Diorismos.gr
Forum | Mobile | SiteMap | RSS | Διαφήμιση | Επικοινωνία 
Αρχική » Καριέρα » ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δελτία Τύπου
Ημερομηνία: 29/12/2017

ΟΙΕΛΕ

Φάκελος «Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία»

A+ A-    Αποστολή Εκτύπωση   

Τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα της τυπικής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα αποτελούν και το πιο παραβατικό κομμάτι της, ιδίως τα μικρά, συνοικιακά νηπιαγωγεία που λειτουργούν αυτόνομα, έξω από τις μεγάλες ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες.
Σχεδόν καθημερινά φτάνουν στην Ομοσπονδία μας καταγγελίες τρομοκρατημένων συναδέλφων για τερατώδεις περιπτώσεις παρανομίας, ψυχολογικών πιέσεων, πρωτοφανούς καταπίεσης και συνεχών εξευτελισμών.


Σε πάρα πολλά ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ιδίως στα μικρά της γειτονιάς, παρατηρούνται φαινόμενα, όπως:
• Αντί του νόμιμου μισθού που προβλέπεται για όλους τους εκπαιδευτικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς, πολλά νηπιαγωγεία καταβάλλουν αμοιβές 300-400 ευρώ!
• Σε αρκετές περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες καταβάλλουν τους νόμιμους μισθούς, επιβάλλουν στους εργαζόμενους την επιστροφή στο χέρι μεγάλου τμήματος του ποσού με την απειλή της απόλυσης!
• Το νόμιμο ωράριο δεν τηρείται σχεδόν ποτέ. Οι συνάδελφοι υποχρεώνονται να εργάζονται μέχρι τις 5-6 το απόγευμα, χωρίς φυσικά να αμείβονται για τις υπηρεσίες τους.
• Παραβιάζονται συστηματικά οι αργίες, οι ημέρες διακοπών Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού, χωρίς και πάλι αμοιβή!
• Συχνά στα νηπιαγωγεία αυτά εργάζονται εκπαιδευτικοί χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα σε παράνομα, μικτά τμήματα προνηπίων-νηπίων με αποτέλεσμα να τίθενται σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητα προαγωγής τους στο δημοτικό.


Πρόσφατα η Ομοσπονδία μας αποκάλυψε την απίστευτη υπόθεση ιδιωτικού νηπιαγωγείου στον Πειραιά, όπου πολλά από τα προαναφερόμενα λαμβάνουν χώρα και ταυτόχρονα η ιδιοκτήτρια ετοιμαζόταν να …μεταφέρει το εκπαιδευτήριο σε άλλο χώρο, χωρίς καμιά άδεια από την πολιτεία και χωρίς να έχει ελεγχθεί η καταλληλότητα του κτηρίου!

Αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση στα νηπιαγωγεία που στεγάζονται μέσα σε ενιαίες ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες είναι άψογη. Πολύ συχνά έχουν παρατηρηθεί και σε αυτά παραβιάσεις της νομοθεσίας, όπως η απασχόληση αδήλωτου προσωπικού, ή η υπερωριακή εργασία χωρίς αμοιβή.

Τέλος, συνολικά για το χώρο των ιδιωτικών νηπιαγωγείων οφείλουμε να καταγγείλουμε πως σε μεγάλο αριθμό αυτών γονείς εγγράφουν παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Όμως αντί να λαμβάνεται η απαραίτητη παιδαγωγική/επιστμονική πρόνοια για τα παιδιά αυτά, συγκεκριμένα νηπιαγωγεία χρησιμοποιούνται ουσιαστικά ως χώροι parking, καθώς δεν προσλαμβάνονται ειδικοί παιδαγωγοί, δεν δημιουργούνται τμήματα παράλληλης στήριξης, δεν εφαρμόζονται εξειδικευμένα προγράμματα που ανταποκρίνονται στις αυξημένες και ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Η ζοφερή αυτή εικόνα είναι προϊόν πολυετούς παραμέλησης της εποπτείας των ιδιωτικών νηπιαγωγείων από τις εποπτικές αρχές της πολιτείας. Είναι λίγες, δυστυχώς, οι περιπτώσεις δημόσιων λειτουργών που αντιλαμβάνονται την έκταση του προβλήματος και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του. Μια τέτοια φωτεινή εξαίρεση είναι ο Διευθυντής ΠΕ Πειραιά και Πρόεδρος του ΚΥΣΠΕ κ. Λεωνίδας Νίκας που έχει ξεκινήσει ενδελεχή έλεγχο των ιδιωτικών νηπιαγωγείων της περιοχής της εποπτείας του.

Η Ομοσπονδία μας ζητά από τις εποπτικές αρχές του Υπουργείου Παιδείας να ξεκινήσουν συστηματικούς ελέγχους στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, τόσο στις μισθοδοτικές καταστάσεις, όσο και επιτόπιους, ώστε να διαπιστώνονται οι παρανομίες που λαμβάνουν χώρα. Καλεί, επίσης, τους συναδέλφους που εργάζονται σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία να καταγγέλλουν τέτοιες περιπτώσεις.

Διαδώστε το άρθρο


ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής E-Learning
 


Diorismos Social
Diorismos.gr στο Facebook Diorismos on Facebook Diorismos.gr στο Twitter Diorismos.gr on TwitterΑρχική » Καριέρα » ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δελτία Τύπου
Ορισμός διευθυντών και υποδιευθυντών για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αίτημα για να δοθεί στους εκπαιδευτικούς η δυνατότητα πρόσβασης στο πρατήριο της Ελληνικής Αστυνομίας
ΟΛΜΕ
Απαράδεκτο το φαινόμενο υποβολής μηνύσεων από την πυροσβεστική κατά διευθυντών σχολικών μονάδων
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για τις νέες θέσεις μελών ΔΕΠ
ΠΟΣΔΕΠ
Απάντηση του υπουργείου παιδείας για το «κόψιμο» της ύλης στην ιστορία των εσπερινών λυκείων
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ