Diorismos.gr
Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 
Αρχική » Καριέρα » ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δελτία Τύπου
Ημερομηνία: 10/05/2018

ΠΟΣΔΕΠ

Ελλείψεις σε θέσεις διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού στα πανεπιστήμια

A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση   

Η ΠΟΣΔΕΠ έχει επισημάνει αρκετές φορές στο παρελθόν τις μεγάλες ελλείψεις σε διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό στα Πανεπιστήμια. Είναι γνωστό ότι την τελευταία 8ετία της οικονομικής κρίσης τα Πανεπιστήμια απώλεσαν το 30% περίπου των καθηγητών τους (περίπου 3.000 καθηγητές αφυπηρέτησαν και δεν αναπληρώθηκαν ενώ άλλοι 500 περίπου αφυπηρετούν σε λίγους μήνες, τον Αύγουστο του 2018) χωρίς να έχουν τη δυνατότητα της ανανέωσης του προσωπικού τους. Αξίζει να επισημανθεί ξανά, ότι λόγω της φύσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το κάθε μέλος ΔΕΠ έχει συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο και δε μπορεί να καλύπτει όλο το φάσμα διδασκαλίας των μαθημάτων ενός τμήματος, με συνέπεια να έχουν δημιουργηθεί αρκετά κενά σε ολόκληρα γνωστικά αντικείμενα. Αυτή η κατάσταση είναι μια πραγματικότητα που συνεχίζει να ισχύει και σήμερα.

Αν και η Πολιτεία έκανε μια προσπάθεια τα τελευταία δυο χρόνια να αναπληρώσει μικρό μέρος των απωλειών αυτών δίδοντας στα Πανεπιστήμια 414 θέσεις καθηγητών το 2016 και 500 θέσεις το 2018, δυστυχώς η προσπάθεια αυτή σταμάτησε επιλέγοντας την αναπλήρωση των διδακτικών και μόνο αναγκών μέσω εμβαλωματικών λύσεων με διδακτικό προσωπικό ετερογενούς σύνθεσης και πολλών ταχυτήτων (ακαδημαϊκοί υπότροφοι, μεταδιδάκτορες, κ.α). Ο Υπουργός έχει εξαγγείλει ότι από το 2019 και μετά θα προκηρύσσονται οι θέσεις όλων όσων αφυπηρετούν, μέτρο θετικό εφ’ όσον υλοποιηθεί, το οποίο θα σταματήσει την περαιτέρω μείωση των καθηγητών από το 2020 και μετά, αλλά δε μπορεί να αναπληρώσει τον τεράστιο αριθμό που χάθηκε. Ασφαλώς βέβαια η έλλειψη καθηγητών θα είναι μεγάλη ακόμη κι όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης των θέσεων που δόθηκαν, καθώς αυτές παραμένουν πολύ λίγες σε σχέση με αυτές που χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.
Από την άλλη πλευρά πράγματι τα Πανεπιστήμια, οι διοικήσεις τους και οι διοικήσεις των τμημάτων τους, δεν ολοκλήρωσαν με την ταχύτητα που θα μπορούσαν μέσα στα πλαίσια του νόμου τις διαδικασίες προκήρυξης και εκλογής των νέων συναδέλφων με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο που επισημαίνεται από τα στοιχεία που παρουσίασε το Υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με τα οποία το 1/3 των θέσεων που δόθηκαν το 2016 δεν έχουν ακόμη πληρωθεί. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι η διαδικασία προκήρυξης και πλήρωσης των θέσεων είναι σύνθετη, χρονοβόρα και γραφειοκρατική, η οποία συχνά διαρκεί άνω του ενός έτους.


Το φαινόμενο αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα που αποτυπώσαμε παραπάνω και η οποία είναι ότι τα Πανεπιστήμια χρειάζονται να αναπληρώσουν πολλές ακόμη κενές θέσεις αποχωρούντων από την υπηρεσία. Το γεγονός ότι η ΠΟΣΔΕΠ επισημαίνει το πρόβλημα (σε όλους τους Υπουργούς Παιδείας των τελευταίων ετών) και θα το επισημαίνει συνεχώς και ζητώντας από την πολιτεία πλήρωση των κενών θέσεων για τα Πανεπιστήμια, σε καμία περίπτωση δε μπορεί να σημαίνει ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.
Η ΠΟΣΔΕΠ οφείλει να διεκδικεί από την πολιτεία και τον εκάστοτε Υπουργό αυτό που θεωρεί αναγκαίο και σωστό για τα Πανεπιστήμια και τους καθηγητές τους, υπερασπιζόμενη το δημόσιο πανεπιστήμιο και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Η ΠΟΣΔΕΠ είναι συνεπής στους στόχους που θέτει και τον τρόπο που δραστηριοποιείται όλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχοντας τη στήριξη και την επιδοκιμασία της μεγάλης πλειοψηφίας των καθηγητών

Διαδώστε το άρθρο


ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής E-Learning
 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on TwitterΑρχική » Καριέρα » ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δελτία Τύπου
Τη σύνταξη πορίσματος για την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης αποφάσισε η επιστημονική επιτροπή
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Τα 16 βασικά σημεία του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Έναρξη εκπαίδευσης επιμορφωτών Β επιπέδου ΤΠΕ σε 9 Πανεπιστήμια
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Πολιτική προτεραιότητα αιχμής για τη ΝΔ η αναμόρφωση και ενίσχυση του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Για τους αδιόριστους των νέων θέσεων ΔΕΠ του 2018
ΠΟΣΔΕΠ