Diorismos.gr
Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 
Αρχική » Καριέρα » ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δελτία Τύπου
Ημερομηνία: 14/06/2018

ΠΟΣΔΕΠ

Για το μισθολογικό των Πανεπιστημιακών

A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση   
Για το μισθολογικό των Πανεπιστημιακών.

1. Η ΠΟΣΔΕΠ θα συντάξει μία συνολική πρόταση για ένα νέο ειδικό μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών Καθηγητών (η ΔΕ προτείνει τα μέλη της ΕΓ καθηγητές του ΑΠΘ Χ. Φείδα και Γ. Λιτσαρδάκη να συντάξουν αυτή την πρόταση) το οποίο να ανταποκρίνεται στην αξία τους ως επιστημόνων, στο λειτούργημά τους ως ακαδημαικών δασκάλων και ερευνητών και στο έργο που τους έχει εμπιστευθεί η ελληνική κοινωνία. Αυτή η πρόταση θα στηρίζεται στην πορεία και την εξέλιξη των ειδικών μισθολογίων όπως έχει πολύ καλά αποτυπωθεί στη σχετική μελέτη του καθηγητή του ΑΠΘ και Γραμματέα της ΠΟΣΔΕΠ Χ. Φείδα (την αναλυτική αυτή μελέτη μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα της ΠΟΣΔΕΠ στο σύνδεσμο http://www.posdep.gr/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=1600&Itemid=486). Η θέση της ΠΟΣΔΕΠ στηρίζεται στο ότι οι πανεπιστημιακοί καθηγητές δεν πήραν αύξηση όλη τη δεκαετία 2000-2010 όταν το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο διπλασιάστηκε, ενώ οι λειτουργοί όλων των άλλων ειδικών μισθολογίων (δικαστικοί, στελέχη του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας και ιατροί του ΕΣΥ) πήραν σημαντικές αυξήσεις. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, όλοι υπέστησαν τις ίδιες ποσοστιαία σημαντικές οριζόντιες μειώσεις. Όμως:

α) τα ειδικά μισθολόγια ξεκίνησαν από άλλη βάση
β) το ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών αποκαταστάθηκε πλήρως ως προς τις μειώσεις που υπέστη, ενώ το ειδικό μισθολόγιο των στελεχών του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας υπέστη μερική αποκατάσταση.
Άρα είναι απόλυτα ηθικό και λογικό, η ΠΟΣΔΕΠ να διεκδικεί για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές μία ουσιαστική μερική μισθολογική αποκατάσταση των μειώσεων που επιβλήθηκαν στα χρόνια 2009-2012 που ήταν συνολικά της τάξης του 40%. Ήδη το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι οι τελευταίες μειώσεις του 2012 ήταν αντισυνταγματικές και θα πρέπει το μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών να αποκατασταθεί τουλάχιστον σε αυτά τα επίπεδα.
Με βάση όλα τα παραπάνω η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ είναι μερική αποκατάσταση των αποδοχών των Καθηγητών Πανεπιστημίου σε επίπεδα 15% παραπάνω από το μισθολόγιο που ίσχυε έως τον Αύγουστο του 2012.

2. Αυτή η πρόταση συντάσσεται μέσα στο Ιούνιο και την ανακοινώσουμε και την παρουσιάζουμε στο θεματικό συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ στις 28-29/6 στην Αθηνα.
3. Στις αρχές Ιουλίου κατατίθεται στους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας και παράλληλα κατατίθενται στον Υπουργό Οικονομικών τα ονόματα των Χ. Φείδα και Γ. Λιτσαρδάκη για τη συγρότηση του τεχνικού κλιμακίου που ο ίδιος πρότεινε στην τελευταία μας συνάντηση για να επεξεργαστεί τεχνικά θέματα του ειδικού μισθολογίου. Χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλος Αυγούστου το τεχνικό κλιμάκιο να έχει καταλήξει με την επεξεργασία του.
4. Η ΠΟΣΔΕΠ ζητάει, την 1η Σεπτεμβρίου να καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών την πολιτική του απόφαση αν είναι διατεθειμένος να διαθέσει κονδύλιο για το ειδικό μισθολόγιο των Καθηγητών Πανεπιστημίου.
5. Η ΠΟΣΔΕΠ προκηρύσσει από τώρα προειδοποιητική απεργία τις πρώτες 2 ημέρες της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου.
6. Εάν ο Υπουργός Οικονομικών δεν έχει απαντήσει (ή έχει απαντήσει αρνητικά), μέσα στο Σεπτέμβριο θα συνεδριάσει εκ νέου η Διοικούσα Επιτροπή για να επανεξετάσει τα δεδομένα και να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδίας για το θέμα αυτό.
7. Η ΠΟΣΔΕΠ έχει ήδη προσβάλλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικό το νέο ειδικό μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών που ψηφίστηκε το 2017 και ισχύει σήμερα. Έχει γίνει κατ’ αρχήν αποδεκτό το αίτημα μας να διεξαχθεί πρότυπη δίκη γι αυτό η οποία έχει οριστεί για την 1η Οκτωβρίου 2018. Η ΠΟΣΔΕΠ καλεί και προτρέπει όλους τους Καθηγητές Πανεπιστημίου (και τους Λέκτορες) να καταθέσουν από τώρα προσφυγές στα δικαστήρια για το μισθολόγιο μας.

Διαδώστε το άρθρο


ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής E-Learning
 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on TwitterΑρχική » Καριέρα » ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δελτία Τύπου
Απάντηση του υπουργού παιδείας σε επίκαιρη ερώτηση για το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αποτελέσματα εκλογών ΟΙΕΛΕ 2019
ΟΙΕΛΕ
Έρευνα του Κλαδικού Ινστιτούτου της ΟΙΕΛΕ για τη μαύρη εργασία στην ιδιωτική εκπαίδευση
ΚΛΑΔΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ
Διεθνής αντίδραση στη συστηματική υποβάθμιση των κλασικών σπουδών
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής για θέματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ