου

A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση   
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επισημαίνει, για μια ακόμη φορά, την πλήρη αντίθεσή του στην συστηματική επιχείρηση καλλιέργειας στην εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία κουλτούρας ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης. Βασικοί άξονες αυτής της αντίληψης είναι η κατεύθυνση της εκπαίδευσης σε ένα αγοραίο, ανταγωνιστικό και καταναλωτικό προσανατολισμό, η λειτουργία των σχολείων με όρους επιχείρησης, η γονεϊκή επιλογή σχολείων, οι ριζικές περικοπές των δημόσιων εκπαιδευτικών δαπανών. Σε αυτή την προοπτική κινούνται οι βασικές κατευθύνσεις που χαράσσουν υπερεθνικοί οργανισμοί (βλ. και τελευταία έκθεση ΟΟΣΑ) και, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, αποτελούν βασική συνιστώσα στην εκπαιδευτική πολιτική όλων των κυβερνήσεων στη χώρα μας.

Πρόσφατη περίπτωση τέτοιας προσπάθειας αποτελεί η συμμετοχή και αρκετών δημόσιων σχολείων στον ιδιωτικό διαγωνισμό Education Leaders Awards, που πραγματοποιεί, για τρίτη χρονιά, επ’ αμοιβή (κατά περίπτωση) αξιολόγηση της δουλειάς δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων από επιτροπή που αποτελείται, ως επί το πλείστο, από θεσμικούς εκπροσώπους της ιδιωτικής εκπαίδευσης (των εργοδοτικών οργανώσεων που έχουν εκφραστεί δημόσια κατά της επίβλεψης των ιδιωτικών σχολείων από το κράτος και υπέρ των voucher στην εκπαίδευση), ξένους προς τη δημόσια εκπαίδευση, εμπλεκόμενους επιστημονικά ή/και πρακτικά με το μάρκετινγκ και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Πρόεδρος της Επιτροπής του φετινού, τρίτου, διαγωνισμού ήταν η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου η οποία έχει συνδέσει το όνομά της με την συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευση μέσω των μαζικών συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων, το πάγωμα των διορισμών, το κλείδωμα των πινάκων προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και την αξιολόγηση-χειραγώγηση.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει εναντιωθεί και συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στις νεοφιλελεύθερες, αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, που οδηγούν στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου σχολείου. Είναι απόλυτα κατανοητή η ανάγκη της σχολικής κοινότητας να αναδείξει, στο πλαίσιο της συλλογικής λειτουργίας του δημόσιου σχολείου ως κύτταρου πολιτισμού και αλληλεγγύης, τη σπουδαία δουλειά που φέρει σε πέρας κάτω από τις αντίξοες συνθήκες των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών. Γι’ αυτό και τους καλούμε με κάθε αγωνιστική και επιστημονική δράση μας να δυναμώσουμε τον αγώνα για ένα δημόσιο σχολείο αντάξιο των αναγκών των μαθητών μας που θα αγκαλιάζει την γνήσια εκπαιδευτική αγωνία τους, μακριά από διαγωνισμούς και δράσεις που προωθούν φανερά ή κρυφά τα σχέδια υποβάθμισης της δημόσιας, δωρεάν εκπαίδευσης ως βασικής, συνταγματικής υποχρέωσης της πολιτείας και προώθησης μοντέλων που αντιμετωπίζουν τη μάθηση ως εμπόρευμα και πηγή ιδιωτικού κέρδους και όχι ως πολύτιμο, δημόσιο αγαθό και ωθούν τα σχολεία σε μια λογική ανταγωνισμού και αξιολόγησης.

Διαδώστε το άρθρο


ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής E-Learning
 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on TwitterΑρχική » Καριέρα » ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δελτία Τύπου
Σχετικά με τις καταγγελίες για τον εορτασμό του πολυτεχνείου σε ιδιωτικά σχολεία
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Απάντηση του υπουργείου παιδείας για τις φήμες περί δήθεν κατάργησης των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σύγχρονη μάστιγα ο σχολικός εκφοβισμός
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ενημερωτική συνάντηση διευθυντών ΕΠΑΛ Αττικής
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Παράταση απόσπασης εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού για το 2018-2019 λόγω υπηρεσιακών αναγκών, χωρίς επιμίσθιο
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ